Craita (Tagetes erecta) este o planta anuala, erbacee, bogat ramificata de la baza, formand tufe compacte, cu flori de culoare galben-aurie sau rosiatica, ce apar in luna iulie si rezista pana in octombrie. Craitele se cultiva in scopuri ornamentale, dar si in scopuri medicinale.
In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc florile, care contin ulei volatil in care sunt prezenti compusi terpenici ca linalool, nonalcool, esterul linaloolului, acetat de linalil, tagetona, limonen. De asemenea, craitele mai contin si doua substante importante: helenina (un pigment galben) si patuletina.
Craitele – Efecte terapeutice
Actiune farmacologica:
Helenina din aceste flori are actiune specific retiniana de marire a vitezei de adaptare a ochiului. Aceasta imbunatateste sensibilitatea vizuala a
ochiului, iar in cazuri deficitare amelioreaza viteza de adaptare, cum ar fi hemeralopie diurna, in retinita pigmentara. Totodata, helenina are actiune favorabila si in miopie, hemeralopie, in forme neevoluate de retina pigmentara, ameliorand viteza de adaptare si sensibilitate a ochiului normal, relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste” (Profesor doctor în biochimie).
Craitele – Indicatii terapeutice
- Afectiuni oculare
- Dureri diverse
- Hemeralopie
- Hipertensiune arteriala
- Miopie
- Retinita pigmentara
Craitele – Cum se prepara si administreaza:
Intr-o cana de 250 ml apa clocotita se adauga 1 lingurita de flori maruntite si se lasa la infuzat pentru 15 minute, apoi se filtreaza.
Se beau cate 2-3 cani pe zi sau sa se pot pune comprese calde pe ochii inchisi.
Vezi si: 9 remedii naturale pentru ochi uscati si usturime
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: