0.7 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Cimbrul – Utilizari in bucatarie, frumusete si aromaterapie

Cimbrul este o planta aromatica si foarte des utilizata in bucatarie, insa, pe langa acest lucru, are si o gama larga de utilizari terapeutice. Aceasta planta este o sursa excelenta de vitamina k, fier, mangan, uleiuri esentiale care contin fenoli antioxidanti si flavonoide, dar si compusul timol, un agent antibacterian.

In scop terapeutic, cimbrul este considerat un adevarat antibiotic natural, care omoara bacteriile si microorganismele daunatoare si intareste sistemul imunitar. Dar hai sa vedem si ce utilizari are in bucatarie, frumusete si aromaterapie.

Cimbrul – Utilizari in bucatarie

Cimbrul este considerat un condiment important in bucatariile europene. Gustul sau dulceag-picant se potriveste de minune cu mancarea mediteraneana, conferind o aroma speciala mai ales mancarurilor grase si carnurilor. Acest condiment ese nelipsit din saramuri si ciorbe, mai ales ciorba de fasole. Totodata, cimbrul merge de minune alaturi de branzeturi, la mancarurile pe baza de varza si musai la cartofii facuti in cuptor.

Sfat: Pentru ca cimbrul isi elibereaza destul de greu aroma, este indicat sa fie adauga in mancare inca de la inceput, pentru a obtine un maxim de savoare. Totodata, e bine de stiut ca cimbrul uscat are o aroma mult mai pregnanta decat atunci cand este verde, de aceea se dozeaza cu lingurita, avand grija sa nu se exagereze pentru ca altfel mancarea va prinde un gust amar.

Pe langa utilizarea sa ca si condiment, cimbrul poate fi folosit si sub forma de ceai. Ceaiul din cimbru este recomandate in afectiunile digestive, avand efect carminativ, dar si ca expectorant pentru tratarea bronsitelor.

Trebuie sa stii ca datorita proprietatilor sale de ameliorare a flatulentei, acest condiment face mancarurile grele mai usor de digerat si, comparativ cu alte condimente, cimbrul suporta mult mai bine procesul fierberii.

Cimbrul – Utilizari in frumusete

Beneficiile cimbrului pentru frumusete sunt cunoscute inca din Antichitate. Acesta intra si in alcatuirea sapunurilor, pastei de dinti, anumitor produse cosmetice, parfumurilor sau unguentelor antiseptice. Iata-i doar cateva beneficii:

  • Ajuta la combaterea acneei. S-a dovedit faptul ca cimbrul este mult mai eficient decat lotiunile speciale, atunci cand vine vorba despre eliminarea cosurilor. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci ulei de cocos cu ulei de cimbru, in proportie de 3 la 1. Aplica in fiecare seara pe zonele afectate si vei avea un ten mai sanatos.
  • Te scapa de halena (respiratia urat mirositoare). Tot ce trebuie sa faci este sa clatesti gura regulat cu ulei de cimbru combinat cu ulei alimentar sau poti folosi un ceai preparat astfel: intr-o cana cu apa clocotita se adauga 5 g cimbru uscat si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se clateste gura cu el. 
  • Ajuta la cresterea parului. Tot ce trebuie sa faci este sa combini ulei de cocos cu cimbru si sa masezi radacinile parului. Efectele pozitive nu vor intarzia sa apara.
  • Te scapa de matreata. Se prepara un spray pentru scalp in felul urmator: o mana de cimbru, o lingura de miere si jumatate cana de otet de mere. Se pun frunzele de cimbru intr-un vas de sticla, apoi se adauga otetul de mere. Se acopera cu un capac si se lasa la macerat 2-3 zile. La final, se strecoara, apoi se aduga mierea si se amesteca bine. Lichidul obrinut se pune intr-o sticluta cu pulverizator si se aplica pe scalp.

Cimbrul – Utilizari in aromaterapie

Uleiul esential de cimbru este utilizat destul de des in aromoterapie, deoarece ajuta la calmarea durerilor si imbunatateste starea de spirit. Totodata, cei care se stiu cu afectiuni cardiovasculare, este indicat sa apeleze la acest tip de ulei, deoarece are rolul de a ajuta ca valvele si arterele inimii sa se relaxeze, ceea ce va conduce la o scadere a tensiunii arteriale. Pentru aromaterapie, nu uita sa iei un difuzor special de uleiuri esentiale.

Tot in aromoterapie, uleiul esential de cimbru inlatură oboseala. Un masaj relaxant cu acest ulei invioreaza organismul si ii reda vitalitatea. De asemenea, se pune ca in Grecia antica, cimbrul era un ingredient esential pentru razboinici, deoarece le amplifica increderea in sine si curajul.

Iata si alte utilizari ale cimbrului in aromaterapie:

  • folosit in masaj, acesta inlatura durerile musculare sau articulare; este drenant si anticelulitic; diminueaza efectele dismenoreei
  • in frectii alcoolice, cimbrul este eficient in caz de raceala sau pentru a combate efectele oboselii fizice si psihice
  • in lampa de aromaterapie, cimbrul ajuta la  purificarea si dezinfectarea aerului din incapere, dar este si adjuvant in caz de raceli, tuse, infectii ale cailor respiratorii
  • masaj ajutator pentru a

Vezi si: Crema din galbenele, maghiran si cimbru – Remediul eficient pentru afectiunile pielii

Vezi si: Piperul. De ce este recomandat sa il incluzi in dieta ta zilnica

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole