De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase studii pe drojdia de bere terapeutica (Saccharomyces cerevisiae) si toate au aratat ca substantele secretate de aceasta au un rol important in intretinerea sanatatii si in tratarea unor boli.
Una dintre cele mai importante calitati a drojdiei de bere este aceea ca reuseste sa acopere carentele de vitamine din complexul B, care, mai ales in aceasta perioada, afecteaza majoritatea oamenilor.
Drojdia de bere este o ciuperca microscopica unicelulara, saprofita, care se inmulteste prin inmugurire. Aceasta este de doua feluri: cea folosita la panificatie (se prezinta sub forma unor levuri-drojdii active, mai ales intre 15 si 20 grade C) si drojdia folosita la fabricarea berii (se prezinta sub forma unor levuri active, la 5 – 6 grade ). Aceste levuri contin elemente nutritive de exceptie. Totusi, drojdia de bere terapeutica rezulta din fermentarea maltului care se foloseste la fabricarea de bere este mult mai complexa si complecta in comparatie cu cea folosita la paine.
Pe vremuri, babilonienii, egiptenii si celtii, chiar daca nu cunosteau inca metabolismul drojdiei, o foloseau pentru prepararea licorilor bahice si pentru a-si ingriji ranile, deoarece au observat inca de atunci ca aceasta are un puternic rol cicatrizant. Totodata, Hipocrate o recomanda oamenilor pentru efectul sau diuretic si ca un bun stimulent al imunitatii. In plus, in timpul razboaielor, drojdia era folosita ca un supliment alimentar dat soldatilor pentru a nu avea carente de vitamine si minerale.
Drojdia de bere – Proprietati si beneficii
Drojdia de bere are in compozitia sa enzime-invertaza, multaza, dextrinaza, amilaza, glicogenaza, zimaza, carboxilaza si zimocaseina, fugisterol, ergosterol, zimosterol, cerevisterol, glucide, lipide, minerale (P, K, Mg), vitamine (complexul B, A,C, D, E), aminoacizi indispensabili (histidina, lisina, triptofan, leucina, fenilamina, cistina, etc), proteine usor digerabile, gluten, peptide (utile in procesul de dezintoxicare si cresterea imunitatii), grasimi fosforate, oligoelemente.
Toate aceste substante active fac ca drojdia de bere sa aiba efect antianemic, reconstitutiv, antidiabetic, antimicrobian, depurativ, remineralizant, calmant, dezinfectant, cicatrizant si detoxifiant.
Acizii nucleici din drojdie ajuta la intarzierea imbatranirii, pielea devine mai supla, intaresc sistemul imunitar si ajuta la refacerea florei gastro-intestinale.
-Dupa cum spuneam si mai sus, una dintre cele mai importante calitati a drojdiei de bere este cea a continutului de vitamine din complexul B. Iata ce beneficii au:
- B1 ajuta sistemul nervos si cardiovascular, fiind indicata in bolile de inima, depresie si astenie;
- B2 este esentiala pentru piele, fiind indicata in afectiunile dermatologice;
- B3 echilibreaza sistemul nervos;
- B5 stimuleaza glandele cortico-suprarenale, marind rezistenta la infectii si la stres;
- B7-B8 sunt importante pentru mentinerea sanatatii si rezistentei parului;
- B9 este importanta contra anemiei si pentru mentinerea echilibrului hormonal;
- B12 ajuta la o mai buna concentrare si elimina simptomele specifice stresului;
- B15 ajuta schimburile de oxigen la nivelul tesuturilor si este un bun remediu contra imbatranirii si a bolilor hepatice
Drojdia de bere este si un bun fortifiant al nervilor. Foarte multi specialisti atrag atentia asupra rolului drojdiei de bere in combaterea unor agenti patogeni intestinali si, din acest motiv, aceasta este folosita in afectiuni intestinale rebele, precum si pentru refacerea florei intestinale.
Unul dintre cele mai importante domenii in care drojdia de bere are efecte pozitive este cel al glandelor endocrine. Drojdia de bere contribuie la reechilibrarea activitatii acestor glande si, in consecinta, la armonizarea tuturor sistemelor din organismul uman.
In ce afectiuni este indicata dorojdia de bere:
Aceasta este indicata in urmatoarele afectiuni: afectiuni dermatologice, acnee, furunculoza, afectiunile mucoasei vaginale, Alzheimer, anemii, angiocolite, astenie, depresie, nevrite, surmenaj, avitaminoze, deficiente imunitare, demineralizare, afectiuni hepatobiliare, hepatita virala (A, B si C), gastrita, diaree, functionarea deficitara a tractului intestinal, boli cardio-vasculare cronice, hipertensiune arteriala, boli ale sangelui, boli infectioase, calculi la vezica biliara, degenerescenta grasa a ficatului, colecistita acuta, colesterol in exces, colici, colite, diabet, cancer, ciroze.
Studiile recente efectuate in Germania, la institute oncologice, arata ca
o cura cu drojdie de bere ajuta la tratarea majoritatii formelor de cancer. De asemenea, drojdia este recomandata in mod special celor cu limfoame, limfosarcoame, sarcoame, etc. supuse la cobaltoterapie, aceasta cura ajutand organismul sa reziste mai bine la tratamentul invaziv, marind rata supravietuirii.
Mod de administrare:
De regula, drojdia de bere se administreaza sub forma de tablete, care se gasesc cu usurinta in farmacii sau in magazinele naturiste si se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 1 luna, pentru a nu afecta flora intestinala, urmata de 1 saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
De asemenea, se mai poate administra in felul urmator:
-2 linguri de drojdie de bere proaspata sau 3-4 lingurite de drojdie uscata, se consuma zilnic in avitaminoze, astenie, surmenaj, afectiunile tractului gastrointestinal, etc.
-in 500 ml lapte vegetal sau suc natural de legume sau fructe se adauga 4 linguri de drojdie de bere proaspata. Se amesteca bine, apoi se completeaza pana la 1 litru cu acelasi tip de lichid si se pune la frigider. Se beau cate 2-3 pahare pe zi, timp de 10-15 zile pe luna. Atentie! Tratamentul indelungat poate duce la sterilizare.
In cazul copiilor, drojdie de bere ajuta la stimularea proceselor de crestere. Mai ales copiii sensibili, anemici, ccare nu se pot concentra sau care au un grad ridicat de nervozitate ar trebui sa consume drojdie de bere. Cei cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani este, se recomanda o treime din cea pentru adulti, iar pentru copiii intre 8 si 14 ani este o jumatate din doza pentru adulti.
Vezi si: Ginger-ale. Cum se prepara berea de ghimbir
Vezi si: Cu ce inlocuim carnea. Iata o lista cu alimente vegetale bogate in proteine
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: