Uleiurile esentiale sunt substante concentrate extrase din plante care sunt utilizate in scopuri terapeutice si aromatice. Acestea sunt adesea folosite in terapiile alternative si in cosmetice, precum si in alte produse de ingrijire personala. Cu toate acestea, este important sa fim precauti atunci cand vine vorba de ingerarea uleiurilor esentiale, deoarece acest lucru poate fi periculos daca nu stii cum sa o faci.
Ingerarea uleiurilor esentiale a fost mult timp considerata o practica periculoasa, dar unii specialisti sustin ca unele sunt acceptabile pentru a fi consumate in doze adecvate, asa ca este foarte important sa stii mai multe despre aceasta problema.
Atunci cand uleiurile esentiale sunt diluate corespunzator si utilizate in cantitati adecvate, multi experti sunt acum de acord ca pot fi utilizate si intern. Totusi, folosirea acestora pe piele si utilizarea lor intern poate avea rezultate foarte diferite, asa ca precautia si consultarea unui aromaterapeut cu experienta sunt ambele recomandate.
Vezi si: Aromaterapia – Ce trebuie sa stiti despre aceasta terapie cu uleiuri esentiale
Aceasta se datoreaza faptului ca uleiurile esentiale sunt foarte concentrate si pot cauza probleme de sanatate grave, inclusiv iritatii ale tractului digestiv, leziuni hepatice si alte efecte secundare nedorite.
Ingerarea uleiurilor esentiale – Ce trebuie si ce nu trebuie facut
Uleiurile esentiale sunt utilizate in mod obisnuit in aromaterapie pentru a aduce bunastare mentala si fizica. Aromaterapia este practica de amestecare a diferitelor uleiuri esentiale terapeutice pentru a stimula raspunsul dorit. Acestea pot fi aplicate sau masate in piele, inhalate sau scufundate in apa.
In timp ce aromaterapia a fost practicata de secole in diverse culturi, ea nu a fost inca evaluata corespunzator pentru eficacitatea medicala. Totusi, ramane o terapie complementara populara pentru a ajuta in anumite conditii de sanatate, ca de exemplu:
- Ulei de eucalipt: decongestionant nazal, dezinfectant
- Ulei de cuisoare: dureri de dinti
- Ulei de arbore de ceai: proprietati antifungice, antibacteriene, antivirale
- Menta: tulburari digestive
- Lavanda: anxietate, insomnie si neliniste
-Ce trebuie facut
- Pentru siguranta, poti folosi uleiuri esentiale sub forma de difuzor, pulverizator sau inhalator, deoarece concentratia va fi controlata la niveluri sigure;
- Dilueaza anumite uleiuri esentiale cu apa si respecta intotdeauna instructiunile de utilizare. Majoritatea uleiurilor necesita putin mai mult de 2-3 picaturi pentru a fi eficiente;
- Poti folosi uleiuri esentiale in fiecare zi pentru probleme cosmetice, deoarece utilizarea locala este mai putin probabil sa provoace efecte secundare nedorite.
-Ce nu trebuie facut
- Nu folosi uleiuri esentiale zilnic, deoarece acestea pot provoca inflamatii si iritatii la nivelul esofagului si, de asemenea, pot dauna rinichilor si ficatului;
- Daca te confrunti cu suferiti de sindromul intestinului iritabil boala de reflux acid, asigura-te ca discuti cu medicul tau inainte de a utiliza uleiuri esentiale;
- Nu combina dupa ureche diferite uleiuri esentiale fara a intelege potentialele lor efecte asupra sanatatii;
- Nu te baza pe utilizarea uleiurilor esentiale in locul medicamentelor traditionale sau prescrise;
- Nu utiliza uleiuri esentiale in plus fata de medicamentele prescrise decat la recomandarea unui medic;
- Utilizarea uleiurilor esentiale nediluate pe pielea sensibila sau in nari poate irita sau arde. Persoanele susceptibile pot dezvolta, de asemenea, o reactie alergica si o eruptie cutanata.
*Centrul de Informare a Otravurilor din Australia de Vest (WAPIC) a inregistrat o crestere a otravirilor ca urmare a ingerarii de uleiuri esentiale la copii. Prin urmare, este important ca uleiurile esentiale sa fie depozitate in siguranta intr-un recipient pentru copii si sa nu fie lasate la indemana lor.
Care sunt simptomele toxicitatii:
Trebuie sa stii ca uleiurile esentiale sunt absorbite rapid pe cale orala si simptomele pot aparea la 30 de minute dupa ingerare (unele persoane prezinta simptome intarziate pana la 4 ore dupa expunere). Severitatea toxicitatii depinde de tipul de ulei si de cantitatea ingerata.
De exemplu, in cazul copiilor, doar 2 ml (mai putin de jumatate de lingurita) de ulei de eucalipt pot provoca otraviri semnificative, iar simptomele de toxicitate includ: somnolenta, respiratie lenta/superficiala, coma (dupa ingestie mare)
convulsii, tuse persistenta, sufocare, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare
greata, varsaturi sau diaree, iritarea pielii (expunerea pielii), roseata a ochilor, iritatie sau durere (expunerea ochilor).
Ce trebuie sa faci dupa o astfel de expunere?
In caz de ingestie, se clateste bine gura, dupa care se suna la salvare pentru a cere sfaturi. De asemenea, nu este recomandat sa induci varsaturile si nu administra lichide pana cand nu este recomandat sa faci acest lucru in siguranta de catre un specialist. Acest lucru poate creste riscul de varsaturi si aspiratie de lichid in plamani.
In caz de expunerea ochilor, clateste imediat sub jet de apa, permitand apei sa curga din coltul ochiului cel mai apropiat de nas peste ochi si in exterior. Acest lucru ar trebui continuat timp de 15 minute. Simptomele oculare persistente trebuie evaluate de un medic.
Vezi si:
Bomboane expectorante cu uleiuri esentiale. Reteta
Stresul. 6 uleiuri esentiale care te ajuta sa treci peste aceasta stare de neliniste
Uleiuri esentiale pentru fiecare tip de par: normal, gras, uscat sau deteriorat
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: