Scabiosa este o planta perena si frumoasa, originara din Caucaz, cu flori colorate in verde palid, albastrui sau violet, ce apar in luna iunie si tin pana in septembrie-octombrie. Numele plantei vine de la scabies = scabie si se refera la proprietatile medicinale ale radacinilor, care se pot folosi la combaterea scabiei.
Scabiosa are multe avantaje. Pe langa florile frumoase multicolore, planta o sa-ti castige increderea si prin rezistenta sa ridicata la temperaturi scazute si seceta.
Daca vrei sa ai parte de aceasta planta in gradina ta, trebuie sa cunosti cateva reguli ale plantarii si ingrijirii ei.
Scabiosa – Sfaturi utile pentru plantare si ingrijire
-Cerintele ecologice:
- Planta are nevoie de mult soare si caldura.
- Solul trebuie sa fie usor, cu continut mai mare in nisip, bine drenat, neutru sau moderat calcaros.
- Planta suporta seceta de durata scurta si nu ii plac terenurile grele, putin permeabile si umede iarna.
-Producerea plantelor:
- Atunci cand se doreste obtinerea unui numar mare de plante, se folosesc semintele. Acestea se seamana in luna aprilie, in rasadnita sau sera rece, direct in gradina.
- Rasadurile se repica de 1-2 ori, iar plantarea la locul definitiv se face in septembrie-octombrie sau primavara urmatoare.
- Divizarea plantei se face o data la 3-4 ani. Se face primavara, la inceputul lastaririi, sau toamna, in luna septembrie. Se utilizeaza numai partile exterioare ale tufei. Partile mai voluminoase se pun direct la locul definitiv, iar cele mici se pun pentru un an pe brazde speciale, pepiniera.
- Butasirea se face primavara. Se recolteaza lastarii tineri cu putin talon. Acestia se pudreaza cu hormoni de inradacinare si se pun in rasadnita umbrita, intr-un substrat de nisip cu turba. Dupa inradacinare se trec in ghivece, ce se asaza intr-un loc luminos.
-Infiintarea culturii:
- Perioada de plantare este toamna sau primavara. In soluri compacte este bine sa se adauge nisip in groapa la plantare, iar in cele prea nisipoase se pune turba sau frunze descompuse.
- Distantele de plantare sunt de 40-50 cm intre randuri si pe rand.
-Lucrarile de ingrijire:
- fertilizarea, toamna, in octombrie, sau primavara, administrandu-se gunoi descompus si ingrasaminte complexe pe baza de fosfor si potasiu;
- mulcirea (mai ales in terenurile foarte usoare si bine insorite), care se acopera cu un strat de 2-3 cm de mranita sau frunze semidescompuse;
- udarea se face in perioadele foarte calduroase si secetoase;
- Recoltarea florilor se face la deschiderea maxima a inflorescentei.
Vezi si: Aster, steluta. Sfaturi utile pentru plantare si ingrijire
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: