4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Bromul. Ce rol are pentru organismul nostru

Bromul este un oligoelement descoperit in anul 1826, de catre chimistul francez A. J. Balar. Acesta are efect de calmant/sedativ asupra sistemului nervos central datorita procesului intensificat de inhibare. Compusul face parte din halogeni si este un lichid rosu-brun, cu un miros neplacut.

Un adult are nevoie de un brom zilnic, intr-o cantitate de 3-8 mg si atat lipsa, cat si excesul lui poate provoca efecte adverse asupra organismului nostru.

-Excesul de brom altereaza transmisia neuronala prin deteriorarea membranei neuronilor, astfel apar fenomenele toxice, cunoscute sub numele de bromism: somnolenta, psihoza, convulsii, delir. Totodata, apar inflamatii si eruptii cutanate pe piele, depresie si slabiciune generala, probleme in activitatea sistemului digestiv, nas curgator si tuse. Bromul elementar cauzeaza arsuri chimicale pe piele. Inhalat, are acelasi efect iritativ asupra tractului respirator, cauzand tuse, sufocare, dificultati respiratorii, putand fi chiar letal in concentratii mari.

-Deficitul de brom duce la iritabilitate ridicata, activitate sexuala scazuta, insomnie, scaderea nivelului de hemoglobina in sange, aciditate scazuta a sucului gastric.

Bromul este foarte raspandit in natura. Este abundent mai ales in apa sarata, se gaseste si in plante si roci. In forma pura, acesta este un lichid gros, coroziv, de culoare rosu-inchis, cu un miros neplacut.

Surse de brom:

Organismul primeste cea mai mare parte a bromului din alimente: leguminoase, in special fasole, mazare si linte, nuci si boabe. De asemenea, se gaseste in fructe si pesti de mare (alge, creveti, cod), sare de masa, grau, grau de orz. Corpul asimileaza destul de bine acest oligoelement, dar acest lucru se intampla doar in prezenta altor componente, cum ar fi fluorul, iodul, aluminiul si clorul.

Bromul – Ce rol are pentru organismul nostru

In organismul uman, bromul are rolul de a normaliza starea sistemului nervos, creste inhibarea cortexului cerebral, oferind un efect calmant. Totusi, este important de stiut ca mineralul insusi si vaporii sai sunt toxici.

Importanta mineralului pentru organism a fost accentuata de fiziologul I.P. Pavlov, care a sustinut ca oamenii ar trebui sa fie recunoscatori pentru faptul ca au un medicament atat de nepretuit pentru sistemul nervos precum bromul si compusii sai. Astfel, in cazul tulburarilor nervoase, nivelul oligoelementelor din creier si fluxul sanguin scade. Folosite in medicina, bromurile, atunci cand sunt ingerate, sunt impartite, ceea ce contribuie la eliberarea de ioni minerali, care imbunatatesc procesele de inhibare. Ca urmare a acestor reactii, raportul corect al compusilor din creier este restabilit si sistemul nervos se normalizeaza.

Bromul este indicat pentru iritabilitate, isterie, neurastenie, insomnie, epilepsie si oboseala nervoasa. In plus, compusii microelementelor sunt utilizati pentru a trata bolile asociate cu reglarea corticoviscerala afectata a sistemelor si a organelor interne (stadiile initiale ale hipertensiunii, cu ulcer gastric).

Deoarece bromul este un antagonist al iodului, acesta previne hipertiroidismul si activeaza glandele suprarenale. Face parte din metabolismul grasimilor si carbohidratilor. Exista, de asemenea, presupunerea ca acest oligoelement este necesar pentru hematopoieza.

Atentie!

Vaporii de brom sunt extrem de periculosi pentru astmatici, deoarece pot provoca edem pulmonar, inflamatie acuta toxica a laringelui, trahee.

Ce trebuie sa stiti despre medicamentele care bromuri:

Acestea au un efect sedativ asupra corpului uman si trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

  • Bromura de potasiu – utilizate pentru a normaliza starea psiho-emotionala, incetinind ritmul cardiac.
  • Bromura de amoniu – practic nefolosit in medicina datorita iritatiei membranelor mucoase.
  • Bromoformul – este utilizat ca sedativ si pentru sinteza de produse farmaceutice, separarea mineralelor.
  • Bromura de sodiu – elimina iritabilitatea crescuta, nevroza, isteria (nu irita mucoasa gastrica).

Doza de bromura depinde de tipul de activitate nervoasa. Astfel, bromul este un oligoelement cu un efect sedativ pronuntat. Cel mai adesea se utilizeaza pentru ameliorarea reactiilor inflamatorii, insotite de durere si simptome de oboseala nervoasa.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole