Salata de iarna (Scorzonera hispanica), cunoscuta si ca barba caprei, este o planta erbacee, perena, cultivata in special pentru radacinile sale, care au o aroma asemanatoare stridiilor. Planta creste in stare salbatica sau cultivata si este originara din Europa.
Numele de scorzonera vine din latinescul „scorza-nera” care inseamna „scoarta-neagra”.
Planta este inalta, cu flori galbene, iar radacina ei este de culoare neagra, subtire si lunga, putand ajunge pana la 1 m. La maturitate, floarea dezvolta un puf sferic, asemanator cu papada.
De la salata de iarna se consuma mugurii, florile si frunzele tinere, dar mai cu seama radacinile. Din aceasta radacina rupta ieste o substanta laptoasa, lipicioasa, care pe vremuri, copiii o puneau pe o muchie lata, o lasau la uscat si devene un fel de guma de mestecat.
In gastronomie, coaja groasa a radacinii poate fi inlaturata dupa fierbere, datorita substantei lipicioase sau in stare proaspata, sub un jet de apa. Poate fi consumata alaturi de legume, dar si servita ca sparanghelul (fiarta, coapta, gratinata sau prajita). De asemenea, florile, mugurii si frunzele plantei pot fi adaugate la salate de vara, iar radacina mai poate fi folosita ca inlocuitor de cafea, ca si cicoarea.
Salata de iarna are cam aceeasi compozitie chimica ca salata verde si anume: fibre, inuline, un amestec de polizaharide considerate prebiotice, vitamina A, E, B, C, potasiu, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru si zinc.
Salata de iarna – Indicatii terapeutice
In scop terapeutic, se folosesc doar radacinile plantei, mai ales in afectiuni precum:
- diabet
- boli de ficat
- afectiuni intestinale
- veruci
Cum se prepara si administreaza radacina de salata de iarna:
-In caz de diabet, se prepara urmatorul remediu: in 500 ml apa se adauga 15 g radacina de salata de iarna si se pun la fiert pentru 20 de minute, cu un capac deasupra. Se beau cate 3 cesti din aceasta fiertura, prima se bea dimineata, pe stomacul gol, a doua se bea dupa-amiaza, iar a treia se bea seara, inainte de culcare.
-In bolile de ficat, se recomanda o cura dietetica si se consuma cat mai des salata de iarna cruda, in salata. Totodata, se bea apa in care a fiert, 2 cani mari pe zi.
-In afectiunile intestinale, se recomanda urmatorul remediu: in 500 ml apa se adauga 35 g radacina de planta, taiata rondele. Se pune la fiert, timp de 10 minute, apoi se strecoara si se beau cate 3 cani pe zi, intre mese.
-In cazul veruci (pe fata), se foloseste sucul de salata de iarna, obtinut cu ajutorul uni storcator. Se inmoaie o discheta demachianta in acest suc si se aplica pe veruca, de mai multe ori pe zi, pana ce dispar.
Vezi si: Salata tabbouleh cu quinoa. Reteta sanatoasa si hranitoare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: