10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Astmul bronsic. Alimentatie si tratament

Astmul bronsic este definit drept o boala inflamatorie cronica cu dificultati mari la respiratie, tuse persistenta sau respiratie suieratoare.

Se estimeaza ca 5 din 100 de oameni sufera de astm si numarul acestora este in continua crestere. Astmul este o afectiune ce nu poate fi tratata, ci poate fi tinuta sub control si ameliorata. Exista insa atat metode de tratament alopate, cat si naturiste, ce pot fi aplicate in functie de gravitatea bolii

In aceasta afectiune se pot folosi urmatoarele plante medicinale:

  • Angelica – se pot folosi radacinile sau semintele. Se ia 1 lingurita care se va pune la 250 ml apa rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopera apoi pentru 15 minute si se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi, preferabil sa fie indulcit cu miere daca nu exista contraindicatii. Indicata ca sedativ.
  • Alun – 1-2 lingurite de muguri se pun zdrobiti la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi.
  • Ceapa – se consuma 100-200 ml suc de ceapa proaspata pe zi sau se prepara un decoct fierband 2 lingurite de ceapa maruntita in 200 ml apa timp de 10 minute. Se poate consuma zilnic fiind un bun antibiotic care se poate folosi in astma alergic sau faringite.
  • Scanteiuta – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile.
  • Coacaz negru – mugurii de coacaz negru au o actiune clar antialergica putand fi administrati sub diverse forme in tratarea rinosinuzitelor alergice, astmului alergic, edemului Quicke si urticariilor. O lingurita de muguri maruntiti se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara, apoi se pot consuma 2 cani pe zi.
  • Nalba -1 lingurita de flori de nalba de pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute. Se strecoara. Se indulceste cu miere daca nu exista contra indicatii. Se pot consuma 2-3 cani pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precadere batranilor si copiilor. Util in afectiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale si afectiunile cailor urinare sau astmului bronhic si tusei persistente cand se poate lua din ora in ora cate 1 lingurita, si de asemenea laringitei.

Crenoterapie: cura de altitudine

  • In astmul spasmodic recent- peste 1000 m, clima rece si aer uscat.
  • In astmul batranilor cu expectoratie abundenta si la copii 500-1000 m, clima calda, mai umeda.
  • Pentru cei cu scleroza pulmonara, tuberculoza-sub 500 m.
  • Pentru copii cu adenopatii, limfatici, cu alergia fanului, climat marin.

Alimentatia

Se exclud din alimentatie: ouale, carnea, branzeturile, laptele, ciocolata, care pot alergiza organismul. Se recomanda o alimentatie bogata in legume si fructe in special din sucuri care nu trebuie sa lipseasca. Atentie ca si intre acestea sunt unele care pot fi alergene pentru unii (trebuie testat) capsuni, fragi, etc. De asemenea se reduce sarea cat mai mult cu putinta.

Sunt indicate suplimentarea vitaminelor: B2 (se afla in drojdie de bere, ficat, carne de porc, peste, legume verzi, ou, lactate, etc.), B5 (drojdia de bere, cerealele integrale, galbenus de ou, legume verzi, laptisor de matca, polen.), B6 ( drojdia de bere, cereale integrale, oua, lapte, nuci, seminte bostan, legume proaspete), C (legume si fructe proaspete in special citricele si fructele de padure, dar si in rosii, ardei, etc.), E (in toate semintele oleaginoase, germeni de cereale, spanac, rosii, legume verzi), si de asemenea magneziul (fructe oleaginoase, leguminoase, spanac, etc.).

Se mai poate da la aceasta afectiune si un suc care se va face din 250 ml apa in care se va pune 2 lingurite de otet de mere cu miere si se va adauga miere dupa gust. Se consuma ca orice suc racoritor, insa acesta poate si sa vindece, nu numai sa va racoreasca. Se pot consuma 2-3 cani sau chiar mai multe pe zi. Dupa 10-15 zile veti observa ca nu mai aveti alergie.

Iata si doua retete eficiente pentru astm bronsic:

  • Reteta 1: Sirop antiasmatic: se poate folosi si la tuse, bronsite si afectiuni pulmonare sau chiar litiaze biliare. Se iau 3 ridichi negre si 400 g de miere poliflora. Ridichile de marime medie, se spala bine si se maruntesc cu tot cu coaja. Se pune peste ele mierea. Se pun apoi intr-un borcan cu capac si se vor lasa de seara pana dimineata. Se strecoara apoi sucul care se formeaza. Se pune in sticle preferabil de culoare inchisa la rece. Se pot lua pana la 6 lingurite pe zi din acest preparat.
  • Reteta 2: Fenicul- se folosesc semintele- 5-6 fructe zdrobite se pun la 250 ml apa clocotita pentru 15 minute. Se acopere timp de 15 minute, se strecoara si se vor da la sugari cu lingurita. La copiii mai mari se folosesc 10-15 seminte, iar adultii o jumatate de lingurita. Se bea intreaga cantitate in cursul zilei in trei reprize inainte de mesele principale.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole