Trei Rai (Hepatica nobilis) este o planta ierboasa de dimensiuni mici, intalnita frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale raman verzi si in anotimpul rece, iar florile albastre apar in martie-aprilie. Planta mai este cunoscuta si sub denumirea de ficatea (Hepatica nobilis= planta nobila de fiact), deoarece are efecte pozitive in bolile de ficat.
In scop terapeutic, se utilizeaza frunzele plantei, care sunt colectate de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii si uscate pentru utilizare ulterioara in extracte lichide si tincturi.
Frunzele de trei rai au in compozitia lor anemonina, protoanemonina, zaharuri si taninuri.
!!! Frunzele proaspete contin protoanemonina, o substanta toxica care se transforma in anemonina atunci cand planta este uscata.
Trei Rai – Utilizari terapeutice, beneficii si atentionari
Pe vremuri, planta a fost utilizata pe scara larga in medicina populara, in special pentru tratamentul bolilor ficatului si vezicii biliare, dar si pentru a trata ranile cu vindecare lenta, viermii, arsurile solare si pentru a scapa de pistrui.
Planta a fost folosita pentru proprietatile sale astringente, diuretice si antibiotice. Extractele sau decocturile din frunze au fost folosite in medicina pe baza de plante pentru tratamentul afectiunilor hepatice, ale vezicii biliare si ale tulburarilor digestive, precum si pentru a trata tusea si bronsita. Totodata, taninurile gasite in frunze au efecte astringente, facand planta utila in cazul sangerarilor interne si, datorita efectului diuretic al plantei, a fost folosita si ca remediu pe baza de plante pentru bolile de rinichi si vezica urinara.
In prezent, proprietatile plantei au fost putin studiate si din acest motiv este foarte rar folosita in medicamentele pe baza de plante. In homeopatie, se mai foloseste in extract alcoolic diluat impotriva bronsitei.
Vezi si: Vetrice, o planta toxica cu multiple virtuti terapeutice
Atentie!!!
Planta este usor toxica, iar ingestia unor cantitati mari poate fi periculoasa.
Planta are un gust usor arzator si poate provoca iritatii ale mucoaselor, varsaturi si dureri de stomac.
Inainte de a utiliza aceasta planta, trebuie consultat un specialist.
Vezi si: Spânzul, o planta toxica care trebuie utilizata doar ca produs finit homeopat
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Trei Rai – Utilizari terapeutice, beneficii si atentionari […]