-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Omagul albastru – de la remediu homeopat la planta otravitoare

Exista plante care pot fi utilizate atat ca medicament, cat si ca otrava. Un exemplu este planta numita omag, folosita istoric pentru a trata afectiuni precum raceala si anxietatea, dar si pentru a vana si ucide animale, si chiar prizonieri, din pricina efectelor sale extrem de toxice.

Omagul albastru (Aconitum napellus) este o planta ierboasa, perena, inalta de 40-80 cm, cu un rizom ingrosat si cu un gust dulceag, iute si iritant, tulpina este dreapta, iar florile, in forma de coif cilindric, sunt albastre. Florile de omag, in starea lor naturala, sunt extrem de toxice si chiar fatale pentru animale si oameni, dar odata procesate corespunzator, natura chimica unica a florilor poate fi de fapt folosita pentru o gama larga de remedii pe baza de plante.

Omagul este una dintre cele mai otravitoare plante care cresc in Europa Centrala si de Est, iar la noi este ocrotita prin lege. Culmea este ca din frunzele plantei se pot obtine o serie de remedii naturiste pentru afectiuni respiratorii, reumatism, dureri musculare, datorita proprietatilor analgezice si antiinflamatorii. Totusi, planta trebuie utilizata doar daca este preparata si distribuita de profesionisti, deoarece toxinele sunt foarte puternice si pot face mult mai mult rau decat bine daca nu este administrat corect.

Ingestia de omag, sau contactul direct al pielii cu planta, poate provoca efecte secundare grave si chiar poate fi letala, potrivit Centrului National de Control al Otravirii.

Pe de alta parte, in timp ce cercetarile axate pe beneficiile sale medicinale au fost limitate, exista o multime de dovezi anecdotice care arata ca aceasta planta are anumite efecte terapeutice, atunci cand este manipulata si procesata corespunzator.

Cele mai multe dintre aceste efecte se datoreaza prezentei unor substante chimice numite alcaloizi (in special aconitina), alaturi de stricnina, nicotina, mesaconitina, hipaconitina si jesaconitina. Dar hai sa aruncam o privire detaliata si asupra beneficiilor pentru sanatate ale omagului.

Omag – Beneficiile pentru sanatate

-Scaderea anxietatii si a tensiunii

Doze mici de omag s-au dovedit a fi eficiente pentru ameliorarea stresului si anxietatii. In timp ce aceste conditii sunt adesea asociate cu probleme psihologice sau presiuni mentale, natura linistitoare si antiinflamatoare a plantei poate ajuta corpul si mintea sa se relaxeze, scazand hormonii de stres din organism.

Vezi si articolul: Avertismentul medicilor: Aspirina luata in scop de preventie este periculoasa pentru sanatate

-Regleaza palpitatiile cardiace

S-a dovedit ca omagul poate fi un tratament cu adevarat benefic pentru cei care sufera de afectiuni cardiace, cu batai neregulate ale inimii sau hipertensiune arteriala. Capacitatea sa de a incetini ritmul cardiac si de a scadea tensiunea arteriala permite timpului inimii sa se regleze si sa nu sufere de efectele inflamatiei la nivelul arterelor si vaselor de sange, permitand astfel o curgere lina a sangelui si o functionare adecvata a inimii.

-Combate durerile de cap si migrenele

Daca te confrunti cu dureri de cap cronice sau migrene severe, amagul ar putea fi un bun remediu, deoarece amelioreaza rapid tensiunea si durerea, asa cum promit ca fac si analgezicele moderne.

-Protejeaza impotriva racelilor, febrei, frisoanelor si pneumoniei

Chiar daca acest lucru nu este inca pe deplim inteles, s-a observat ca existat o legatura semnificativa intre utilizarea omagului si imbunatatirea functiei imunitare. De aceea, oamenii apeleaza adesea la omag atunci cand simt ca apare o raceala/gripa, deoarece poate elimina rapid simptomele inainte de a se agrava. In plus, daca ai febra, omagul este eficient, deoarece poate induce transpiratia, stopand efectiv febra.

-Calmant

Poate cea mai cunoscuta si de incredere utilizare a omagului il reprezinta faptul ca e un bun analgezic. In acelasi mod in care chiar si atingerea florilor iti poate amorti degetele, datorita proprietatilor puternice anestezice ale compusilor organici din petale, consumarea suplimentelor sau remediilor din plante pot ameliora durerile din intreg organismul, atat intern cat si extern. Acest lucru a facut din amag un remediu alternativ popular pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice si dureri pe termen lung. De fapt, s-a dovedit a fi mai eficient in anumite cazuri decat morfina, in special odata ce s-a dezvoltat sensibilitatea la morfina si poate oferi o usurare binevenita acelor pacienti.

-Efecte antiinflamatorii

Planta este capabila sa amorteasca anumite zone ale corpului care se pot inflama, iar ingredientele active si compusii sai pot ameliora rapid umflarea in articulatiile si oasele dureroase. Acest lucru face ca planta sa fie un tratament foarte popular pentru guta, artrita si alte afectiuni inflamatorii cronice.

-O planta eficienta in durerile nasterii

Femeile care aleg sa nu foloseasca epidurale sau alte analgezice farmaceutice in timpul procesului de nastere, cantitati mici de amag au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a ameliora durerile de travaliu si pentru a reduce inflamatia, usurand procesul de nastere si crescand sansele de a ajunge la o nastere sanatoasa.

Vezi si: Grausorul. Beneficii inainte de inflorire, dar periculos dupa aceea

Omag – Riscuri, efecte secundare si interactiuni

Dupa cum se poate vedea, plante are numeroase beneficii pentru sanatate, dar nu trebuie sa uitam ca este si extrem de toxica si ar trebui evitata daca este intalnita. Aceasta trebuie utilizata doar daca ai incredere in sursa si in abilitatile tehnice ale medicului care pregateste doza. De asemenea, planta trebuie folosita in doze mici pentru a masura reactia corpului.

Plantele Aconitum napellus contin mai multi compusi otravitori, extrem de toxici, care pot patrunde in organism fie prin gura cand sunt inghititi, fie prin piele. Radacina proaspata de omag (inainte de a fi procesata) prezinta cel mai mare risc de toxicitate. Dozele mici de numai 2 mg omag pur sau 1 gram de planta pot fi otravitoare. De asemenea, otravirea poate aparea si daca atingi frunzele plantei, deoarece substantele chimice din planta pot fi absorbite prin piele, ceea ce declanseaza furnicaturi si amorteala, urmate de alte simptome pe masura ce otrava se raspandeste prin corp.

Consumul sau contactul cu otrava de aconit poate provoca urmatoarele simptome: probleme gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree si senzatii de arsura in stomac), arsuri, furnicaturi si amorteala (gura, fata, membre), slabiciune motorie, ameteli si confuzie, tensiune arteriala foarte mare si batai anormale ale inimii/aritmii, respiratie dificila si chiar moarte.

!!! O doza mare de omag poate duce la moarte in doar cateva ore de la ingerare. Toxicitatea plantei poate duce la paralizia inimii si a sistemului respirator, provocand sufocare si stop cardiac.

Planta este atat de periculoasa din cauza chimicalei aconitinei, care este considerata o neurotoxina si cardiotoxina puternica atunci cand este consumata in cantitati mari. Aceasta afecteaza modul in care functioneaza canalele de sodiu si modul in care celulele comunica, provocand modificari in modul in care functioneaza inima.

Vezi si: Cucuta de apa, o planta extrem de periculoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole