Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii si-au dat seama de calitatile curative si nutritive ale ceaiului verde si negru. Cel mai mare beneficiu fiind acela ca absoarbe substantele toxice din organism.
Ceai verde si ceai negru – Beneficii
Pe langa faptul ca aceste ceaiuri absorb toxinele din organism, mai ajuta si la asimilarea substantelor nutritive, usureaza digestia, impiedica formarea pietrelor (la ficat, rinichi si vezica urinara), activeaza celulele pielii, contribuind la elasticitatea ei, intareste sistemul muscular si usureaza procesul circulatiei sanguine. Totodata, aceste ceaiuri mai sunt cunoscute si pentru influenta pozitiva asupra sistemului nervos (elimina durerile de cap, alunga somnul, imbunatateste gandirea).
Cum se prepara ceaiul:
Intr-un ceainic de portelan se adauga 2-3 lingurite de frunze de ceai uscate, peste care se toarna putina apa foarte fierbinte si se lasa 3-5 minute pentru ca acestea sa se umfle. Abia apoi se toarna restul de apa clocotita (250-350 ml) si se lasa la infuzat 6-8 minute (ceaiul negru), 10-12 minute (ceaiul verde). Infuzia obtinuta se strecoara printr-o sita fina si se pune in ceasca, in functie de varsta si starea sanatatii. De exemplu, copiii si adultii cu tensiunea ridicata trebuie sa bea ceaiul mai slab.
Specialistii spun ca un ceai gustos se obtine atunci cand peste plante se toarna apa care abia a inceput sa clocoteasca. De asemenea, pentru imbogatirea aromei, la infuzare se pot adauga si cateva frunze de menta, salvie, coacaz negru sau o felie de lamaie.
Ceai verde si ceai negru – Leacuri in functie de afectiunea suferita
Remedii interne:
- Raceala cu dureri in piept – bea ceaiul cald, de tarie medie, combinat cu lapte.
- Diaree – se ia cate o jumatate de lingurita de frunze uscate de ceai negru sau verde, se mesteca mult timp, apoi se inghit cu putina apa. Dupa 1-2 astfel de procedee, diareea va trece.
- Ulcer – se bea ceai verde.
- Rau de miscare, greturi – mesteca frunze de ceai verde.
- Intoxicatii (cu bauturi alcoolice, droguri si medicamente) – se bea ceai foarte concentrat si dulce, combinat cu lapte. De asemenea, ca metoda de prevenire a betiei, se bea o cana de ceai verde tare, cu menta, cu jumatate de ora inainte de a te aseza la masa si inca unul trebuie baut la 2 ore dupa asa zisa petrecere.
- Dureri de cap – se bea cate o ceasca de ceai, tare si dulce (contine 0,05 g de cofeina, cam cat se afla si intr-o pastila antinevralgica).
- Amigdalita – se clateste gura cu infuzie tare de ceai, dupa fiecare masa.
- Contra hipertoniei – dimineata, pe stomacul gol, se bea cate o cana de ceai fierbinte cu lamaie si 1 lingura de miere.
- Pentru capilarele fragile, mai ales in cazul batranilor, se bea ceai verde.
In general, ceaiul poate fi consumat fara niciun fel de probleme, insa este recomandat sa nu se consume dupa ora 17, datorita continutului sau bogat de cafeina.
Atentie! In caz de febra, nu se recomanda ceaiul fierbinte, deoarece temperatura poate sa creasca. Totodata, nu lua pastile cu ceai, deoarece acesta poate scadea eficacitatea lor.
Remedii externe:
- In cazul pleoapelor inflamate sau a conjunctivitei, spala-te cu infuzie racita de ceai verde in amestec cu cel negru.
- In cazul ochilor care lacrimeaza, se recomanda clatirea lor cu infuzie de ceai negru, de cateva ori pe zi, pana la ameliorarea simptomelor.
- Daca te-ai fript la limba, ia in gura infuzie rece de ceai si tine-o pana se incalzeste.
- In cazul durerilor de dinti, tine in gura infuzie tare de ceai verde, in care adaugi cativa catei de usturoi pisati. Tine cateva minute, apoi scuipa.
- In caz de lovitura sau intinderi de ligamente, fierbe timp de 15-20 minute ceai verde, apoi aplica frunzele calde pe locul bolnav, acoperinfu-le cu celofan, apoi cu un prosop. Continua procedeul 2 zile.
Vezi si: Cu leacurile babesti pentru raceala, la doctor. Care te ajuta si care nu
Vezi si: Cum tratau bunicii nostri raceala. Leacuri vechi, dar eficiente
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: