Iasomia (Philadelphus coronaris), cunoscuta drept si „Regina Florilor”, a fost mereu apreciata pentru parfumul sau puternic, pentru frumusete, dar si pentru numeroasele beneficii pe care la aduce sanatatii. Numele sau deriva din cuvantul persan Yasmin, care inseamna „dar de la Dumnezeu”. Totodata, datorita gustului placut si a aromei relaxante, ceaiul de iasomie este, in prezent, cel mai consumat ceai in China.
In scop terapeutic, se recolteaza florile si frunzele de iasomie. Dupa cules, acestea se maruntesc si se pun la uscat. Din acestea se obtine unul din ceaiurile foarte aromate, placute la gust si totodata utile in diferite afectiuni.
Florile de iasomie au in compozitia lor un ulei esential volatil (principiul activ fiind jasmona) cu miros deosebit, larg folosit in industria parfumurilor.
Frunzele au in compozitia lor derivati de acizi salicilici (salicina), flavonozide, mucilagii si taninuri.
Vezi si: Iasomia salbatica, un arbust frumos mirositor cu numeroase beneficii pentru sanatatea mentala
Cum se obtine ceaiul de iasomie
Dupa pregatire, frunzele se depoziteaza intr-un loc racoros pana vara tarziu, cand florile de iasomie sunt gata sa fie culese.
Pentru aromatizarea ceaiului, florile de iasomie sunt amestecate cu frunzele.
Ceaiul de iasomie – Beneficii
Ceaiul de iasomie, fiind atat de parfumat, poate fi amestecat cu alte tipuri de ceai, precum ceaiul verde, negru sau alb, care sunt bogate in antioxidanti.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:
-Stres, boli de nervi, depresie
Acest ceai este un remediu minunat pentru calmare si relaxare. Studiile au aratat ca iasomia are acelas efect calmant ca și valium. Din acest motiv, atunci cand te confrunti cu o situatie stresanta, ceaiul de iasomie te poate ajuta sa te calmezi rapid, inlaturand simptomele depresiei, asteniei sau anxietatii.
-Dureri de cap, migrene
Durerile de cap provocate de migrene pot fi ameliorate rapid cu o ceasca de ceai de iasomie, datorita efectului calmant plantei.
-Reduce colesterolul
Ceaiul de iasomie contine catehine, compusi organici cu rol esential in scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor din sange. Are un efect hepatoprotector puternic. In plus, iasomia imbunatateste circulatia sangelui si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la sanatatea inimii.
-Imbunatateste digestia
Compusii activi din florile de iasomie ajuta la stimularea tranzitului intestinal, dar si la distrugerea bacteriilor nocive care duc la aparitia intoxicatiilor alimentare. In plus, iasomia este si un aliat puternic al slabitului sanatos, deoarece stimuleaza metabolismul si contribuie la arderea mai rapida a grasimilor.
-Leucoree si infectii vaginale diferite inclusiv candidozice, tricomonas vaginalis
Iasomia este foarte utila sau chiar de neinlocuit in aceste afectiuni feminine. Pentru un efect mai puternic, se va folosi impreuna cu florile de galbenele.
-Previne aparitia cancerului
Bogat in antioxidanti, ceaiul de iasomie lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi si astfel previne cancerul. Potrivit unui studiu, polifenolii din ceai pot incetini proliferarea celulara pentru a reduce progresia rapida a celulelor mutante.
-Combate raceala
Datorita continutului sau bogat in uleiuri eterice si de acid salicilic, ceaiul de iasomie stimuleaza transpiratia si mareste secretia acida a stomacului, fiind recomandat pentru combaterea racelilor, febrei, cefaleelor, migrenelor, durerilor articulare, precum si a gastritele hipoacide. In plus, ceaiul de iasomie intareste sistemul imunitar si protejeaza corpul de inflamatiile cronice.
Vezi si: Ceaiul alb, bautura cu cel mai mare nivel de antioxidanti
Vezi si: Cum se planteaza iasomia, arbustul cu cele mai parfumate flori
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: