5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cat alcool sa bei de sarbatori si ce efecte apar atunci cand depasesti doza recomandata

Nu spune nimeni ca nu ar trebui sa te bucuri de un pahar cu vin, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, insa specialistii ne avertizeaza sa bem cu moderatie si ne explica si efectele nocive ale alcoolului asupra organismului nostru.

Cat alcool sa bei de sarbatori

Nutritionistii spun ca dupa ce ai consumat o cantitate mare de alcool, sunt necesare 48 de ore fara bautura pentru ca organismul sa se refaca. Medicii recomanda ca femeile sa nu depaseasca 14 pahare cu alcool pe saptamana, iar barbatii sa nu consume mai mult de 21 de pahare pe saptamana.

Recomandarile oficiale spun ca o femeie trebuie sa consume sub 15 grame de alcool pur pe zi, iar barbatii, mai putin de 30 de grame.

Acestia ne mai sfatuiesc sa nu consumam alcool la inceputul mesei, deoarece organismul este mai avid, iar tranzitul bauturii este mai rapid; in plus, alcoolul incepe sa se absoarba prin mucoasa cavitatii bucale si din aceasta cauza se produce si o iritare a mucoasei grastrice si a esofagului.

Un alt sfat benefic este alternarea alcoolului cu apa. Aceasta reduce cantitatea de alcool consumata si previne deshidratarea. Daca bei mult alcool, rinichii sunt suprasolicitati sa elimine bautura si toxinele din ea si, pentru asta, au nevoie de mai multa apa.

Trebuie stiut ca alcoolul, spre deosebire de mancare, nu este digerat in stomac si in intestine. Cand alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in celulele stomacului si apoi in circuitul sangvin. Restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sange. Mancarea poate incetini absorbtia alcoolului in sange aproape cu 50%. Mancarurile grase, alaturi de proteine, cum sunt laptele si branza il pot proteja pe cel care bea de la a se intoxica prea repede.

Efectele nocive ale alcoolului:

efectele-alcoolului
Efectele nocive ale alcoolului sunt determinate si de taria/concentratia de alcool din bautura. De exemplu, berea contine 3-6 % alcool, vinul 10-14 % alcool, iar gin, whisky, cognac si rom intre 40-50 % alcool.
Nivelul de alcool din sange reprezinta cantitatea de alcool transportat de sange la creier, determinand gradul de intoxicare. Un nivel de alcool in sange de 0,10-0,15 % cauzeaza simptome grave, printre care deteriorarea vederii, a auzului, a deprinderilor motorii. La 0,20 % apar semnele de betie, dificultatea de a vorbi si de a merge. Concentratiile peste 0,40 % duc la stare de coma, iar cele peste 0.60-0,70% cauzeaza moartea.

-Dupa consumul de alcool, unele persoane resimt o accelerare a batailor inimii sau acestea devin neregulate.

-Alcoolul are efect vasodilatator (largirea vaselo de sange), ceea ce te face sa te incalzesti, sa transpiri si sa te inrosesti la fata.

-Alcoolul are un efect negativ si asupra sistemului imunitar, iar din aceasta cauza devii mult mai sensibil la infectii, virusi.

-Initial, alcoolul duce la o crestere a dorintei sexuale, din cauza efectului inhibitor asupra unor centri nervosi din lobul frontal al creierului, insa daca o persoana continua sa bea, alcoolul in concentratie sporita amorteste sensibilitatea, scade intensitatea perceptiilor la nivelul intregului corp, astfel incat excitarea si orgasmul devin mai dificile, iar din cauza efectelor alcoolului asupora sistemului circulator, la barbati pot aparea tulburari erectile.

-Si articulatiile au de suferit din cauza alcoolului consumat in cantitati mari. Alcoolul afecteaza metabolizarea anumitor proteine, ceea ce poate duce la o productie crescuta de acid uric. In mod normal, acidul uric se elimina prin urina, dar, cand este in cantitati crescute, se poate acumula in articulatii. In timp, acumularea masiva de cristale de aciud uric in articulatii poate provoca aparitia gutei.

-Alcoolul produce la nivelul creierului o varietate mare de efecte nocive. De exemplu, afecteaza, in diferite moduri, productia diversilor neurotransmitatori (substante implicate in transmiterea impulsurilor nervoase in creier), efectul fiind incetinirea transmiterii mesajelor nervoase prin creier.

-Cei care consuma alcool in cantitati mari sufere de anxietate, paranoia sau depresie.

Remediu naturist pentru combaterea poftei de alcool:

Pentru a combate pofta prea mare de alcool, se recomanda ceaiul de cimbru.
Tot ce trebuie sa faci este sa pui un pumn cu flori de cimbru la 1 litru de apa clocotita. Se lasa timp de 5 minute la infuzat si apoi se strecoara si se pune intr-un termos. La fiecare sfert de ora se ia cate o lingurita din acest ceai. Apare o stare de greata, transpiratie abundenta, urinare puternica si cresterea a poftei de mâncare. La consumul de alcool, reapare starea de greata. O cura repetata zile in sir, timp de 2 saptamani, conduce la o repulsie fata de alcool.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole