3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024

Sfaturi si trucuri care te ajuta sa elimini calcarul din baie

Dacă iti place sa ai o baie curata si stralucitoare, trebuie sa stii cum sa indepartezi calcarul. O acumulare de calcar in baie duce la pete inestetice si totul pare sa arate murdar si neigienic. Pentru a elimina calcarul de pe subrafetele din baie, poti pregati cateva produse de curatare naturale chiar la tine acasa. Chiar daca produsele industriale pot ajuta, acestea contin substante toxice care, pe langa poluarea mediului, pot provoca alergii.

Ce este de fapt calcarul?

Calcarul, cunoscut si sub numele de carbonat de calciu, este un depozit dur, alb sau verde, care se formeaza pe sticla, tigla, cabine de dus si alte accesorii care intra in mod regulat in contact cu apa dura. Apa dura este bogata in calciu si magneziu – minerale care tind sa se compuna in timp, formand sedimentul dur si cretos cunoscut sub numele de calcar.

Din fericire, exista cateva solutii naturale care te vor ajuta sa scapi de acest inconvenient, deci nu trebuie sa recurgi la substante chimice care pot fi agresive. 

Iata cateva sfaturi si trucuri care te vor ajuta sa elimini calcarul din baie:

-Otet de mere si lamaie

Cea mai buna modalitate de a scapa de depunerile de calcar incapatanate este prin inmuierea zonei afectate in suc de lamaie sau otet alb. Ambele ingrediente sunt acide si, prin urmare, combinarea lor ajuta la eliminarea cu usurinta reziduurile de calcar si a microorganismelor.

Ingrediente:

  • 1 cana de otet de mere
  • Sucul de la o lamaie
  • 2 linguri bicarbonat de sodiu
  • 2 cani de apa fierbinte

Instructiuni:

Intr-un vas incapator se toarna otetul, apoi apa fierbinte, sucul de lamaie si bicarbonatul de sodiu (acesta se adauga treptat, pentru a minimiza reactia). Amesteca si toarna solutia intr-o sticla cu pulverizator. 

Pulverizeaza solutia obtinuta pe toate zonele cu probleme (faianta, robinetul de la dus etc.), apoi freaca cu un burete/perie si lasa produsul sa actioneze 20 de minute. La final, clateste cu apa calda.

In cazul robinetului, curatarea poate fi mai dificila. De aceea, inmoaie o carpa in solutia obtinuta si infasoara in jurul robinetului si lasa sa actioneze timp de o ora. Strange ocazional carpa pentru a elibera mai mult acid pe robinet. La final,
indeparteaza carpa si sterge calcarul.

In cazul toaletei, toarna solutia in wc si lasa sa actioneze timp de cel putin o ora inainte de a spala cu o perie de toaleta. Poti lasa solutia si peste noapte, permitand acizilor sa lucreze mai adanc in depunerile dure de calcar.

Vezi si: Trucuri la indemana pentru podele stralucitoare

-Bicarbonat de sodiu si otet alb 

Amestecarea acestor doua ingrediente determina o reactie instantanee capabila sa elimine reziduurile de calciu si sa inhibe dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor.

Ingrediente:

  • 1/2 cana de otet alb (125 ml)
  • 1 cana de bicarbonat de sodiu (200 g)

Instructiuni:

Pentru inceput, amesteca cele doua ingrediente intr-un castron adanc. Dupa terminarea reactiei, freaca pasta pe faianta sau sticla dusului cu un burete si lasa solutia sa actioneze 30 de minute, apoi freaca din nou cu buretele si clateste.

Vezi si: 5 moduri de a folosi bicarbonat de sodiu si lamaie la curatenia din gospodarie

-Bicarbonat de sodiu si suc de lamaie

Daca preferi sa folosesti suc de lamaie in loc de otet alb, incearca acest truc. Sucul de lamaie ajuta la albirea robinetului, facandu-l sa para mai curat. De asemenea, elimina urmele de calcar, actioneaza ca un dezinfectant si lasa un miros proaspat.

Ingrediente:

  • 1 cana de bicarbonat de sodiu 
  • Sucul de la 2 lamai mari

Instructiuni:

Intr-un castron adanc, pune bicarbonatul, apoi adauga sucul de lamaie si amesteca pana se formeaza o pasta. Freaca cu aceasta pasta toate suprafete din dus, folosind un burete, apoi lasa sa actioneze pe suprafete timp de 20-30 de minute, dupa care poti sa clatesti. 

Vezi si:  Ce trucuri de curatenie generala folosesc cameristele din hoteluri

Sfaturii utile:

-Inainte de a te apuca de treaba, trebuie sa te asiguri ca ai la indemana toate instrumentele necesare: perie, burete, carpa, otet etc. 

-Desi aceste produse de curatare blande si naturale ar putea parea inofensive, pot provoca iritatii ale pielii, iar lamaia poate actiona ca un agent de albire atunci cand este expusa la lumina soarelui. Asigura-te ca porti manusi pe tot parcursul procesului si protejeaza-ti imbracamintea.

-Fa o curatenie generala cel putin o data la 2 saptamani. 

Vezi si: Este bine sau nu sa dormi cu plante in camera? Iata ce spun specialistii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole