Hibiscusul este un arbust originar din Africa de Nord si Asia de Sud-Est, cunoscut si sub denumirea de floarea din Jamaica, trandafir chinezesc sau trandafir japonez, datorita florilor sale mari si colorate in nuante de rosu, alb, galben sau portocaliu.
Exista mai multe soiuri din care se prepara ceaiul de hibiscus, insa cel mai popular este Hibiscus sabdariffa, care are flori rosii.
Planta are in compozitie acid citric, acid ascorbic, acid hibiscic, hibiscina, hibiscitrina, acizi (citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic), polizaharide acide, glicozide flavonoide, ulei, vitamina C si inhibatori de enzime care blocheaza productia de amilaze.
Astfel, in scop terapeutic se folosesc florile de hibiscus, din care se prepara infuzii si decocturi.
Hibiscusul are efect fortifiant si vitalizant
Planta intra in compozitia ceaiurilor fortifiante si vitalizante. Hibiscusul poate tine locul cafelei de dimineata, avand efecte stimulatoare tot atat de mari, doar ca acesta nu contine cafeina, este hranitor si cu un gust mult mai bun. Vezi si articolul: Ceaiul de hibiscus este bun pentru starile de anxietate si pentru scaderea hipertensiunii
Ceaiul de hibiscus combate raceala si infectiile, intareste sistemul imunitar. De asemenea, acesta protejeaza corpul impotriva atacurilor bacteriene si creste puterea mecanismelor de aparare impotriva infectiilor.
Consumul regulat de ceai ajuta si la prevenirea constipatiei si a infectiilor urinare.
Iata ce efecte terapeutice are hibiscusul:
- antiinflamator
- anti-cancerigen
- antimicrobian
- antioxidant
- sustinere a sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva racelilor
- diuretic
- tonic
- reconfortant
- laxativ
- reducere tensiunea arteriala
- scade colesterolul rau din organism
- reduce stresul
- eficient in curele de slabire
- sustine sanatatea ficatului
- combate anxietatea, datorita proprietatilor antidepresive
Ceai de hibiscus – Reteta
O lingura cu flori de hibiscus uscate se adauga intr-o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat 5 minute, apoi se strecoara. Se bea cald sau rece, indulcit cu miere sau stevia, maxim 3 cani pe zi.
500 de ml de ceai de hibiscus consumat zilnic, pe o perioada de 6 saptamani, inainte de micul dejun, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Iata in ce afectiuni poti folosi ceaiul de hibiscus:
- afectiuni ale inimii si probleme circulatorii
- afectiuni digestive
- constipatie
- infectii usoare ale vezicii urinare
- greata usoara
- stari de oboseala fizica si psihica prelungita
- tonifierea renala si digestiva
- stari febrile
Hibiscus – Precautii si contraindicatii:
Preparatele din hibiscus nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii; nu se recomanda bolnavilor carora li se administreaza medicamente impotriva cancerului sau celor cu tensiune arteriala scazuta sau cu un nivel scazut de estrogen.
Vezi si: Ulei esential de coriandru, remediul revitalizant si cu capacitatea de a distruge bacteriile
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: