2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Nucsoara. In ce afectiuni este indicata si cum se administreaza

Nucsoara (Myristica fragrans) este samburele fructului unui copac cu frunze vesnic verzi din tarile calde, originara din insulele Moluce, Indonezia. Aceasta are un gust usor picant, acru-amarui si este cunoscuta ca o sora a scortisoarei, fiind adesea folosite impreuna.

De regula, acest condiment este folosit mai mult pentru aroma sa, deoarece multi nu ii cunosc adevaratele beneficii.

Ce proprietati si efecte terapeutice are nucsoara:

Nucsoara contine: ulei eteric, trimiristina si multe uleiuri volatile esentiale (miristicina, elemicina, eugenol, safrol, pinenul, campfenul, dipentenul, cineolul, linaloolul, sabinenul, terpineolul), amidon, fibre, minerale (mangan, magneziu, cupru, potasiu, calciu, fier, zinc), vitamine (complexul B, C, acid folic, riboflavina, niacina, A) si multe flavonoide antioxidante (beta-caroten, criptoxantina).

Toate aceste substante ii ofera nucsoarei urmatoarele efecte:

  • Efecte calmante asupra sistemului nervos, fiind un excelent agent antistres si anxietate
  • Calmeaza tusea
  • Calmeaza durerile provocate de guta si alte afectiuni articulare
  • Carminative – combate balonarea si ajuta la eliminarea gazelor intestinale
  • Combate efectele indigestiilor, episoadelor diareice
  • Domoleste senzatia de greata
  • Bactericide
  • Antiseptice
  • Stimulent imunitar
  • Scade nivelul colesterolului rau
  • Reduce presiunea sangvina si intensifica circulatia sangelui
  • Previne impotenta si infertilitatea la barbati
  • Alina durerea dentara
  • Alunga insomnia
  • In cantitati mici, stimuleaza digestia si este un excitant usor, iar in doze mai mari este calmanta si somnifera

In ce afectiuni este indicata nucsoara si cum se administreaza:

-Anxietate, stres – se rade/rasneste o nucsoara. Se foloseste cate putin praf sau pulbere pus in mancare, ceaiuri (rozmarin), etc. Aceasta va ajuta la remedierea si acestei afectiuni. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate o cana, dupa mesele principale. Se poate administra si la copii.

-Insomnie – dimineata, se pun la macerat 1-2 lingurite de nucsoara cu o cana de apa si se lasa asa pana seara. Se bea inainte de culcare.

-Balonari – se consuma nucsoara sub forma de pulbere in cazul balonarii, avand un efect carminativ eficient in acest simptom. Se ia un varf de cutit la nevoie cu putina apa.

-Crampe, diaree, digestie dificila, greata sau lipsa poftei de mancare – se presara nucsoara in mancare sau se poate folosi putin praf/pulbere in ceaiuri (busuioc, rozmarin).

-Dureri diverse – se prepara o alifie in felul urmator: se rasnesc 2-3 nucsoare, apoi se pun la 100 g lanolina (unt, untura, etc), in baia de apa. Se fierb 2 ore, apoi se strecoara. Se adauga din nou pe baia de apa o lingurita de ceara de albine. Se lasa pe baia de apa pana se topeste, apoi se ia apoi de pe foc si se amesteca pana la racire. La final, se pune in cutiute si se depoziteaza la rece. Pentru o perioada mai mare de valabilitate, se adauga la fiecare 50 g de crema cate 10 picaturi de suc de lamaie. Se utilizeaza aplicata in strat fin pe piele. Calmeaza durerile si ajuta la refacerea circulatiei sau chiar la cicatrizarea ranilor.

-Nevralgii – se bea un ceai fierbinte in care s-au pus 2-3 varfuri de cutit de nucsoara.

-Dureri dentare – se pune putina pulbere de nucsoara pe locul dureros si se tine pana trece durerea.

-Halena (miros urat al gurii) – inainte si dupa masa se administreaza cate un varf de cutit de pulbere de nucsoara combinata cu un varf de cutit de cuisoare. Vezi si: Ceaiul de cuisoare si beneficiile sale

-Bronsita, tuse – se macina o nucsoara si se presara cate putin in mancare, ceaiuri, etc. De asemenea, se pot face si cataplasme: se intinde un strat gros de vaselina pe un servet din panza de in, se presara 1-2 de lingurita de nucsoara macinata, apoi se aplica cataplasma pe piept si se acopera cu o patura. Se repeta din 2 in 2 nopti.

-Imunitate scazuta – se consuma un ceai facut din 1 lingurita de pulbere pusa la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi. Acest ceai ajuta la intarirea organismului la infectii virale si bacteriene.

-Infectii cu E. Coli – se face un amestec dintr-o lingurita de nucsoara (pulbere) si 6 linguri de miere si se consuma pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza 2 saptamani. Acest remediu este eficient mai ales in cazul infectiilor urinare.

-Ejaculare precoce – se ia zilnic cate o jumatate de lingurita de nucsoara (pulbere) cu apa, intr-o singura doza, seara, inainte de culcare.

-Frigiditate – se macina o nucsoara, iar pulberea obtinuta si se presara cate putin peste mancare sau un ceaiuri.

-Impotenta – se macina o nucsoara si se pune in 250 ml apa clocotita sau ceai de branca ursului. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

-Infertilitate la barbati – se consuma zilnic cate 10 g de nucsoara pulnere. Se poate administra perioade lungi de timp cu efecte vizibile.

-Hipertensiune arteriala, circulatia sangelui deficitara, colesterol – se macina o nucsoara si se foloseste cate putin praf pus in mancare, ceaiuri, etc. Aceasta ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. De asemenea, reduce colesterolul rau si ajuta eficient datorita acestui lucru la reducerea semnificativa a tensiunii arteriale.

Pentru circulatiei deficitare a sangelui, afectiunile articulare, reumatism si rani se foloseste tot alifia amintita mai sus.

Vezi si: Cardamom – condimentul excelent pentru inima, circulatie si diabet

Precautii si contraindicatii:

Nucsoara nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Administrata in cantitati mari, nucsoara devine otravitoare.

Vezi si: Sofranul. Ce actiuni si indicatii terapeutice are cel mai scump condiment din lume

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole