Norocelul (Sedum telephium), cunoscut si sub denumirile de iarba grasa, ghetarica, verzisoara, barba lupului si crucea pamantului este o planta erbacee, perena. Planta are un rizom gros, tulpini inalte de culoare verde-inchis, cu frunze albastre-verzui, ovale si carnoase, iar florile sunt alburii- galbene-verzui la formele salbatice si albe spre roz sau purpurii la cele cultivate.
Norocelul creste in flora spontana din toata Europa si Asia, foarte rezistenta la seceta si este verde o mare perioada din timpul anului.
Vezi si: Lupinul, o planta ornamentala cu seminte comestibile
Multa lume o considera doar o planta ornamentala de gradina, dar aceasta este cunoscuta si folosita in medicina populara, din timpuri stravechi, pentru tratarea unor boli infectioase, cicatrizarea ranilor, diaree sau boli pulmonare.
Norocelul – Proprietati si beneficii
In scop terapeutic se foloseste intreaga planta.
Norocelul are in compozitia sa mai multi acizi grasi omega-3, foarte multe vitamine (A, B1, B2, B3, B5, E), ulei volatil, clorofila, alcaloizi, substante minerale, mucilagii, rezine, etc. Toate acestea ofera efecte antiinflamatorii, astringente, cicatrizante, detersive, hemostatice, antimicrobiene si vitaminizante.
Norocelul este indicat in urmatoarele afectiuni:
- Cancer – In primul rand, planta este cunoscuta pentru efectul sau anti-cancerigen (poate vindeca cancerul cu diferite localizari), datorita capacitatilor citostatice prin care anihileaza actiunea bacteriilor si a virusilor, inhiba tumorile si inflamatiile si are o puternica actiune imunostimulatoare.
- Arsuri
- Rani
- Hemoroizi
- Bataturi
- Alopecie
- Paralizie
- Parezele nervilor periferici
Norocelul – Metode de preparare si administrare:
-Ceai de norocel: la 1 litru de apa se adauga 3 linguri de planta uscata si maruntita. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se filtreaza. In uz intern, ceaiul inhiba cresterea tumorilor canceroase. In uz extern, ceaiul se foloseste sub forma de spalaturi si comprese si ajuta la stimularea cresterii parului, la tratarea hemoragiilor si a hemoroizilor, a arsurilor, a ranilor, dar si a paraliziilor sau parezelor nervilor periferici.
-Decoct de norocel: in 5 litri de apa se adauga 200 g planta uscata si maruntita. Se fierbetimp de 5 minute, apoi se filtreaza si se adauga in apa de baie. Se lasa in repaus timp de 30 minute, baia se face zilnic.
–Macerat din frunze de norocel: in 100 ml otet se adauga 50 g frunze de norocel si se lasa la macerat 3 zile. La final, se aplica pe bataturi, zilnic pana la vindecarea totala.
-Cataplasme cu frunzele proaspete: acestea stimuleaza circulatia periferica, fiind eficiente in pareze, paralizii ale nervilor periferici, dezinfecteaza si cicatrizeaza ranile si arsurile.
-Tinctura din radacina de norocel: intr-un borcan, se adauga radacina de norocel si se adauga peste alcool de 40-60 grade (alcoolul trebuie sa acopere radacina). Se inchide borcanul bine si se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Tinctura este eficienta pentru orice tip de cancer.
-Unguent: pentru a-l prepara, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci tinctura de norocel cu unt (boate fi si unt de shea etc.). Se unge zona, dupa ce a fost spalata, cu unguent de 2 ori pe zi, pentru arsuri sau hemoroizi.
Vezi si: Tulichina lupului. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta ornamentala
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: