Ceaiul Palo Azul este o bautura populara din America de Sud, iar beneficiile sale pentru sanatate au facut ca aceasta bautura sa creasca in popularitate in ultimii ani si in alte parti ale lumii.
Palo Azul (Eysenharditia Polystachya ) este un arbore, cunoscut si sub numele de lemn de rinichi, iar din scoarta sa, care contine niste nutrienti unici, se prepara ceaiul, prin fierbere sau infuzie. Dovezile stiintifice arata ca produsele naturale si derivatii lor reprezinta mai mult de 50% din toate medicamentele utilizate in clinica din lume. Dar hai sa vedem care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului Palo Azul.
Beneficiile ceaiului Palo Azul
-Protejeaza rinichii
Cel mai important beneficiu al ceaiului Palo Azul este rolul sau pentru intarirea si protejarea sistemelor naturale de detoxifiere ale organismului. Rezultatele unui studiu publicat in Pharmacognosy Magazine indica faptul ca acest ceai ar putea preveni stresul oxidativ, suprimand deteriorarea celulelor renale si pancreatice. De asemenea, acest ceai poate reduce riscul de a face pietre la rinichi, poate promova urinarea sanatoasa si expulzarea rapida a metabolitilor toxinelor din organism.
- Reduce dimensiunea pietrelor la rinichi. In 2012, Modern College Of Pharmacy a publicat un articol in Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, subliniind faptul ca Palo Azul a scazut semnificativ dimensiunea pietrelor urinare in modelul de urolitiaza indusa experimental.
- Previne formarea pietrelor la rinichi. Acest ceai, datorita efectului sau diuretic, are capacitatea de a scadea calciul urinar si, dupa cum se stie, oxalatul de calciu este cel mai frecvent tip de pietre la rinichi.
- Util in caz de nefrita (inflamatia rinichilor). Planta a fost folosita in medicina traditionala ca agent antiinflamator si acest studiu a dovedit acest fapt.
- Reduce probabilitatea de a obtine infectii ale tractului urinar. Cei cu pietre la rinichi sunt mai predispuse la astfel de infectii. De aceea, acest ceai este indicat pentru sanatatea rinichilor. De exemplu, in 2009, British Journal of Biomedical Science a evidentiat succesul proprietatilor antibacteriene ale lui Palo Azul impotriva bacteriilor, care cauzeaza de obicei infectii urinare.
-Are efect hepatoprotector
Ceaiul Palo Azul are efect hepatoprotector, ceea ce inseamna ca protejeaza ficatul, astfel incat sa poata detoxifica in mod corespunzator organismul. Scoarta lemnului are o multime de antioxidanti, utilizati in principal pentru curatarea rinichilor, dar poate ajuta si la detoxifierea ficatului.
Spre deosebire de majoritatea medicamentelor comerciale, ceaiul Palo Azul nu are efecte secundare nocive si este sigur pentru toata lumea.
-Reduce inflamatia din organism
Se stie faptul ca diverse medicamente antiinflamatoare au efecte secundare. Componentele active ale acestui ceai minimizeaza durerea si disconfortul artritei, precum si alte afectiuni inflamatorii, cum ar fi guta. Un studiu publicat in Jurnalul African de Farmacie si Farmacologie a aratat ca ceaiul Palo Azul poate fi chiar eficient in tratarea inflamatiei cronice si acute si a redus in mod eficient edemul (umflarea) in zonele inflamate.
Totodata, un studiu efectuat recent a aratat că Palo Azul ar putea intarzia progresia poliartritei reumatoide. Ei au aratat că flavonoidele, continute in Palo Azul au inhibat caile inflamatorii, au diminuat modificarile histopatologice distincte in capsula articulara si au redus concentratiile serice ale citokinelor proinflamatorii.
-Ajuta la prevenirea bolilor cronice
Stresul oxidativ este asociat cu multe boli cronice, inclusiv cancer, boli de inima, accident vascular cerebral si diabet. Compusii din ceai prezinta activitate antioxidanta ridicata si de captare a radicalilor liberi, ceea ce poate ajuta la protejarea impotriva acestor afectiuni.
- Scaderea nivelului de glucoza. Intr-un studiu, s-a constatat ca administrarea de Palo Azul a scazut semnificativ nivelul de glucoza.
- Atenuarea complicatiilor diabetului. Sase noi flavonoide au fost descoperite in 2016 de Rosa Martha Perez-Gutierrez in Palo Azul. S-a descoperit ca aceste flavonoide au scazut stresul oxidativ intr-un model animal de diabet indus de streptozotocina (STZ-).
- Reduceti glicemia. Un studiu din 2014 a aratat ca Palo Azul poseda o activitate antihiperglicemica considerabila.
- Imbunatateste rezistenta la insulina. S-a demonstrat ca Palo Azul poate imbunatati rezistenta la insulina prin promovarea diferentierii adipocitelor si cresterea expresiei adipokinei si adiponectinei sensibilizante la insulina. In plus, rezultatele au sugerat ca Palo Azul a scazut factorii rezistenti la insulina, cum ar fi leptina si rezistenta, contribuind la potentialul sau de a imbunatati rezistenta la insulina.
- Previne dezvoltarea diabetului. S-a descoperit ca Palo Azul a promovat supravietuirea celulelor beta pancreatice. Functia si masa celulelor beta sunt modificate la pacientii cu diabet zaharat de tip I si II.
- Previne cancerul. Alvarez si colab. a aratat potentialul citotoxic al lui Palo Azul, care a scazut semnificativ activitatea de crestere a tumorii. Cu toate acestea, ar trebui facute mai multe cercetari. Vezi si articolul: Ceaiul Essiac este cu adevarat un ceai „miracol” care ar putea trata cancerul? Ce spun studiile
- Reduce trigliceridele. Potrivit Clinicii Mayo, „A avea un nivel ridicat de trigliceride in sange va poate creste riscul de boli de inima.” Cercetarile au descoperit ca Palo Azul a redus nivelul de trigliceride din serul sanguin al soarecilor cu diabet zaharat.
-Ajuta la tratarea tulburarilor digestive
Proprietatile antiinflamatoare calmante ale ceaiului se extind si asupra sistemului digestiv. Un studiu din 2018 publicat in Journal of Ethnopharmacology indica faptul ca acesta este un agent anti-diareic eficient.
Cum se prepara ceaiul Palo Azul?
Ingrediente:
- 30 g de scoarta de Palo Azul
- 6 cani de apa (3 litri)
Preparare:
In apa fierbinte se adauga scoarta de copac, apoi se lasa sa fiarba timp de o ora. La final, seDaca doriti sa-l beti rece, lasati-l la frigider pentru cateva ore.
*Vei vedea cum culoarea ceaiului se modifica pe masura ce fierbe. Trece printr-o varietate de nuante de maro, rosu si albastru. Daca doresti o culoare mai albastra, il poti gati 30 de minute.
!!! Avand in vedere lipsa unor cercetari solide cu privire la impactul sau potential, ceaiului Palo Azul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Vezi si: Gradina Dragonului, cel mai bun dintre primele cinci ceaiuri chinezesti celebre
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: