1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Secretele cafelei. Cate beneficii „incap” intr-o ceasca

Originea cafelei nu este foarte cunoscuta. Ceea ce se stie sigur este faptul ca un diplomat, Gemal-Eddin- Dhabhani , facand o calatorie in Persia in anul 1420 a baut acolo o cafea si dupa aceea a adus-o in tara sa. Foarte rapid cafeaua s-a extins la Meca, Medina, in Egipt si de acolo in 1550 la Constantinopol. Turcii au introdus-o ulterior in Occident.

Admirata de secole pentru calitatile gustative, cafeaua face totusi obiectul unor mari controverse in privinta efectului sau asupra sistemului cardio-vascular.

Cercetari de ultima ora atesta faptul ca un consum exagerat de cafea poate creste riscul bolilor de inima, insa acest lucru depinde de modul de preparare a bauturii si de predispozitia genetica a fiecaruia. Se pare ca cea facuta la filtru nu mareste asa tare concentratia de colesterol si trigliceride in patologia vasculara.

Intr-adevar, cafeaua poate determina sporirea presiunii arteriale, insa legatura intre aceasta crestere temporara si instalare unui infarct la marii consumatori ramane un subiect care nu s-a inchis. Insa, este bine sa fiti ponderati in ceea ce priveste consumul cafea.

Ce contine cafeaua:

Cafeaua verde contine: apa 11,23, substante azotate 12,7, cafeina 1,21, materii grase 12.27, zahar 8,55, acid cafeic, 33,79, celuloza 18,17, substante minerale 3,92.

Cafeaua prajita contine: apa 1,15, substante azotate 13,98, cafeina 1,24, materii grase 14,48, zahar 0,66, acid cafeic 45,09, celuloza 16,89, substante minerale 4,75.

Infuzia de cafea contine aproximativ jumatate din cafeina si substantele minerale ale cafelei prajite si a treia parte din substantele grase. Cafeaua contine cafeina pe care prajitul nu-l modifica aproape deloc. Cafeina este tipul alcaloizilor ce actioneaza asupra sistemului nervos avand actiune stimulanta, motiv pentru care cafeaua a fost numita „bautura intelectuala ”. In plus, cafeaua are o actiune excito-secretorie renala si vasodilatatoare coronariana (creste circulatia in muschiul inimii). Intr-o oarecare masura atenueaza senzatia de foame prin plenitudinea gastrica si poate printr-un efect nervos central. Consumata calda dupa masa are actiune favorabila asupra digestiei.

Avantajele consumului moderat de cafea:

  • Un studiu recent realizat in Olanda a ajuns la concluzia potrivit careia un consum moderat de cafea are efect pozitiv asupra performantelor cognitive. S-a demonstrat ca declinul mintal al celor care nu beau deloc cafea era de 4 ori mai mare decat al celor care beau pana la 3 cesti pe zi. Se pare ca efectul se datoreaza cofeinei care, ajuta memoria, actionand asupra receptorilor din creier.
  • Cafeaua activeaza spermatozoizii. Cofeina ar putea fi medicamentul viitorului, in tratarea sterilitatii la barbati. Un studiu efectuat de medicii brazilieni a dovedit ca un consum moderat de cafea activeaza mobilitatea spermatozoizilor. O ceasca de cafea inaintea actului sexual sporeste deci sansa femeilor de a ramane insarcinate.
  • Cantitati mici de cafea pot fi consumate dupa un efort fizic sau intelectual, in convalescenta unor boli infectioase, in unele stari migrenoase (dureri de cap), mai ales cand acestea apar dupa masa. In nici un caz nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de 1-2 cesti mici pe zi si niciodata seara sau pe nemancate.
  • Cafeaua cu lapte este hranitoare. Cantitati mici de cafea amestecate cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecate cu surogat de naut.
  • Cafeaua scade riscul de cancer hepatic. Daca beti o ceasca de cafea dimineata, s-ar putea nu numai sa va treziti, ci si la nivelul ficatului sa va ajute. Un studiu efectuat de specialistii japonezi a aratat ca persoanele care au acest tabiet matinal zilnic sau aproape in fiecare zi au un risc de tumoare maligna cu 50% mai mic decat cei care nu beau deloc cafea. Mai exact cercetarea desfasurata pe o perioada de 10 ani a indicat ca daca la cei ce nu consuma bautura revigoranta incidenta este de 547,2 cazuri la 100.000 de indivizi, pentru cei care savureaza in mod regulat, cifra se reduce la 214,6 cazuri din 100.000 de persoane. Cancerul hepatic este favorizat de o serie de factori ca: hepatita, ciroza, consumul excesiv de alcool si alte boli care cauzeaza inflamatia cronica a ficatului.

ATENTIE!!! Nu se va bea imediat dupa masa. Este bine sa evitati sa beti cafea sau ceai imediat dupa masa, deoarece impiedica asimilarea fierului de catre organism. Este valabil pentru toate alimentele care contin tanin. Asadar, nici vinul imediat dupa friptura nu este indicat. Asteptati cam o jumatate de ora dupa ce ati mancat.

Dezavantajele consumului excesiv de cafea:

  • Cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos. Efectele negative ale cafelei apar doar atunci cand aceasta este consumata in exces. In acest caz, cafeaua ducand la cresterea frecventei cardiace (accelerarea pulsului) si a activitatii psihice. Cafeaua absorbita actioneaza ca un toxic accelerand ritmul cardiac, deci ingreunand functiile inimii, provoaca insomnie, ameteli, cefalee, pana la un delir, asemanator celui din alcoolism.
  • Dupa un consum foarte mare de cafea, are loc o stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna mai ales varstnicilor. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena pana la dureri si spasme gastrointestinale.
  • Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima. Cafeaua provoaca stimularea secretiei de bila si creste motilitatea intestinala. Aceste efecte sunt prezente si dupa consumul cafelei decofeinizate.

Contraindicatii:

Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera cu inima, celor hipertensivi, la bolnavii nevropati, hipocondrici, la gravide sau la cei care sufera de insomnie. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru mai multe informatii utile, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa: bunicastietot.blogspot.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole