4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ce beneficii are ceaiul albastru preparat din fasolea fluturilor

Fasolea fluturilor (Clitoria ternatea L.) este o planta leguminoasa de scurta durata, cu crestere rapida, perena, cataratoare, care creste la aproximativ 2,5 metri inaltime. Se gaseste in Africa tropicala si Asia, crescand prin pajisti, paduri, terenuri de tufisuri, pe malurile raurilor sau marginile drumurilor. Planta are frumoase flori albastre, datorita antocianului, un antioxidant puternic.

Datorita continutului de antioxidanti, floarea a inceput sa fie tot mai des folosita in produse cosmetice sau pe post de colorant natural pentru alimente, bauturi si textile. De asemenea, florile sunt preparate in mod obisnuit intr-un ceai de plante.

Asadar, pe langa culoare frumoasa a florilor, trebuie sa stii ca planta are multe beneficii pentru sanatate. De exemplu, florile de fasolea fluturilor sunt folosite de multa vreme in medicina ayurvedica ca un agent antistres, pentru imbunatatirea memoriei, anxiolitic, anticonvulsiv, antidepresiv si sedativ.

Fasolea fluturilor – Ce beneficii are ceaiul albastru 

-Previne imbatranirea prematura 

Ca ceaiul verde, cel din fasolea fluturilor este bogat in antioxidanti puternici si chiar a fost studiat pentru capacitatea sa de a ajuta la protejarea pielii impotriva imbatranirii premature. De exemplu, un studiu efectuat in 2021 arata ca extractul din planta poate creste hidratarea pielii cu 70% la o ora dupa aplicarea topic.

Consumul regula a unei cesti de ceai albastru va elimina particulele alimentare nedigerate si va curata stomacul, ficatul si rinichii, rezultand o piele mai stralucitoare si catifelata.

-Previne inflamatia din corp

Ceaiul din flori de fasolea fluturilor este suficient de puternic pentru a lupta impotriva inflamatiei din organism, fie ca este vorba despre o intepatura de insecta sau o afectiune a pielii care provoaca infectii/inflamatie.   

-Combate infectiile urinare

Datorita antioxidantilor, planta pot fi de ajutor la combaterea simptomelor afectiunilor urinare. In plus, aceasta are si proprietati antimicrobiene.

-Regleaza nivelul zaharului din sange

Fasolea fluturilor poate reduce riscul de diabet si simptomele asociate. De exemplu, un studiu efectuat pe 15 barbati a aratat ca ceaiul preparat din aceasta planta a crescut nivelul de antioxidanti si a redus nivelul de zahar din sange si de insulina, in ciuda nivelului de zahar din bautura.

Ceai albastru – Reteta

Pentru a face un ceai albastru, trebuie doar sa adaugi 1 lingurita de flori uscate la 1 cana cu apa fierbinte si sa lasi la infuzat 10-15 minute inainte de a strecura.

Totodata, poti adauga putin suc de lamaie sau miere pentru a creste aroma. Totusi, trebuie sa stii ca aciditatea lamaii transforma bautura intr-o nuanta violet intens, datorita ternatinelor pe care planta le contine in mod natural.

Vezi si: Ceaiul Sideritis, un elixir al memoriei, energiei si bunastarii

Iata si cateva remedii ayurvedice cu fasolea fluturilor:

-Constipatie: se administreaza cateva seminte, pudrate pe diverse preparate culinare;
-Inflamare/Umflare: macina cateva frunze si aplica pasta pe partea afectata de doua ori pe zi;
-Ulcer: infuzie din frunze proaspete –  se spala zona afectata cu ea;
-Imbunatatirea memoriei: prajeste pasta de radacina in unt clarifiat si ia cate 3 g, de doua ori pe zi;
-Sangerare uterina: macina florile uscate, apoi ia 1 g din pulberea obtinuta cu miere, de 3 ori pe zi;
-Migrena: mesteca zilnic cate 2 frunze uscate de planta;
-Indigestie: cate 5 g de pudra de radacina ajuta la vindecarea indigestiei;
-Leucoree: se consuma cate 4 g pulbere pe zi din radacina de fasolea fluturilor;

Vezi si: Rooibos. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta din care se prepara ceaiul rosu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole