Faringita este inflamatia mucoasei faringiene, inclusiv a amigdalelor. Popular i se mai spune si „rosu in gat” si poate fi de doua feluri: virala sau bacteriana.
Faringita se manifesta prin febra ridicata (chiar si 40 de grade Celsius), tuse, iritatie, secretii nazale si dureri de gat cu iradieri la nivelul urechilor.
Faringita acuta este considerata o boala care se vindeca de la sine, cu o evolutie cu durata medie de 1 saptamana.
Majoritatea faringitelor acute sunt povocate de virusuri (60% din cazuri), dar unele faringite pot fi provocate de bacterii (40% din cazuri). Cand simptomele apar brusc, iar febra depaseste 38,5° C, etiologia faringitei este bacteriana.
Simptomele faringitei acute sunt in special durerile puternice de gat la inghitire, dificultatile la inghitire), senzatie de prurit si de uscaciune in gat si inrosirea vizibila a mucoasei faringiene. Daca infectia este virala, ea debuteaza brusc, cu febra, dureri puternice de gat si de cap.
Tratamentul de baza al faringitei acute are drept scop ameliorarea simptomelor, administrarea de antibiotice fiind necesara doar in situatii clinice bine stabilite.
Iata mai jos ce remedii naturiste sa folosesti in tratarea faringitei:
-Infuzia de musetel – se prepara dintr-o lingura cu planta maruntita, adaugata in 250 ml apa fierbinte. Infuzia se indulceste cu miere deoarece este considerata un adevarat dezinfectant al mucoasei farnigiene.
-Ceaiul de sovarv – se prepara dintr-o lingura cu planta maruntita, adaugata in 250 ml apa fierbinte. Se consuma cate 2-3 cani pe zi si se face si gargara de mai multe ori pe zi.
-Cerentel – se administreaza de 3 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere de cerentel. Acesta are efecte puternic antibiotice, astringente (reduce inflamatia mucoasei).
-Ceai de afine – se pune intr-un litru de apa clocotita o mana de fructe de afin si se lasa sa fiarba pana apa scade la jumatate. Cu acest preparat se clateste gura si se face gargara.
-Miere cristalizata – se ia cate o lingurita de miere de 3 ori pe zi si se tine in gura pana se dizolva complet. Nu se mai mananca nimic timp de 1 ora. Aceasta are efect calmant si antimicrobian.
-Sucul de ceapa cu miere – ai nevoie de 5 cepe. Acestea se taie in patru, se pun intr-un castron si se adauga peste ele 8 linguri de miere. Pe fundul castronului se va forma un sirop. Se va administra cate o lingurita de 3-4 ori pe zi. Acest remediu este un adevarat elixir atunci cand faringele si amigdalele sunt deja inflamate.
-Tinctura de arnica – se adauga 1-2 lingurite de tinctura de arnica la jumatate de pahar de apa si se face gargara. Aceasta solutie stimuleaza imunitatea de la nivelul gatului si al cailor respiratorii, fiind un remediu excelent pentru bolnavii cu faringita, amigdalita sau raguseala.
-Apa cu sare este si ea foarte buna in caz de faringita. Se pun 2 lingurite de sare in 100 ml de apa si se face gargara de 2-3 ori pe zi.
Vezi si:
Cum tratezi naturist alergia nazofaringiana
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: