Nalba (Lavatera thuringiaca) este o planta erbacee, bianuala, cu o radacina pivotanta, tulpina dreapta si inalta de pana la 1 m, ramificata si acoperita cu peri. Frunzele sunt lung petiolate, palmat-lobate, iar florile, care infloresc toata vara, sunt mari, de culoare roz-violacee cu vinisoare violete.
Planta creste pe langa drumuri, garduri si locuinte, iar in scop terapeutic se folosesc frunzele (inainte de aparitia florilor), florile si radacina (uneori).
Frunzele contin mucilagii care prin hidroliza dau acid galacturic, acid uronici, ramnoza, arabinoza, glucoza, metilpentoze, amidon, zaharuri, asparagina, substante grase, pectine, betaina, tanin, substante rezinoase, alteina (in special in flori-este un colorant, mucilagii, tanin, flavonoide), etc. Florile sunt bogate in mucilagii, ulei eteric si xiloza, iar radacina contine amidon, mucilagii, glucide, ulei gras, asparagina, flavonoide, taninuri, proteine si diverse minerale.
Nalba – Proprietati si beneficii
Planta are proprietati emoliente, calmante, antiinflamatoare, antidiareice, secretolitice pulmonare (reface mocoasa), behice, expectorante, antiinflamatoare renal si gastrointestinal.
Se spune despre nalba ca este una dintre cele mai bune plante pentru afectiunile respiratorii. Aceasta are efecte deosebite in inflamarea cailor respiratorii, dar si in infectii renale, tulburari gastrointestinale, rani si diferite boli de piele. Se poate folosi chiar si in cancer (mai ales cancer de laringe sau rani canceroase bucale), fiind foarte emolienta (te scapa de senzatia de uscaciune a gurii).
Nalba – Indicatii terapeutice
- boli infectioase
- bronsite
- laringite
- traheite
- infectii renale
- pleurite
- iritatiile aparatului digestiv
- tulburari gastro-intestinale
- constipatie
- enterite
- gastrite
- iritatiile aparatului renal si urinar
- afectiuni bucale inflamatorii
- cistite
- vaginite
- abcese
- aftoza bucala
- stomatite
- afectiuni congestive ale pielii
- cuperoza
- dermatoze
- eczeme
- hemoroizi
- rani
- ulceratii
- furunculoza
Nalba – Metode de preparare si administrare
-Infuzie: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de flori maruntite. Se foloseste atat intern, cat si extern. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Decoct: La o cana cu apa, se adauga 2 lingurite de planta (radacina), se fierb 5 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi intern si extern.
-Macerat: La o cana cu apa, se adauga 2 lingurite de radacina maruntita, apoi se lasa la macerat 8 ore. La final, se strecoara si se poate folosi la afectiunile mai sus enumerate. Maceratul de nalba este cel mai util in afectiunile aparatului digestiv si respirator.
Vezi si:
Tinctura de nalba. Un remediu excelent in caz de bronsita si afectiuni gastrice
3 retete cu nalba pentru uz extern. Ajuta in 8 afectiuni suparatoare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: