Vitaminele au rolul de a preveni si trata diferite boli, inclusiv probleme cardiace, niveluri crescute de colesterol si tulburari de vedere sau diferite afectiuni ale pielii. Acestea pot fi consumate in multiple moduri. Cele mai obisnuite vitamine sunt dobandite din alimentele pe care le consumam, dar si din suplimentele farmaceutice.
Multi dintre noi reusim sa obtinem vitaminele de care avem nevoie prin dieta noastra zilnica, dar conform fiselor informative privind suplimentele alimentare ale National Institutes of Health, se pare ca unii oameni pot avea afecțiuni care necesita suplimente de vitamine in plus fata de ceea ce obtin prin dieta lor normala. Asadar, daca aveti un stil de viata alert, cu stres si o alimentatie neadecvata, atunci trebuie sa imbunatatiti echilibrul general al corpului cu vitaminele esentiale.
Vitamine esentiale pentru sanatate
- Vitamina A (Retinolul). Numit si beta-caroten, aceasta vitamina are un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor. Ajuta inima, plamanii, ficatul si alte organe sa functioneze corect. Este importanta pentru sanatatea reproducerii, a vederii, a sistemului imunita, in afectiunile pielii si a infectiilor, dar si in accelerarea procesului de vindecare a ranilor si la prevenirea cancerului pulmonar.
- Vitamina B1 (Tiamina). Aceasta ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos, a unei digestii normale. In plus, poate pot preveni bolile de inima si ajuta la dezvoltarea creierului. *B1+B2+B3 sunt esentiale varstnicilor cu risc ridicat de dementa/ Alzheimer.
- Vitamina B2 (Riboflavina). Aceasta ajuta la tratarea cataractei, afectiunilor pielii si a anemiei, imbunatatind in acelasi timp si activitatea metabolica a organismului, imunitatea si sistemul nervos.
- Vitamina B3 (Niacina). Aceasta are rolul de a reduce starile de slabiciune, indigestia, diferite afectiuni ale pielii, migrenele, afectiunile cardiace, colesterolul, diabetul si diareea.
- Vitamina B5 (Acidul pantotenic). Aceasta are rolul de a ameliora stresul si poate trata artrita, infectiile, afectiunile pielii+albirea parului si colesterol crescut.
- Vitamina B6 (Piridoxamina). Aceasta este indicata in diabetului zaharat, convulsii, greturi matinale/rau de miscare, sangerari menstruale excesive, stres, insomnie.
- Vitamina B7 (Biotina). Aceasta este indicata in afectiunile pielii, poatet imbunatati metabolismul si poate stimula sanatatea firului de par.
- Vitamina B9 (Acidul folic). In primul rand, aceasta vitamina ajuta la prevenirea defectelor tubului neural si este din ce in ce mai studiat in legatura cu inhibarea nivelului de homocisteina, protejand astfel impotriva bolilor coronariene. In plus, este eficienta in caz de anemie, indigestii, afectiuni ale pielii si guta.
- Vitamina B12 (Cianocobalamina). Aceasta are rolul de a reduce simptomele si efectele secundare ale anemiei, fumatului, sarcinii, afectiunilor hepatice/renale si ulcerelor bucale. *B6+B9+B12 lupta impotriva diferitelor afectiuni cardiace, inclusiv a accidentelor vasculare cerebrale.
- Vitamina C (Acidul ascorbic). Se stie despre aceasta vitamina ca ajuta la intarirea sistemului imunitar si creste absorbtia fierului. In ultimii ani, a fost asociat si cu prevenirea declinului cognitiv si a bolilor cerebrovasculare. In plus, pentru ca este un antioxidant, aceasta ne protejeaza celulele de radicalii liberi daunator si ajuta la vindecarea ranilor. *Se spune ca daca esti fumator, ai nevoie de 35 mg vitamina C pentru ca organismul tau sa repare daunele celulare cauzate de radicalii liberi din fumul de tutun.
- Vitamina D. Aceasta ajuta la absorbtia calciului si fosforului in organism, fiind necesara in cresterea si dezvoltarea oaselor si dintilor. In plus, previne osteoporoza, creste imunitatea, mentine buna functionare a inimii si tonusul general, previne riscul aparitiei cancerului, a bolilor coronariene si arteriale, diabetul tip I, trateaza si previne rahitismul, artrita si osteoporoza.*Este suficienta o expunere la soare de minimum 15 minute pe zi pentru a asimila vitamina D.
- Vitamina E (Tocoferolul). Aceasta are un rol important pentru ingrijirea pielii datorita proprietatilor sale anti-imbatranire. In plus, imbunatateste circulatia sangelui si protejeaza impotriva bolilor de inima, a sterilitatii si a disfunctionalitatilor creierului, amelioreaza simptomele neplacute ale menopauzei, a ciclurilor menstruale dureroase si a tulburarilor oculare.
- Vitamina K. Aceasta ajuta la coagularea sangelui (este o vitamina foarte importanta care previne sangerarile interne), te ajuta sa ai oase sanatoase si previne ateroscleroza si pietrele la rinichi.*Este posibil sa aveti nevoie de mai multa vitamina K dacă ati suferit o interventie chirurgicala bariatrica.
!!!Cereti sfatul unui specialist pentru a obtine mai multe informatii despre suplimente. Unele vitamine (ex: vitamina E) sunt periculoase in doze mari, iar unele pot interactiona negativ cu alte medicamente sau tratament medicamentos.
Vezi si: 5 vitamine esentiale de care aveti nevoie dupa varsta de 40 de ani
Vezi si: Vitamine si minerale pentru imunitate. Alimente din care sa iti iei toti nutrientii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
dark web links darknet drug links