7.6 C
București
duminică, noiembrie 3, 2024

Ulmul rosu. Ce beneficii surprinzatoare are scoarta acestui copac

Ulmul rosu (Ulmus rubra) este un copac originar din America de Nord si este folosit ca remediu de secole. De exemplu, nativii americani foloseau scoarta de ulm rosu in unguente vindecatoare pentru diferite afectiuni ale pielii (rani, furuncule, ulcere, arsuri, inflamatii), dar si intern, pentru a calma tusea, durerile de gat si problemele stomacale.

Scoarta, care variaza de la maro inchis la maro rosiatic, contine mucilagii, o substanta care devine ca un gel alunecos atunci cand este amestecata cu apa, care actioneaza ca un calmant si antiinflamator. In plus, contine si acid oleanolic, acid ursolic, acid betulinic, uvaol, botulina, ß-caroten, ß-sitosterol si citrostadienol si polizaharide/zaharuri complexe. Acidul D-galacturonic, L-ramnoza si reziduurile de galactoza formeaza predominant mucilagiul. 

Ulmul rosul se gaseste sub forma de tablete, capsule, pulbere sau extracte. Pentru ceai, pur si simplu se adauga cateva lingurite de pulbere la 500 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute.

Vezi si: Plopul negru, arborele cu cea mai mare valoare medicinala din soiul sau

Chiar daca pana in prezent nu exista suficiente dovezi care sa-i ateste eficacitatea, ulmul poate fi folosit pentru a calma o serie de simptome. Iata despre ce este vorba:

Ulm rosu – Beneficii

Dupa cum am spus si mai sus, in medicina pe baza de plante, scoarta ulmului rosu este considerata un bun remediu pentru afectiunile pielii, ulcere si boli intestinale si respiratorii. 

Adjuvant in bolile respiratorii (bronsita, astm). Mucilagiul din scoarta de ulm rosu are efect antitusiv, ceea ce inseamna ca este capabil sa reduca tusea uscata si iritatia. In plus, trateaza laringita si problemele corzilor vocale. Totusi, un articol publicat in Journal of Investigational Biochemistry afirma ca nu exista studii care sa sustina sau sa respinga aceste afirmatii.

-Protejeaza mucoasa stomacului si a intestinului. Pe langa efectul protector al mucoasei stomacului si intestinelor, preparatele din scoarta de ulm rosu au si un efect antiinflamator care calmeaza iritatia. In acest sens, o investigatie publicata in Journal of Alternative and Complementary Medicine a aratat ca un preparat cu ulm rosu a ajutat la stimularea miscarilor intestinale la pacientii cu sindrom de colon iritabil si constipatie. In plus, in urma unui publicat in Alimentary Pharmacology & Therapeutics arata ca ulmul rosu are un efect antioxidant, fiind indicat persoanelor cu boala Crohn si colita ulceroasa. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficacitatea acestuia.

-Arsuri la stomac si reflux gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian este o boala cronica care apare atunci cand acidul din stomac curge inapoi in esofag si irita mucoasa. Mucilagiul din ulm acopera esofagul, prevenind astfel iritatia si inflamatia care apare atunci cand acidul din stomac curge in sus in esofag.  

-Amelioareaza diareea si constipatia. Ceaiul din scoarta d eulm rosu are efect laxativ. Este un bun diuretic, crescand astfel excretia de apa si sare din organism. In plus, aceste proprietati te pot ajuta sa faci fata si constipatiei. Tot ce trebuie sa faci este sa dilueazi o lingurita de pudra/extract de ulm in apa calda si sa bei.

-Cistita, iritarea tractului urinar. Pulberea de ulm rosu calmeaza captuseala tractului urinar, atenuand astfel simptomele dureroase.  

-Afectiuni ale pielii. Preparatele din scoarta de ulm rosu poate controla psoriazisul, o  afectiune cronica a pielii, dar sunt eficiente si in caz de rani, taieturi, furuncule, ulcere, arsuri sau inflamatii. Din pulberea scoartei se fac cataplasme care se aplica pe locul cu probleme. Acest remediu actioneaza ca un emolient prin netezirea si catifelarea pielii.  

Vezi si: In ce afectiuni este recomandat pinul, arborele care traieste mai mult de 1000 de ani

Ulm rosu – Precautii si contraindicatii

Ulmul rosu este inclus in lista medicamentelor ce se elibereaza fara prescriptie medicala. Totusi, nu se recomanda administrarea simultana cu alte medicamente, deoarece continutul sau de mucilagiu poate limita absorbtia si reduce eficacitatea acestora. Se recomanda sa se astepte cel putin o ora intre administrarea suplimentului si a medicamentului.

Pentru ca nu exista inca suficiente dovezi, ulmul rosu nu este recomandat in sarcina sau alaptare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole