Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in toate formele de grau, orz si secara, dar pot aparea si in alte alimente mai putin evident. Multi dintre noi putem consuma alimente ce contin gluten fara a avea parte de efecte secundare. Totusi, persoanele cu intoleranta la gluten si boala celiaca au efecte secundare neplacute, de aceea ele trebuie sa evite aceasta proteina.
Pentru inceput, trebuie sa stii ca intoleranta la gluten este putin diferita de boala celiaca. Simptomele sunt asemanatoare in ambele cazuri (dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie), dar boala celiaca este o boala autoimuna severa, unde sistemul imunitar trimite semnale gresite la aparitia glutenului in organism, cauzand leziuni la nivelul intestinului si o absorbtie scazuta a nutrientilor, vitaminelor si mineralelor.
Astfel, pentru a evita confruntarea cu efectele nedorite, cei care se stiu cu astfel de probleme ar trebui sa cunoasca lista alimentelor acceptate.
Lista alimentelor fara gluten
-Cerealele integrale
Majoritatea cerealelor conțin gluten, insa exista si cateva exceptii:
De evitat: graul (sub toate formele lui), secara, orzul.
Fructe si legume
Toata sunt fara gluten. Totusi, cele procesate pot contine, deoarece pot avea in compozitie conservanti si arome. Astfel, cel mai bine este sa evitati conservele din fructe si legume, fructele si legumele uscate, fructele si legumele gata tocate.
Proteine
Exista multe alimente bogate in proteine (fie din surse animale sau vegetale) care nu contin gluten. Totusi, pot avea ingrediente ce contin gluten (sos de soia, faina sau otet de malt). Iata, asadar, lista cu cele sigure de consumat:
- Legumee (mazare, linte, fasole)
- Arahidele, nucile si semintele
- Carnea rosie si cea de pasare
- Pestele si fructele de mare
- Alimentele din soia (tofu, tempeh, edamame)
Produse lactate
Majoritatea lactatelor nu conțin gluten. Cu toate acestea unele sunt aromatizate și conțin aditivi ce ar trebui verificați de două ori.
- Branza, branza cottage
- Lapte
- Smantana
- Iaurt
- Unt
- Frisca
Atentie la laptele si iaurtul cu arome, produsele din branza procesata, sosurile sau inghetata.
Uleiuri vegetale
- Untul
- Uleiurile vegetale din seminte de susan, canepa si floarea soarelui
- Maslinele si uleiul de masline
- Avocado si uleiul de avocado
- Uleiul de cocos
Bauturi
- Apa
- Suc de fructe natural
- Cafea
- Ceai
- Bauturi facute din cereale fara gluten: vin, cidru si bere
- Limonada
Sosuri
- Tamari
- Coconut aminos
- Otet alb, otet distilat si otet din cidru de mere
Vezi si: Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten)
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: