In aceasta perioada a lunii apar coacazele rosii, acele bobite mici, translucide, cu un gust acrisor, dar pline de vitamina C, potasiu si magneziu. Coacazele rosii sunt identice celor negre, din punct de vedere al proprietatilor, avand efecte depurative, vitaminizante si imunostimulatoare.
In scop terapeutic, coacazele se consuma in starea lor proaspata sau sub forma de suc pur sau diluat cu apa, 100-500 g/zi, de 3-4 ori.
Vezi si: Consumul de afine duce la circulatie sanguina sanatoasa. Iata ce alte beneficii mai au afinele
Coacazele rosii contin: apa (88-93%), vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, PP, fibre minerale; protide, acizi -malic, citric, tartric (2, 50%); minerale sub forma de saruri care pot fi influentate de sol (magneziu, natriu, potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc), dar care nu se pierd prin prelucrare termica.
Coacazele rosii – Proprietati
-Aperitiv (pe nemancate)
-Digestiv (la sfarsitul meselor)
-Tonic
-Racoritor
-Laxativ
-Diuretic
-Depurativ
-Hemostatic
Coacazele rosii – Indicatii
-Stimuleaza sistemul imunitar. Acestea contin o gama larga de antioxidanti si de antociani ce pot ajuta la intarirea sistemului imunitar, la calmarea gatului iritat si la usurarea simptomelor gripei.
-Inapetenta (lipsa poftei de mancare). Se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa;
-Dispepsii (insuficienta sucului gastric). Pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g), inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.
-Artritism, reumatism, guta. Coacazele rosii pot produce diureza cu multa eliminare de acid uric, ceea ce la face foarte utile in guta, litiaze urice si boli reumatismale sau chiar cardiace si renale, sau in toate cazurile in care s-a acumulat o cantitate mare de toxine in organism.
-Litiaza urinara. Sunt utile in inflamatiile urinare tocmai pentru ca favorizeaza diureza, dar si datorita faptului ca au un principiu activ care poate sa distruga o serie de bacterii (ex: E.coli).
-Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburari asociate. Se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. De asemenea, este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia. Este indicat sa se adopte si o dieta vegetariana.
-Constipatie
-Pletora (surplus)
-Hidropizie
-Afectiuni febrile
-Pecingini
-Inflamatii digestive si urinare
Deoarece poate incetini coagularea sangelui, suplimentele de coacaze negre si rosii nu sunt recomandate persoanelor cu tulburari de sangerare sau celor care urmeaza sa fie operati.
Vezi si: Caisa, fructul nutritiv de care ai nevoie in aceasta perioada
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: