6.4 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

5 ceaiuri eficiente pentru intarirea plamanilor

Functia principala a plamanilor este cea respiratorie, dar au si alte roluri pe care multi nu le cunosc, dar care sunt foarte importante pentru sanatate. Asadar, pe langa functia respiratorie, plamanii ajuta si la reglarea presiunii sanguine, mentin echilibrului acido-bazic, filtreaza micile cheaguri din vene (prevenind accidente vasculare) si, sa nu uitam, plamanii au un rol central in vorbire, furnizand aerul care permite coardelor vocale sa vibreze.

Atunci cand plamanii nostri sunt supraincarcati cu substante toxice, bacterii, virusuri si cand se produc inflamatii, apar afectiuni care ne pot pune sanatatea in pericol. Printre cele mai frecvente se afla: astmul, bronsita, fibroza chistica, emfizem, pleurezia, pneumonia, tuberculoza si cancerul. Toate aceste afectiuni duc la simptome precum: tuse, tuse cu flegma si sange, raguseala, lipsa de aer, respiratia suieratoare, dureri in piept.

Pentru a evita toate aceste probleme si pentru a avea plamani sanatosi, este necesar sa recurgem la anumite obiceiuri. Renunta la fumat, eviti mediile toxice si fa mai multa miscare. In plus, pe langa tratamentul prescris de medic, poti apela si la ceaiuri care intaresc plamanii. Iata care sunt:

1.Ceaiuri care intaresc plamanii – Ceai de cimbru

In urma unui studiu efectuat in anul 2016 despre efectele cimbrului asupra cailor respiratorii a aratat ca aceasta planta medicinala este, fara indoiala, printre cele mai utile si protectoare pentru plamani. Aceasta are proprietati expectorante, mucolitice, antitusive si antispastice.

-Infuzia combinata de cimbru: 4 linguri de cimbru in 500 de ml se lasa la macerat, timp de 10 ore si apoi se filtreaza. Planta ramasa se fierbe timp de 5 minute in alte 500 ml apa. Lichidul de la prima filtrare se amesteca apoi cu lichidul de la a doua filtrare si se obtine infuzia combinata de cimbru. Pe cale interna, se administreaza cate 1-2 cani pe zi;

-Ceai de cimbru si urzica: 1 lingura de cimbru, 1 lingura de urzica uscata, 1 cana de apa si 1 lingura de miere. Se pune apa la fiert si cand incepe sa clocoteasca, se adauga cimbrul si urzica si se lasa sa mai fiarba 10-15 minute, la foc mic. La final, dupa ce se mai raceste, adauga mierea, cate doua cani pe zi.

2.Ceaiuri care intaresc plamanii – Ceai de patlagina

Acesta reprezinta un bun remediu pentru intarirea plamanilor, fiind excelent pentru cei care aveau obiceiul sa fumeze mult. Patlagina stimuleaza productia de mucus, fiind un remediu foarte bun pentru tusea seaca sau iritatia gatului. De asemenea, studiile au aratat ca frunzele de patlagina sunt extrem de eficiente si in usurarea bronsitei. In plus, daca se combina si cu feniculul, rezulta un elixir ce ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in plamani.

-Infuzia de patlagina: la o cana cu apa fierbinte, se adauga 3-4 linguri de frunze uscate (sau ¼ cana frunze proaspete). Se lasa la infuzat 15-20 minute, apoi se consuma imediat.

-Ceai de patlagina cu fenicul: la 200 ml apa clocotita, se adauaga 1 lingura de balsam de lamaie, 1 lingura de patlagina si 1 lingura de fenicul. Lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute, apoi lasa la infuzat pentru inca 10 minute. La final, poti indulci cu o lingura de miere.

3.Ceaiuri care intaresc plamanii – Ceai de lumanarica

Lumanarica este folosita ca remediu pentru afectiuni respiratorii de tot felul (astm, tuse, bronsita, boala pulmonara). Substantele pe care le contine, ajuta la detoxificarea si calmarea bronhiolele (tuburile respiratorii din plamani). In plus, este si un foarte bun expectorant.

La 350 ml apa fiarta se adauga 2 lingurite frunza de lumanarica. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, apoi se indulceste cu miere, dupa gust. Daca se doreste, ceaiul de lumanarica se poate combina si cu ceaiul de menta.

4.Ceaiuri care intaresc plamanii – Ceai de plamanarica

Aceasta planta este extrem de apreciata pentru efectul sau de intarire a plamanilor. Planta are actiune expectoranta, dezinfectanta, sudorifica, diuretica si antiinflamatoare si reduce congestia bronhiilor. In plus, datorita continutului mare de mucilagii, planta are un efect emolient foarte util pentru tractul respirator.

La o cana cu apa fierbinte, se adauga 1 lingurita de plamanarica uscata si se lasa la infuzat 15 minute. Se beau mai multe cani pe zi pentru a reduce inflamatia pulmonara si a ajuta la vindecare.

5.Ceaiuri care intaresc plamanii – Ceai de ghimbir cu turmeric

Se stie deja faptul ca turmericul are uimitoare proprietati antiinflamatorii, dar nici ghimbirul nu se lasa mai prejos. De aceea, aceste doua radacini sunt esentiale pentru detoxifierea sau curatarea plamanilor.

Ai nevoie de: o bucata mica de radacina de ghimbir, 400 g ceapa curata, taiata, 2 lingurite turmeric, 1 litru apa si miere. Se fierbe apa la foc mare, apoi se adauga ghimbirul si ceapa. Se da focul mai mic si se lasa la fiert. Se mai adauga putin ghimbir razuit, apoi se pune si turmericul si se lasa la fiert cateva minute. La final, se strecoara si se bea cald, cate 2-3 cani pe zi.

Vezi si: Pentru fumatori si ex-fumatori, o bautura ce curata plamanii

Vezi si: Top alimente pentru sanatatea plamanilor. Cresc nivelul de oxigen din sange

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole