2.6 C
București
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Uleiul de copaiba: Beneficii si contraindicatii pentru sanatate

Uleiul de copaiba este obtinut din arborele Copaifera, originar din America de Sud. Acest ulei esential este utilizat de secole in medicina traditionala pentru proprietatile sale terapeutice. In acest articol, vom explora beneficiile uleiului de copaiba pentru sanatate si posibilele contraindicatii asociate utilizarii sale.

Copaiba este un copac originar din bazinul Amazonului si poate atinge o inaltime de 20 m. De asemenea, apartine speciei Copaifera officinalis, populara pentru producerea naturala a unui ulei (sau rasina). Acesta este extras dupa ce se face o gaura in trunchi si se introduce o teava. Continutul este lasat sa curga.

Desi rasina in sine isi poate schimba culoarea in functie de raportul dintre rasina si ulei esential, odata ce uleiul este distilat, ar trebui sa aiba o culoare galben pal, cu un gust usor amar. 

Componentele active din uleiul esential de copaiba sunt destul de puternice, constand in principal din terpene, care sunt hidrocarburi care au efecte semnificative asupra functionarii organismului nostru. Din fericire, majoritatea efectelor secundare ale terpenelor gasite in uleiul esential de copaiba sunt foarte benefice pentru sanatatea noastra, fiind utilizat in medicina traditionala datorita proprietatilor sale analgezice, antiinflamatoare si antimicrobiene. De aceea, astazi, acest ulei este prezent pe listele de ingrediente ale numeroaselor produse de ingrijire personala si ingrijire a pielii. Atat rasina, cat si uleiul sunt prezente in preparatele farmaceutice naturale, cum ar fi diureticele si remediile pentru tuse.

Beneficiile uleiului de copaiba:

-Proprietati antiinflamatorii:

Una dintre cele mai cunoscute calitati ale uleiului de copaiba este capacitatea sa de a reduce inflamatiile in organism. Compusii activi din uleiul de copaiba pot inhiba productia de citokine inflamatorii, reducand astfel inflamatia si disconfortul asociate cu afectiuni precum artrita reumatoida si osteoartrita.

De exemplu, intr-un studiu realizat pe sobolani cu scleroza multipla, acest ingredient a contribuit la scaderea productiei de molecule legate de inflamatie. In plus, a fost util in inhibarea activitatii radicalilor liberi asociati cu stresul oxidativ.

In mod similar, un alt studiu efectuat pe sobolani cu leziuni orale a aratat ca uleiul de copaiba a contribuit la reducerea numarului de celule imune care provoaca inflamatii. De asemenea, un alt studiu efectuat pe rozatoare cu colita a constatat ca acest produs poate reduce inflamatia, in ciuda faptului ca nu trateaza problemele colonului. 

-Efecte antimicrobiene si antifungice:

Uleiul de copaiba este recunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene si antifungice. Poate ajuta in lupta impotriva infectiilor bacteriene si fungice, inclusiv a acneei, a infectiilor pielii si a afectiunilor respiratorii precum sinuzita si bronsita.

Mai multe cercetarile aparute in International Journal of Pharmaceutical Compounding au constatat ca, chiar si in concentratii scazute, uleiul de copaiba poate inhiba inmultirea bacteriana. Studiul a analizat efectele uleiului asupra stafilococului auriu, care provoaca infectii ale pielii si diverse rani. In plus, un alt studiu aparut in The Open Dentistry Journal a aratat ca gelul obtinut din acest ulei este capabil sa combata toate speciile de bacterii streptococice prezente pe dinti. 

In mod traditional, uleiul de copaiba a fost aplicat local la locul ranii sau a infectiei. Dar iti recomandam cu caldura prudenta inainte de a aplica uleiul esential direct sau indirect, fara sfatul medicului. 

-Sustinerea sistemului respirator:

Inhalarea uleiului de copaiba poate oferi beneficii pentru sanatatea sistemului respirator. Poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale, tusei si a altor simptome ale racelii sau gripei. De asemenea, poate avea efecte benefice in cazul astmului si al altor afectiuni respiratorii.

-Proprietati analgezice:

Uleiul de copaiba poate fi utilizat pentru a ameliora durerea si disconfortul asociate cu diverse afectiuni. Se crede ca actioneaza prin reducerea inflamatiei si prin blocarea receptorilor de durere din organism.

De exemplu, un studiu aparut in Complementary Therapies in Clinical Practice a aratat ca masajul cu ulei de copaiba combinat cu Deep Blue poate fi mai eficient in reducerea durerilor cauzate de artrita decat masajul cu ulei de cocos. De asemenea, poate creste puterea si dexteritatea degetelor.

Acesta se ia si sub forma de ceai cu apa fierbinte si miere. Cu toate acestea, pentru prudenta, daca vrei sa eviti ingerarea sau contactul direct, poti utiliza un difuzor de aromoterapie in acest scop.

-Promovarea sanatatii pielii:

Uleiul de copaiba poate fi benefic pentru sanatatea pielii datorita proprietatilor sale calmante si de vindecare. Poate fi utilizat pentru a trata afectiuni cutanate precum eczemele, psoriazisul si dermatita de contact. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamatiei si a rosetii asociate cu acneea.

Intr-un studiu publicat in revista Alternative Medicine Review, participantii au inregistrat o imbunatatire semnificativa a zonelor acneice tratate cu un preparat de ulei esential cu o concentratie de 1%.

Pentru utilizare, adauga cateva picaturi de ulei esential de copaiba la crema hidratanta. Pentru o formulare mai naturala, adaug-o la uleiuri purtatoare precum uleiul de cocos sau de masline. Foloseste inainte de a merge la culcare.

Cum se utilizeaza uleiul esential Copaiba?

Exista trei moduri de utilizare a acestuia:

  1. Ingerare: Spre deosebire de majoritatea uleiurilor esentiale, copaiba este considerat sigur atunci cand este administrat oral. In mod traditional, a fost luat ca un ceai sau cu miere. Cu toate acestea, recomandam prudenta si sfatul medicului inainte de a-l lua direct. 
  2. Topic: Poate fi aplicat direct pe piele. Totusi, iti recomandam sa utilizezi un ulei purtator, deoarece uleiurile esentiale sunt foarte concentrate. Asadar, il poti dilua cu uleiuri purtatoare precum avocado, jojoba sau ulei de cocos. De asemenea, este intotdeauna cel mai bine sa faci un test de plasture inainte de a aplica regulat sau pe o zona sensibila.
  3. Inhalare: Cel mai recomandat mijloc de utilizare a uleiurilor esentiale este prin inhalare. Poti adauga cateva picaturi intr-un difuzor de aromoterapie.

Contraindicatii ale uleiului de copaiba:

Desi uleiul de copaiba are numeroase beneficii pentru sanatate, exista si cateva contraindicatii importante pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a-l utiliza. De exemplu, expertii considera ca uleiul de copaiba este sigur atat timp cat este utilizat in doze mici. Folosit in doze mare, acesta poate provoca probleme digestive, cum ar fi greata, varsaturi si diaree.

Vezi si: Ulei esential de eucalipt, remediul care imbunatateste sistemul respirator si nu numai

Vezi si: Ulei esential de ienupar. Actiuni si indicatii terapeutice

Vezi si: Ulei esential de lavanda. Actiuni si indicatii terapeutice

Vezi si: Ulei esential de cimbru, remediul cu efect antibiotic foarte puternic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole