7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Reumatismul articular. Ce plante medicinale sunt indicate in aceasta afectiune

Reumatismul articular este o afectiune cu caracter infectios, cauzata de infectia cu streptococi si stafilococi, care ating atat articulatiile, cat si inima.

Pe langa infectia streptococica, o alta cauza a aparitiei o reprezinta si conditiile de viata (locuinta umeda si rece, munca grea cu eforturi fizice excesive, traumatisme si poluarea atmosferei). Afectiunile articulare pot fi localizate in toate partile corpului, cu deplasari de la o articulatie la alta, dupa un interval de 4-5 zile, incepand cu inflamatii si dureri la solduri, genunchi, oase tibiotarsiene si trecand spre umeri si coloana vertebrala.

Boala apare cel mai frecvent intre 7-15 ani (in proportie de 75%), scade la 15% intre 15-25 ani si este mult mai rara dupa varsta de 30 de ani. Afectiunea incepe cu o infectie a cailor respiratorii superioare, iar daca infectia nu este tratata corespunzator, dupa 2 saptamani de la acest capitol, in o treime din cazuri se declanseaza atacul de reumatism. Afectiunea se manifesta prin febra, transpiratii, frisoane, ameteli, varsaturi si paloare. Apoi apare inflamatia propriu-zisa, cu umflatura incheieturii, roseata in zona si dureri. Durerile se simt mai intens la excesele de tuse convulsiva si stranut, mai ales noaptea si spre dimineata.

Iata mai jos ce plante medicinale si ce remedii naturiste sunt indicate in reumatismul articular

Musetelul. Acesta are o puternica actiune antibacteriana, este antiseptic, antiinflamator si anestezic. Se beau cate 2-3 cani de infuzie pe zi, preparata din 2 lingurite de planta la o cana cu apa colcotita.
-Rozmarinul. Acesta are o puternica actiune bacteriostatica. Se face o infuzie dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa si se consuma 2 cani pe zi.
-Frunzele de frasin. Acestea contin tanin, ulei eteric, vitamina C si un glucozid, substante cu reale calitati antireumatice. Se beau cate 2-3 ceaiuri pe zi dintr-o infuzie de 2 linguri de frunze la o cana cu apa fierbinte.
-Cretusca. Substantele active din compozitia plantei au efect asemanator aspirinei. Consuma tinctura de cretusca, de 3 ori pe zi,  cate 1 lingura, cu 15 minute inainte de masa.
Salcia, cea mai buna aspirina naturala
-Salcia alba. Aceasta este un precursor natural al aspirinei, cu actiune antiinflamatoare si antireumatica. Dizolva 50 de picaturi de extract in putina apa si consuma de 2-3 ori pe zi. Poti sa faci si infuzie: peste 2 lingurite de scoarta uscata si macinata, toarna o cana cu apa clocotita, lasa la infuzat 10 minute, strecoara si consuma.
-Rostopasca. Unguentele care au in compozitie aceasta planta, in combinatie cu extracte uleioase de conifere, au proprietatea de a stimula circulatia periferica, fiind benefic in tratamentul reumatismului.
-Frunzele de mesteacan. Acestea au efect antiinflamator, diuretic, depurativ. Peste o lingura de frunze uscate si maruntite toarna o cana cu apa clocotita. Acopera si lasa cateva ore si apoi bea cate o jumatate de cana, de 3 ori pe zi.
Brusturele, un bun remediu in reumatism
-Brusturele. Frunzele proaspete se lasa la macerat, seara, un sfert de ora, in spirt medicinal, apoi se aplica pe zona dureroasa, care se infasoara bine cu fulare calduroase. Tratamentul dureaza o saptamana.
-Flori de soc. Acestea au efect in eliminarea toxinelor prin diureza si prin sudatie puternica. Se face o infuzie din 1-2 lingurite planta la 250 ml apa clocotita.
Decoct din radacini de tataneasa si scoarta de salvie (10 g la 200 ml apa, se fierbe 10 minute, se infuzeaza 10-20 minute si se beau 2-3 cani pe zi) intr-o cura pe durata de 2-3 saptamani.
-Gheara diavolului. Aceasta are proprietati antiinflamatoare si analgezice (de calmare a durerii), pot fi comparabile cu ale fenilbutazonei. Se administreaza sub forma de capsule (de 3 ori pe zi, dupa masa).

Reumatismul articular se poate ameliora cu ajutorul plantelor

-Boabele de ienupar. Acestea sunt utile in inflamatiile acute ale articulatiilor. Se prepara o infuzie din: 2 lingurite de boabe uscate la o cana cu apa, din care sa iei patru linguri pe zi. De asemenea, se foloseste in frectii si tinctura din boabe de ienupar.
-Tinctura de ardei iute. Se taie marunt 30 g de ardei iuti proaspeti, apoi ii pui intr-un borcan, adaugand deasupra jumatate de pahar (100 ml) de apa si jumatate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade. Inchizi ermetic borcanul cu capac si lasi preparatul la macerat, vreme de 10 zile, dupa care se filtreaza, iar tinctura obtinuta se toarna intr-o sticluta inchisa la culoare.
-Faina de mustar. Boabele de mustar se dau prin rasnita pana se transforma in faina si apoi si amesteca cu un pic de apa si se aplica pe zona dureroasa.
-Hreanul– in medicina populara, este planta cea mai folosita contra reumatismului. Se pune hrean ras (2 radacini), intr-un servet de panza mai groasa si se aplica cataplasma pe locul dureros, pana se simte o mica arsura pe piele. Nu mai mult de 10 minute, pentru a nu irita locul. Aplicatia se repeta de 1-2 ori pe zi, pana la disparitia inflamatiei articulare.
– Varza. Se pun frunze zdrobite de varza direct pe locul dureros si se lasa cel putin 5-6 ore.
-Piper negru. Se pun 8 linguri de piper negru macinat la 1 litru rachiu si se lasa la macerat 5-7 zile. Se filtreaza si se maseaza cu aceasta solutie zonele dureroase de 2-3 ori pe zi.

Remedii cu frectii pentru reumatismul articular

Se pot face si frectii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrisor, fructe de ienupar si ardei rosu, radacini de hrean si tataneasa; frectii cu ulei de ienupar, menta, pin, lavanda, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, musetel, sunatoare si eucalipt, folosite separat sau in amestecuri;
Foarte benefice sunt si masajele cu unguent de galbenele, tataneasa, lumanarica si venin de vipera, dar si baile cu plante (crengute de brad, frunze de frasin, menta si stevie, flori de fan, fructe de ienupar si castan salbatic, muguri de pin, radacini de tataneasa, scoarta de salcie si faina de mustar negru).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole