0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Secretele plantelor medicinale. Metode de preparare

Oamenii de stiinta au tot studiat de-a lungul timpului puterea vindecatoare a diferitelor plante medicinale si ne-au dezvaluit si noua „tainele” ascunse ale acestora.

Medicul elvetian Paracelsus, sec. XVI, introduce linia obtinerii „chintesentei” din plantele medicinale prin extractii cu anumiti solventi sau prin distilare cu vapori de apa. Produsele obtinute erau insa un total de substante active. Abia in sec. XVIII, farmacistul suedez Karl Schelle obtine din plante substante chimice pure.

Adevarata faza noua a chimiei vegetale – fitochimia – incepe in 1806 cand farmacistul belgian Serturner izoleaza pentru prima oara alcaloidul morfina din latexul de mac. El face primul pas pentru stabilirea metodei de obtinere a principiilor active pure din plante.

De o mare importanta pentru terapeutica este descoperirea substantelor antibiotice (Fleming 1881-1955) in grupa unor plante inferioare ca mucegaiurile si care au dat nastere la medicamente indispensabile terapeuticii moderne ca: penicilina, streptomicina s.a.

Unii cercetatori sovietici au demonstrat ca nu numai plantele inferioare pot elabora principii antibiotice. Aceste insusiri le au si unele plante superioare (coada soricelului, musetelul, usturoiul, ceapa, ienuparul, sunatoarea, patlagina) si alte planta au proprietatea de a opri dezvoltarea microbilor, actiune numita fitoncida (usturoiul si ceapa sunt cele mai bogate). Tot datorita acestor substante cu proprietati antibiotice s-ar explica si utilizarea radacinii de brustur in furunculoza, a diferitilor licheni, mugurilor de pin in afectiunile pulmonare si a multor plante folosite in medicina populara.

Pentru a obtine efectul maxim al substantelor care se gasesc in plantele medicinale se utilizeaza diferite procedee de preparare.

Iata mai jos cum se folosesc plantele medicinale:

Metoda de preparare INFUZIE (CEAI)

Este forma cea mai simpla si mai utilizata de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale in contact cu apa clocotita timp de 15 minute. Intr-un vas smaltuit sau de portelan se pun 1-2 lingurite din planta maruntita, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa 15 minute. Dupa aceea ceaiul se strecoara si se indulceste dupa gust. Unele plante se prepara numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate disparea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de menta sau de roinita.

Metoda de preparare DECOCT (FIERTURA)

Este procedeul prin care planta se amesteca cu cantitatea indicata de apa rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoara fierbinte si se completeaza cu apa calda, cat este necesar.
Frunzele, florile si planta intreaga se fierb 10-15 minute, iar cojile si radacinile se fierb 30-40 de minute. Dupa fierbere decoctul se strecoara si se completeaza cu apa la 250 g. In general, prin decoct se prepara plantele a caror consistenta este lemnoasa.

Metoda de preparare MACERAT

Se foloseste la prepararea extractelor apoase, vinurilor, tincturilor si oteturilor medicinale, pentru ca unele principii active se extrag printr-un contact mai indelungat cu dizolvantul.
Unele plante, ca radacina de nalba sau semintele de in, se prepara numai prin macerare cu apa rece, fara a se fierbe.
Plantele maruntite ce urmeaza a fi macerate cu apa se spala in prealabil. Maceratul se prepara cu apa la temperatura camerei (15 – 25 de grade). In timpul extragerii, lichidul se agita de cateva ori. Dupa trecerea timpului indicat, maceratul se strecoara prin tifon. Preparatul se consuma in timp de 24 de ore si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa.

Metoda de preparare CATAPLASMA

Este un preparat de consistenta moale, care se obtine din planta macinata, amestecata cu apa pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta se pune intre doua bucati de panza si se aplica pe locul afectat. Cataplasmele se pot realiza cu apa rece (cataplasma de mustar) sau cu apa fierbinte (cataplasma de in). Prin unele din aceste metode, din plante se mai pot obtine o serie de preparate medicinale (tincturi, siropuri, vinuri, oteturi, etc.).

Metoda de preparare TINCTURA

Se obtine prin tratarea plantelor maruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate in principii active decat infuziile. Se administreaza intern, in putina apa sau ceai sau pe zahar.

Metoda de preparare SIROPURI

Sunt solutii extractive apoase la care se adauga zahar (640 g de zahar la 360 ml de lichid). In general siropurile se prepara dizolvand zaharul intr-o solutie ce contine substantele active ale plantei. Apoi preparatul se fierbe in baie de abur sau direct pe foc, conform timpului indicat in reteta. Siropurile se prepara in vase smaltuite. Se strecoara fierbinti prin tifon, direct in sticle uscate, de capacitate mica. Dopurile se fierb in prealabil si se fixeaza imediat ce sticlele au fost umplute. Apoi se pastreaza la rece.

Metoda de preparare VINURI

Se prepara prin macerarea plantelor maruntite, folosindu-se 30 – 40 g de planta pentru un litru de vin vechi de buna calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. Dupa 7 – 8 zile se strecoara. Se lasa 24 de ore, apoi se filtreaza printr-o panza deasa sau printr-un filtru de hartie. Se adauga zahar dupa gust si se completeaza cu vin pana la un litru.

Metoda de preparare OTETURI AROMATICE

Se prepara prin macerarea plantelor maruntite cu otet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 – 8 zile. Dupa trecerea acestui timp intregul continut se strecoara printr-o panza deasa, apoi se completeaza cu lichid. Pentru prepararea oteturilor aromatice se folosesc plante in proportie de 5 – 10 g la 100 ml de otet. Se intrebuinteaza numai extern.

Metoda de preparare ULEIURI ESENTIALE

Se obtin prin macerarea plantelor in ulei, timp de 4 – 6 saptamani. Peste plantele maruntite se adauga ulei la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de masline). Sticla se tine intr-un loc racoros si intunecat, astupata cu un dop de pluta. O data la 2 – 3 zile se agita preparatul, iar dupa 3 saptamani se strecoara. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa, ferite de caldura sau lumina.

Metoda de preparare INHALATII

Se obtin din plante medicinale aromatice sau din uleiurile extrase din plante. Peste planta maruntita sau uleiul volatil, puse intr-un vas smaltuit sau de portelan, se toarna apa fierbinte. Vaporii de apa antreneaza uleiul volatil care este inhalat odata cu acestia, actionand la nivelul cailor respiratorii.

Metoda de preparare BAI

Din plante medicinale sunt utilizate in scop terapeutic. Se obtin fie prin turnarea unei infuzii concentrate in apa de baie, fie prin introducerea plantelor maruntite, puse intr-un saculet de tifon, direct in apa.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole