Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara impotriva microbilor, iar un sistem imunitar slabit lasa organismul vulnerabil la boli, in special cele infectioase. Totusi, nu trebuie sa uitam ca natura ne-a pus la dispozitie numeroase plante medicinale menite sa ne apere de multe boli. De aceea, ne-am gandit sa va aratam un top 5 plante care intaresc imunitatea.
Plantele pe care le vom prezenta in acest articol au uimitoare efecte imunoprotectoare, sunt eficiente, sigure si ajutoare de nadejde in lupta cu bolile specifice sezonului gripal.
Iata un top cu plante care intaresc imunitatea:
1.Plante care intaresc imunitatea – Catina
Catina este cunoscuta in prezent ca cea mai eficienta si completa polivitamina naturala, neegalata inca de niciun produs farmaceutic de sinteza.
Specialistii in domeniu afirma ca daca urmezi o cura cu catina timp de 3 saptamani, ai sanse mari sa nu racesti in sezonul rece.
Pe langa bogatia de minerale si vitamina C, micile bobite de catina contin si o concentratie ridicata de vitamina A si betacaroten, ajutand celulele sistemului imunitar sa tina bolile departe.
Catina poate fi consumata ca atare, proaspata/uscata sau sub diferite alte forme:
Vezi si: Combinatie pentru imunitate: polen, praf de catina si miere
- Decoct: se administreaza cate 2 linguri pe zi (30 ml), dimineata si seara, timp de 3 saptamani. Este deosebit de eficient pentru fortificarea intregului organism. Pentru efecte optime, cura se tine trei saptamani.
- Sirop: se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, pentru copii, si dublu pentru adulti. Consumat cu regularitate, siropul previne raceala si gripa.
- Tinctura: se administreaza cate 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani. Daca este necesar, se reia dupa o pauza de 7 zile, timp de 3 luni.
- Pasta de catina si miere: se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 3 luni.
2.Plante care intaresc imunitatea -Macese
In prezent, se spune despre fructele de macese ca se afla la mare concurenta cu fructele de catina si, cu toate ca nu au o structura la fel de bogata in principii active, acestea detin recordul in ceea ce priveste concentratia ridicata de vitamina C. In urma mai multor studii de specialitate s-a observat ca in pulpa maceselor exista de 50 de ori mai multa vitamina C decat in lamai si de 200 de ori mai multa decat in mere.
Pe langa vitamina C, macesele mai au in compozitialor si alte vitamine (A, B1, B2, E, P, PP, K), acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc). Toate aceste substante active ajuta la formarea anticorpilor care lupta impotriva virusilor si bacteriilor, alungand infectiile si bolile.
Macesele se pot consuma ca atare sau sub diferite alte forme:
- Pulberea: se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa. Efectul este sporit daca tinem praful sub limba, aproximativ 2-3 minute, inainte de a-l inghiti.
- Macerat la rece: se beau cate doua cani pe zi, dimineata si seara, timp de 2 saptamani.
- Tinctura: se administreaza cate 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa.
Vezi si: Fructele de padure, cei mai buni antioxidanti pentru imunitate si intinerire
3.Plante care intaresc imunitatea -Musetel
Musetelul are rolul de a intari sistemul de protectie al organismului, fiind considerat un imbatabil amestec de substante imuno-stimulatoare.
Mai multe studii de specialitate au descoperit ca principiile active din musetel ajuta celulele sistemului imunitar sa identifice si sa elimine mai rapid sursele de infectie din organism. In plus, substantele active din musetel se asimileaza foarte usor, dovedind o miraculoasa compatibilitate cu organismul nostru.
Proprietatile antibacteriene si antifungice sunt concentrate in uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul/infuzia.
Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. De asemenea, se mai poate prepara si sub forma de decoct: se macereaza 1-2 lingurite planta intr-o jumatate cana de apa rece, timp de 30 minute. Se strecoara lichidul si se pune deoparte. Peste florile ramase se toarna jumatate ceasca de apa clocotita si se lasa 15 minute la infuzat. La final, se strecoara si se amesteca ambele lichide. In acest mod se extrag majoritatea principiilor active din florile de musetel.
Atentie! Trebuie sa fim foarte atenti la prepararea ceaiului. Daca il facem prea concentrat, acesta devine toxic. De asemenea, musetelul nu trebuie combinat cu aspirina (contine o substanta numita cumarina, care in concentratii mari poate pune viata in pericol) ori sedative si este interzis in timpul sarcinii.
O infuzie foarte eficienta pentru stimularea imunitatii este si cea cu musetel si cimbru. Ceaiul se prepara amestecand doua linguri de musetel uscat cu o lingura de cimbru uscat. Peste plante se toarna 1 litru de apa si se pun la fiert. Dupa ce au dat in clocot, se lasa la infuzat 10 minute. Se beau cate 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani pentru tonifierea si revigorarea organismului.
4.Plante care intaresc imunitatea -Tei
Florile de tei, prin calitatile neurosedative si detoxifiante, reprezinta un adevarat concentrat de echilibru, sanatate si vitalitate. In plus, acestea contin substante care stimuleaza refacerea tesuturilor ajutand organismul sa inlocuiasca rapid celulele bolnave cu altele noi si sanatoase.
- Se recomanda ceaiul de tei ca atare sau combinat cu rozmarin. La o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita flori de tei (uscate si maruntite) si o lingurita de rozmarin (uscat); se lasa la infuzat 5-10 minute.
- Tinctura de tei: pentru copii, doza recomandata este de 20 de picaturi, administrate seara, iar pentru adulti, 30 de picaturi, de doua ori pe zi. Cura se tine 2-3 saptamani si, daca este necesar, se reia dupa o pauza de 7 zile, vreme de 3 luni.
Vezi si: Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata
5.Tescovina, un adevarat elixir al sanatatii extras din ramasitele vinului
Tescovina (boasca) este amestecul de coji si seminte rezultat in urma stoarcerii strugurilor. Aceasta reprezinta un adevarat elixir pentru sanatate, fiind mult mai bogata in resveratrol decat vinul rosu. Aceasta substanta este considerata ca fiind cel mai puternic antioxidant existent in natura, deci are menirea de a impiedica degradarea celulelor din toate tipurile de tesuturi. In plus, pe langa resveratrol, in tescovina mai exista si alte substante valoroase pentru imunitate (vitaminele A, C si P, fierul, potasiul, magneziul si calciul). Iata cum se poate administra:
- Pulberea: pentru un efect sporit, aceasta pulbere se tine sub limba 2-3 minute, apoi se inghite. O cura dureaza 3 saptamani, cu 1 saptamana de pauza.
- Infuzie din tescovina: se beau cate 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa.
- Tinctura: se administreaza cate 20 de picaturi pe zi, timo de 3 saptamani. Dupa o saptamana de pauza, cura poate fi reluata.
- Sirop: doza optima pentru copii este de 3 lingurite pe zi, inainte de fiecare masa, iar pentru adulti se recomandat o cantitate dubla. Cura dureaza 3 saptamani, cu 1 saptamana pauza, si se reia daca este nevoie.
Vezi si: Miere si usturoi: intareste imunitatea si trateaza infectiile tractului respirator superior
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: