0.9 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

4 plante medicinale care te ajuta sa ai un ficat sanatos

Ficatul are un rol important pentru organismul nostru, deoarece participa la digestie si la buna functionare a metabolismului. Acest organ are o incredibila forta de regenerare in urma daunelor minore. Totusi, pentru a pastra acest ficat sanatos, este nevoie sa il protejam, cel putin la intervale regulate, deoarece daunele severe sunt ireversibile.

De-a lungul timpului, mai multe cercetari au demonstrat ca simptomele neplacute ale ficatului bolnav au putut fi tratate, ameliorate cu ajutorul unor plante medicinale, si anume: sunatoare, armurariu, isop si rostopasca. Administrate sub forma de infuzii sau decocturi, acestea refac celula hepatica, te scapa de oboseala permanenta si de starile de greata. Iata, mai jos, ce ce sunt atat de eficiente aceste plante:

Plante medicinale pentru ficat sanatos

1.Sunatoare

Sunatoarea are rolul de a proteja ficatul. Aceasta are efect sedativ, antiseptic, cicatrizant, antiinflamator (hepatic si intestinal), antibiotic, revigorant si remineralizant. S-a dovedit ca in cazul hepatitei, planta este de un real folos, deoarece protejeaza ficatul de procesele distructive.

Este indicat sa se bea cate 1 litru de infuzie de sunatoare, in cure de 1 luna, urmate de o pauza de 3 saptamani. De asemenea, foarte eficienta in afectiunile hepatice este si tinctura de sunatoare, care are efecte antiinflamatoare, antiseptice si astringente. Se administreaza cate 10 picaturi, de 3 ori pe zi, un interval de 3 saptamani pe luna.

Vezi si: Kutki, planta care curata ficatul si reda energia organismului

2.Armurariu

Aceasta planta este eficienta hepatita si in ciroza, datorita proprietatilor sale hepatoprotectoare, antiinflamatoare, regeneratoare si antioxidante.

Armurariul contine silimarina, o substanta care reuseste sa inhibe patrunderea toxinelor in celula hepatica. Astfel, infuzia de armurariu este indicata in hepatita, deoarece ajuta celula hepatica sa se regenereze si topeste grasimea de pe ficat.

Se administreaza cate 15 picaturi, de trei ori pe zi. Specialistii recomanda celor cu ciroza o cura cu infuzie de armurariu pe un interval mai mare de timp, aproximativ 6 luni. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de armurariu (seminte) si o cana cu apa clocotita, care se lasa la infucat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani de ceai pe zi.

In caz de dischinezia/litiaza biliara, se recomanda tinctura de armurariu.

3.Isop

Isopul este considerat un foarte bun antibiotic si antiseptic. Planta ajuta la eliminarea grasimilor din ficat si usureaza procesul de metabolizare a alimentelor.

Datorita bogatiei de substante active (calciu, fier, potasiu, mangan, cupru), taninuri, glucide, flavonoide), isopul are efecte benefice in nenumarate afectiuni grave, printre care si cele hepatice (ciroza si infiltrarea grasa a ficatului).

Se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta la 250 ml de apa clocotita, care se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 2-4 cani pe zi. De asemenea, se isopul mai poate fi administrat si sub forma de pulbere (un varf de cutit de praf de isop se tine sub limba 5 minute, apoi se inghite cu apa; se administreaza de 3 ori pe zi) sau sirop (100 g planta maruntita se adauga la 1 litru de apa clocotita; dupa racire, in ceaiul strecurat se adauga 1,5 Kg miere, apoi se pune vasul cu sirop pe foc, pana cand acesta incepe sa clocoteasca si dupa racire, siropul se toarna in sticle si se administreaza zilnic, 4-6 lingurite).

Vezi si: Alimentul „minune” care repara ficatul bolnav

4.Rostopasca

Daca vrei sa ai un ficat sanatos, nu ezita sa folosesti rostopasca. Aceasta are minunate efecte tonice si de drenare, stimuland astfel regenerarea celulelor hepatice si biliare. Totodata, planta are si efect antiviral, fiind eficienta in hepatitele virale.

Ceaiul se prepara dintr-o jumatate de lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se administreaza cate 2 linguri de infuzie din trei in trei ore. Totodata, pentru un efect marit, se recomanda ca in timpul tratamentului sa se evite consumul alimentelor greu digerabile (grasimi, carne, prajeli etc.).

Vezi si: 10 semne ale cancerului de ficat si factori de risc

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole