Maioneza din comert se afla pe lista celor mai nesanatoase produse. Totusi, multi oameni continua sa o consume, din motive de gust, trecand peste efectele negative pe care le are pe termen lung asupra sanatatii noastre. Astfel, daca vrei sa eviti acest produs alimentar, iti recomandam sa incerci sa faci chiar tu maioneza, din ingrediente naturale, proaspete si crude.
1.Maioneza din avocado (reteta raw vegana)
Aceasta varianta se apropie cel mai mult de la gust de cea clasica. Dureaza foarte putin pana este gata si este plina de grasimi bune.
Iata de ce ingrediente ai nevoie:
- 2 avocado (foarte bine copti)
- zeama de la o lamaie
- 1 lingura de boabe de mustar (sau 1 lingurita mustar)
- 2 lingurite de turmeric (pentru culoare)
- 3 linguri de drojdie inactiva
- 1 catel mic de usturoi
- 1 lingura de faina din seminte de chia (facuta la rasnita)
- 150 ml de ulei de masline
- sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
Intr-un blender, se adauga toate ingredientele de mai sus, mai putin uleiul de masline si se mixeaza bine, pana totul devine o pasta fina, asemanatoare galbenusului de ou. Apoi, la o viteza mai mica a blenderului se adauga treptat uleiul de masline. La final, se adauga sarea si piperul, iar reteta este gata 🙂
2.Maioneza din nuci caju
Pentru a prepara aceasta reteta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 100 g caju (hidratat pentru minim 3 ore)
- 60 ml apa
- zeama de la o lamaie
- 20 g turmeric
- sare neiodata (dupa gust)
Mod de preparare:
Toate ingredientele de mai sus se pun intr-un blender, dar din apa se pune doar jumatate de cantitate, apoi se mixeaza timp de 1 minut, pana cand consistenta incepe sa se asemene cu maioneza. In cazul in care mai trebuie apa, se mai adauga putin.
Aceasta maioneza poate fi folosita la fel ca si maioneza obisnuita (ceau cu ou si mustar).
Pentru un plus de gust, poti incerca si urmatoarea varianta, tot cu caju, dar mai apropiata de gustul maionezei normale.
3.Maioneza cu caju si mustar
Pentru a prepara aceasta reteta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 100 g caju (hidratat pentru minim 3 ore)
- 60 ml ulei (avocado, in, masline)
- 60 ml apa
- 1 lingura suc lamaie
- jumatate lingurita sare
- 1 lingurita mustar
- 1 catel de usturoi
- jumatete lingurita turmeric (pudra)
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza in jur de 1-2 minute, pana amestecul se transforma intr-o pasta cremoasa.
Vezi si: Chiftele vegane fara gluten. Reteta simpla si inedita
Vezi si: „Ciorba de Burta” Vegana
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: