Ceaiul de iasomie. Cum se obtine si ce beneficii are pentru corp si suflet

ceai de iasomie

Iasomia (Philadelphus coronaris), cunoscuta drept si „Regina Florilor”, a fost mereu apreciata pentru parfumul sau puternic, pentru frumusete, dar si pentru numeroasele beneficii pe care la aduce sanatatii. Numele sau deriva din cuvantul persan Yasmin, care inseamna „dar de la Dumnezeu”. Totodata, datorita gustului placut si a aromei relaxante, ceaiul de iasomie este, in prezent, cel mai consumat ceai in China.

In scop terapeutic, se recolteaza florile si frunzele de iasomie. Dupa cules, acestea se maruntesc si se pun la uscat. Din acestea se obtine unul din ceaiurile foarte aromate, placute la gust si totodata utile in diferite afectiuni.

Florile de iasomie au in compozitia lor un ulei esential volatil (principiul activ fiind jasmona) cu miros deo­sebit, larg folosit in industria parfumurilor.

Frun­zele au in compozitia lor derivati de acizi salicilici (salicina), flavo­nozide, mucilagii si taninuri.

Vezi si: Iasomia salbatica, un arbust frumos mirositor cu numeroase beneficii pentru sanatatea mentala

Cum se obtine ceaiul de iasomie

Frunzele plantei pot fi recoltate incepand de primavara devreme si pana la sfarsitul verii, perioada in care infloresc florile de iasomie care, la randul lor, se culeg dimineata, cand sunt inca inchise si se pastreaza la rece pana seara, cand incep sa se deschida si sa elibereze parfumul. Totodata, de-a lungul timpului, chinezii au tot perfectionat metoda aromatizarii ceaiului cu iasomie, o adevarata arta ce presupune rabdare, migala si pricepere. De exemplul frunzele sunt pregatite prin expunerea la abur sau prin uscare cu ajutorul aerului cald, pentru a opri oxidarea frunzelor si pentru a preveni rasucirea si incretirea lor. In acest mod, ele pot absorbi mai bine parfumul florilor de iasomie, cand va incepe aromatizarea.

Dupa pregatire, frunzele se depoziteaza intr-un loc racoros pana vara tarziu, cand florile de iasomie sunt gata sa fie culese. 

Pentru aromatizarea ceaiului, florile de iasomie sunt amestecate cu frunzele. 

Ceaiul cumparat din magazinele cu specific, rulate manual sub forma de bilute mici, se prepara astfel:

-La o cana cu apa de 70° C, se adauga 5 bilute si se lasa la infuzat 2-3 minute.

Ceaiul preparat din flori de iasomie se prepara astfel:

-La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de flori si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi. Se poate consuma si perioade lungi de timp. Pentru afectiunile externe, se face un ceai din 4 linguri de flori maruntite la 500 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute. Cu acest ceai se fac spalaturi vaginale sau se vor aplica pe rani ca vulnerare.

Ceaiul de iasomie – Beneficii

Ceaiul de iasomie, fiind atat de parfumat, poate fi amestecat cu alte tipuri de ceai, precum ceaiul verde, negru sau alb, care sunt bogate in antioxidanti.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

-Stres, boli de nervi, depresie

Acest ceai este un remediu minunat pentru calmare si relaxare. Studiile au aratat ca iasomia are acelas efect calmant ca și valium. Din acest motiv, atunci cand te confrunti cu o situatie stresanta, ceaiul de iasomie te poate ajuta sa te calmezi rapid, inlaturand simptomele depresiei, asteniei sau anxietatii. 

-Dureri de cap, migrene

Durerile de cap provocate de migrene pot fi ameliorate rapid cu o ceasca de ceai de iasomie, datorita efectului calmant plantei.

-Reduce colesterolul

Ceaiul de iasomie contine catehine, compusi organici cu rol esential in scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor din sange. Are un efect hepatoprotector puternic. In plus, iasomia imbunatateste circulatia sangelui si regleaza tensiunea arteriala, contribuind la sanatatea inimii.

-Imbunatateste digestia

Compusii activi din florile de iasomie ajuta la stimularea tranzitului intestinal, dar si la distrugerea bacteriilor nocive care duc la aparitia intoxicatiilor alimentare. In plus, iasomia este si un aliat puternic al slabitului sanatos, deoarece stimuleaza metabolismul si contribuie la arderea mai rapida a grasimilor.

-Leucoree si infectii vaginale diferite inclusiv candidozice, tricomonas vaginalis

Iasomia este foarte utila sau chiar de neinlocuit in aceste afectiuni feminine. Pentru un efect mai puternic, se va folosi impreuna cu florile de galbenele.

-Previne aparitia cancerului

Bogat in antioxidanti, ceaiul de iasomie lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi si astfel previne cancerul. Potrivit unui studiu, polifenolii din ceai pot incetini proliferarea celulara pentru a reduce progresia rapida a celulelor mutante. 

-Combate raceala

Datorita continutului sau bogat in uleiuri eterice si de acid salicilic, ceaiul de iasomie stimuleaza transpiratia si mareste secretia acida a stomacului, fiind recomandat pentru combaterea racelilor, febrei, cefaleelor, migrenelor, durerilor articulare, precum si a gastritele hipoacide. In plus, ceaiul de iasomie intareste sistemul imunitar si protejeaza corpul de inflamatiile cronice.

Vezi si: Ceaiul alb, bautura cu cel mai mare nivel de antioxidanti

Vezi si: Cum se planteaza iasomia, arbustul cu cele mai parfumate flori

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...