4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Leurda – beneficii mai mari decat usturoiul. De ce sa includeti aceasta planta in dieta

Leurda (Allium ursinum) este o planta perena, intalnita pana in regiunea montana. Planta are miros de usturoi, de aceea mai este cunoscuta si ca „usturoi salbatic”. O gasim adesea in locurile cu semiumbra din padurile noastre. Numele de „ursinum” inseamna „urs” in lb. latina si este legat de povestile potrivit carora ursii, dupa trezirea din hibernarea de iarna, consuma aceasta planta pentru a elimina toxinele din organism si pentru a-si recapata fortele.

Adesea, leurda este folosita in loc de usturoi, la salata, supe, ciorbe, piure.

Descoperirile arheologice arata ca celtii o foloseau in scopuri medicinale acum mai bine de 3000 de ani. Medicul grec Dioscoride o prescria adesea ca detoxifiant de primavara, pentru curatirea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele si mai rar bulbii. Frunzele se culeg primavara devreme, in
martie, aprilie, inainte ca planta sa infloreasca, apoi se prepara imediat sau se depoziteaza la rece,
pentru a nu se altera. Bulbul, desi este mai activ in unele boli, nu se recomanda a fi recoltat din flora spontana.

In prezent, leurda este considerata ca fiind mult mai puternica in terapie decat usturoiul. In comparatie cu usturoiul, leurda are o concentratie de substante active de cateva ori mai mare, iar efectele vindecatoare sunt tot mai puternice.

Chiar daca leurda este inca insuficient studiata, pana in prezent s-a constatat ca aceasta contine ulei eteric, alicina, levuloza, combinatii sulfurate (sulfura de alil) si saruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu), vitamina A, vitamina C si carotenoizi.

Toate aceste substante active ii ofera plantei proprietati hipotensive, hematostatice in hematurie, antiseptice intestinal, antiseptice pulmonar, bacteriostatice si bactericide, diuretice, depurative, stomahice, antisclerotice (dizolva acidul uric, fluidizant sanguin), antitoxice (combate intoxicatia cu nicotina), activeaza peristaltismul intestinal, vermifuge, febrifuge.

Leurda – Indicatii terapeutice

-Afectiuni cardiace. Se face un decoct din o lingurita planta la o cana cu apa la temperatura camerei. Se lasa la macerat 4 ore, apoi se strecoara. Se bea 2- cani pe zi, timp de 12 zile pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare si 1 luna pentru cei cu afectiuni cronice.

-Accidente vascular. Se recomanda sucul de leurda, obtinut cu ajutorul storcatorul de fructe. Se administreaza cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale (se poate lua in combinatie cu alte sucuri). Cura dureaza  2-3 saptamani si ajuta si la remineralizarea organismului. Pentru prevenirea accidentelor vasculare, se face o cura de 2 saptamani cu salata de leurda. Intre timp, se continua tratamentul cu tinctura inca 2 luni: 1 lingurita de tinctura la 100 ml apa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

-Hipertensiune arteriala. Se recomanda tinctura: la 250 ml alcool de 70° se adauga 50 g de planta maruntita. Se agita des si apoi dupa trecerea timpului se strecoara si se pune in sticlute mici la rece. Se iau cate 1 lingurita diluata in 100 ml apa de 3-4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de 2 luni, cu 2 saptamani pauza dupa care poate fi reluat.

-Prevenirea infarctului, cardiopatie ischemica. Se administreaza ulei si tinctura de leurda. Se tin cure de cate 8 saptamani, timp in care se administreaza cate 2 linguri de ulei de leurda si cate 4 lingurite de tinctura de leurda pe zi. Uleiul tine sub control valoarea colesterolului si impiedica sclerozarea arterelor, iar tinctura previne hipertensiunea, formarea trombilor si migrarea lor pe artere.

-Afectiuni respiratorii, viroze, raceli, gripe. Leurda are efect antiviral si antibiotic. Aceasta reduce febra, combate tusea si ajuta la o vindecare rapida a virozelor respiratorii. Totodata, studiile efectuate in Germania arata ca principiile active din planta activeaza microfagele, celule ale sistemului imunitar care distrug bacteriile sau diferite particule straine din organism. Se recomanda consumul frunzelor proaspete, administrarea de tinctura de leurda (cate o lingurita de 4-6 ori pe zi) sau decoct (2-3 cani pe zi).

-Astm, astm alergic, bronsita cronica, pneumonii recidivante, emfizem pulmonar. Substantele volatile din leurda ajung in plamani, de unde sunt eliminate gradat, exercitandu-si efectele usor bronhodilatatoare, expectorante (elimina excesul de mucus din arborele bronsic) si antiseptice. Se recomanda cura cu salata de leurda, pe o perioada de timp cat mai indelungata.

-Anemie feripriva. Se face o cura de primavara cu salata de leurda, timp de 3 saptamani, cate 2 portii zilnic. 200 g frunze proaspete de leurda asigura necesarul zilnic de magneziu si o cantitate dubla de fier.

Vezi si: 12 remedii contra anemiei

-Ateroscleroza, aterioscleroza. Aceasta planta este foarte utila in mentinerea elasticitatii si a permeabilitatii vaselor de sange. Se tine o cura de 2 luni, cu 2 saptamani de pauza cu tinctura de leurda, cate o lingurita diluata in putina apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

-Artrita, artrita reumatoida, articulatii dureroase. Se fac cataplasme cu frunze de leurda. Se zdrobesc si se infasoara zona dureroasa, lasand sa actioneze 1 ora. In paralel, se face o cura cu salata de leurda.

-Flora intestinala perturbata, constipatie, colita de fermentatie. Zaharurile din frunzele de leurda ajuta la restabilirea florei intestinale normale, fiind de ajotor si in caz de colita de fermentatie sau de constipatie cronica. Se recomanda cura cu salata de leurda, cate 100-150 g zilnic. Totusi, cei care se confrunta cu colita trebuie sa fie prudenti, in primele 3-5 zile sa inceapa cu doze mici (10 g).

-Diaree acuta si cronica. Bulbii se pot consuma ca atare. De asemenea, se consuma planta proaspata in orice cantitate este tolerata de organism sau sucul, cate 1 lingurita de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale.

-Reumatism. Intern, se recomanda decoctul de leurda (2-3 cani/zi), tinctura de leurda (cate 10-15 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi) sau suc de leurda (timp de 3 saptamani, cate 2 pahare de suc pe zi, dimineata pe stomacul gol).  Extern, se fac cataplasme cu frunze zdrobite pe locul afectat. Totodata, in aceasta afectiune se recomanda un regim vegetarian.

-Guta. Se recomanda suc de planta, cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, eventual se poate lua in combinatie cu alte sucuri. Are efecte diuretice si detoxifiante.

-Tromboflebita si tromboze. Planta are efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare.
In urma unui studiu efectuat in Germania de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig, s-a constatat ca administrarea de extract de leurda impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) si migrarea lor prin vasele de sange. In timpul anului, se administreaza tinctura de leurda, cate 2 lingurite, de 4 ori pe zi, in cure de 1 luna, urmate de 10 zile de pauza. In caz de tromboflebite si tromboze se bea 2 pahare de suc de Leurda pe zi, pe stomacul gol in cure de 20 de zile. In extrasezon, continuati tratamentul cu tinctura: o lingurita diluata in 100 ml apa, de 4 ori pe zi, in cure de cate 1 luna cu 1 saptamana pauza, relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.

-Varice, hemoroizi. Se recomanda ca in fiecare an sa se faca o cura de 3 saptamani cu salata de leurda, cate 100-200 g pe zi. Aceasta are efecte antiinflamatoare asupra venelor, care, conform unor studii tonifica peretele venos, favorizand chiar reducerea in volum a varicelor.

-Hematurie, cistite hemoragice. Se recomanda sucul de planta, cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, eventual se poate lua in combinatie cu alte sucuri, timp de 15-20 zile. Totodata, foarte bun este si decoctul, cate 3 cani pe zi.

Vezi si: Detoxifierea ficatului. 5 pasi pentru imbunatatirea functiei ficatului

-Infectii cu Candida. Tinctura de leurda contribuie la distrugerea candidei foarte eficient. Se administreaza cate 4 lingurite pe zi , timp de 1 luna.

-Infectia reno-urinara. Tinctura de leurda are efecte antibiotice, stimuleaza diureza si imunitatea. Se administreaza cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 1 luna de zile, urmate de 12 zile de pauza.

-Mastita. Se pun cataplasma cu frunze proaspete, lasand sa actioneze 8-10 ore si se consuma 2-3 cani de cecoct pe zi sau se pun comprese pe san.

-Micoza vaginala. Intr-o ceasca, se dizolva 2 linguri de tinctura de leurda, iar cu solutia obtinuta se fac spalaturi vaginale. Acest remediu are un efect puternic de combatere a infectiilor cu diferite specii de Candida si previne/combate suprainfectiile bacteriene care pot aparea dupa o candidoza severa.

-Micoza unghiilor. Se fac cataplasme pe zonele afectate cu tinctura de leurda nediluata si se lasa sa actioneze 2-4 ore pe zi. Aceasta inmoaie unghiile si permite indepartarea zonelor afectate, distruge ciupercile parazite, favorizand cresterea unei unghii noi.

-Viermi intestinali. Se consuma cate 1 lingurita de tinctura de leurda de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale. Aceasta ajuta la distrugerea viermilor intestinali din organism.

Precautii si contraindicatii:

Planta nu este recomandata in alaptare, deoarece poate dauna calitatii laptelui si poate provoca colici sugarului. Totodata, leurda se administreaza cu prudenta in caz de gastrita hipoacida, dispepsie si colita, deoarece poate duce la atonie, balonare, stari de greata, tulburari digestive.

Vezi si: Untisorul. Ce beneficii si atentionari are planta care impanzeste padurile primavara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole