Cum se storc cosurile. Cosurile apar frecvent in adolescenta (in perioada pubertatii), dar si din cauza stresului, alergiilor alimentare sau a unor diete prea bogate in grasimi. Initial, cosurile apar ca o inflamare a foliculilor pilo-sebacei, niste saculete care inconjoara radacina firelor de par, iar cand secretia de sebum e prea mare, porii se deschid si foliculii se inflameaza, generand infectia locala.
Stoarcerea cosurilor nu este cea mai buna rezolvare si nici dermatologii nu recomanda sa o faceti acasa. Totusi, daca nu va puteti abtine, este important sa o faceti intr-un mod cat mai corect pentru a nu deteriora pielea.
Iata, asadar, cateva sfaturi despre cum se storc cosurile fara a deteriora pielea:
De regula, avem tendinta sa ne stoarcem singuri cosurile, cu degetele, dar imediat ce strangem cosul intre degete, o parte din mizerie iese, dar o alta parte este impinsa in pori. In plus, presiunea poate provoca extinderea porilor sub piele si deteriorare ei, ajungandu-se chiar la formarea de cicatrici. Asadar, cel mai bine este sa recurgem la alte metode, ca de exemplu:
- Atunci cand un cos este inflamat, cu un punct mare alb, puneti o compresa inmuiata in apa calda pe el. Faceti acest lucru de mai multe ori. In acest mod, puteti sparge cosul mult mai usor, dara a deteriora pielea foarte rau (aceasta metoda nu functioneaza si in cazul punctelor negre).
- Mergeti pe mana unui profesionist (dermatolog, estetician). Acesta stie cel mai bine cum sa indeparteze cosurile fara a provoca leziuni pielii.
- Tratamente locale, fara prescriptie medicala. Pe piata exista multe produse disponibile si tot ce trebuie sa faceti este sa le aplicati pe piele si acestea actioneaza (fiecare produs in parte are instructiunile corespunzatoare). De asemenea, s-a constatat ca acidul salicilic este unul dintre cele mai sigure si eficiente ingrediente pentru combaterea cosurilor si a acneei. Vezi si: Masca faciala pentru tratarea cosurilor cu aspirina, miere si iaurt
Totusi, daca alegeti sa indepartati cosurile manual, este indicat sa aveti mainile curate si sa dezinfectati zona cu alcool. De asemenea, daca folositi extractia cu ac, nu uitati sa in dezinfectati cu alcool inainte, apoi intepati foarte usor varful cosului. Dupa ce ati intepat, infasurati degetele in hartie absorbanta si abia apoi indepartati puroiul cu o miscare spre exterior, adica contrar presiunii. La final, spalati zona cu sapun si aplicati alcool.
In cazul in care la deschiderea cosului cu acul nu exista puroi, este indicat sa luati doua dischete demachiante si sa faceti o presiune usoara pe partile laterale ale cosului. Apoi, spalati zona si aplicati alcool.
Atentie! Inteparea unui cos orb (fara punct alb) cu acul este periculos, deoarece acesta este situat adanc in interiorul pielii si te poti alege cu inflamatie, roseata si, eventual, o cicatrice.
Vezi si: 4 remedii naturale pentru cosuri. Scapa de cosuri imediat
Sfat:
O perioada buna pentru eliminarea cosurilor este imediat dupa baie, deoarece caldura si aburul ajuta la deschiderea porilor, iar acest lucru face drenajul mai usor. De asemenea, nu uitati ca degetele trebuie infasurate intr-un servetel sau o carpa curata si trebuie aplicata o presiune usoara pe partea laterala a cosului. La final, se spala zona si se aplica antiseptic.
Totodata, daca ati folosit aceste tehnici si cosul tot nu a vrut sa iasa, cel mai bine este sa-l lasati in pace, deoarece fortarea duce la leziuni ale pielii.
Un alt aspect de luat in seama este acela ca un cos este gata sa fie extras abia atunci cand varful sau este alb/galben. In schimb, acneea chistica duce la umflaturi rosii, fara puncte de alta culoare si trebuie tratata doar de un dermatolog.
Vezi si: Ce uleiuri cosmetice te ajuta sa scapi de roseata, cosuri si umflaturi
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: