2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cresterea si ingrijirea ferigilor in gradina

Feriga este una dintre cele mai vechi plante de pe pamant. Aceasta face parte din familia Dryopteridaceae, existand mai multe tipuri de feriga, cu forme si texturi diverse. Feriga comuna o intalnim adesea in padurile de foioase, locuri cu umbre, depresiuni sau tufarisuri, fiind o planta care iubeste zonele cu exces de umiditate si cele temperate. 

Ferigile nu sunt plante pretentioase si din acest motiv, tot mai multi oameni au inceput sa isi decoreze gradinile cu aceasta planta.

Ferigile pot transforma gradina intr-un loc plin de verdeata, elegant si boem in acelasi timp. In plus, aceasta mai are rolul de a purifica aerul, ofera oxigen si prospetime oricarei gradini.

Iata ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea ferigilor in gradina:

Dupa cum am mai spus, feriga este o planta care iubeste locurile umbroase. Asadar, daca vrei sa te bucuri de frumusetea lor trebuie sa le plantezi in cel mai umbros colt al gradinii. Totodata, feriga prefera in special solurile acide si umede. Acestea au nevoie de umiditate in aer, dar si de un sol umed. Din acest motiv, este indicat sa uzi ferigile din gradina zilnic, iar in perioadele caniculare, sa le uzi de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Primavara este cel mai potrivit moment de plantarea. Adancimea gropii nu trebuie sa fie mai mica decat pamantul cu care transplantati planta. Se adauga un strat de drenaj si o anumita cantitate de ingrasamant pentru a accelera colectarea de fitomass. Ca ingrasamant in timpul transplantului, se poate utiliza trei parti egale de compost, nisip si turba.

Pe masura ce planta se mareste, incearca sa pastrezi solul hidratat.

Pentru ca planta sa se dezvolte frumos si sanatos, este important sa i se aplice fertilizant o data pe luna. Acesta se gaseste cu usurinta in magazinele de specialitate.

Un alt aspect important, este acela de a indeparta frunzele uscate sau afectate de boli si daunatori.

Cum se inmulteste feriga:

Feriga se inmulteste prin sporii ce cresc pe dosul frunzelor, iar daca sunt transportati de vant in medii umede, acestia dau nastere unui protal. Pe protal se formeaza celulele femeieste si barbatesti, iar cu ajutorul unui mediu umed si al apei ia nastere o noua feriga.

Daca planta este deja mare, se mai poate inmulti si prin impartirea tufisului sau metoda laterala. Pentru divizarea tufisului, trebuie sa te asiguri ca fiecare planta are propriile radacini si tufisul nu provine dintr-un singur manunchi de rizomi.

Vezi si: Feriga. Ce indicatii terapeutice are cea mai veche planta de pe pamant

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole