Deseori ne confruntam cu afectiunile bucale ce pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii. Astfel de probleme par destul de complicate, insa majoritatea se amelioreaza sau chiar dispar in urma unui tratament adecvat.
Iata care sunt cele mai fregvente afectiuni bucale:
–Aftele bucale (localizate pe mucoasa buzelor, obrajilor si limbii);
–Herpesul bucal (localizat de obicei pe exteriorul buzelor si in jurul cavitatii bucale);
–Buzele uscate (cauzata expunerii la frig, vant sau soare puternic fara protectie);
–Gura uscata-xerostomia (cauzata scaderii salivatiei in afectiuni febrile sau alte afectiuni generale);
–Candidozele (localizate in special pe limba, provocate de Candida Albicans);
–Sangerarile gingivale din gingivite si parodontopatii (produse de placa bacteriana si tartrul dentar);
–Cariile dentare;
–Halena bucala (respiratia urat mirositoare).
Iata mai jos ce plante medicinale poti utiliza in cazul afectiunilor bucale:
Murul se foloseste in stomatite, aftoze bucale, comprese pe ulceratii, boli cutanate zemuinde sau eczeme. Se face un decoct din 2-4 lingurite de planta maruntita si se fierb la 250 ml apa, timp de 5 minute. Se strecoara si se fac spalaturi sau gargara de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot pune si cataplasme externe cu planta calda in cazul umflaturilor.
Nalba este indicata in caz de aftoze bucale si stomatite. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa. Se pot pune si comprese externe calde la umflaturi.
Coada calului se foloseste in afectiuni bucale datorita mineralelor pe care le contine. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Coada soricelului se foloseste in afectiuni bucale datorita mineralelor pe care le contine. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Cimbrisorul, o planta excelenta in afectiunile bucale
Cimbrisorul se foloseste in afectiuni bucale datorita actiunii antibiotice. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Cimbrul se foloseste in afectiuni bucale datorita actiunii antibiotice. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Morcovul este folosit pentru efectul sau cicatrizant, datorita vitaminei A. Se foloseste mai ales sucul de morcovi. Se ia cate 150-200 ml de 3 ori pe zi.
Naprasnicul se foloseste in afectiuni bucale datorita actiunii antibiotice. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Patlagina este indicata in infectiile bucale, afte, stomatite, etc. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa. Se pot face si lotionari cu rol dezinfectant.
Busuiocul se foloseste in afectiunile bucale datorita actiunii sale antibiotice. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Cretisoara se utilizeaza in afectiunile bucale datorita actiunii antibiotice, astringente si cicatrizante. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Lamaia ajuta la cicatrizare si vindecare afectiunilor bucale datorita continutului de mare de vitamina C. Se consuma suc de lamaie cu apa si miere cu care se face gargara de mai multe ori pe zi.
Trateaza afectiunile bucale cu salvie, tataneasa si tei
Salvia se foloseste in afectiunile bucale datorita actiunii antibiotice. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Tataneasa se foloseste in afectiunile bucale datorita actiunii sale cicatrizante. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Teiul se foloseste in afectiunile bucale pentru ca este o planta care asigura calmarea durerii. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita si se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, dupa fiecare masa.
Vezi si:
Apa de gura eficienta in caz de parodontita si gingivita. Reteta simpla pe care o poti prepara acasa
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Afectiunile bucale. Remedii cu plante medicinale […]