Bilirubina este una dintre principalele componente ale bilei, rezultatul defalcarii proteinelor care se formeaza in ficat. De regula, bilirubina este produsa intr-o cantitate de 300 mg/zi la un adult. Dupa ce a fost produsa, aceasta ajunge in ficat si este apoi excretata de organism, in principal prin fecale si doar o mica parte din urina.
Numele sau deriva din culoarea galben-rosiatica, in latina: bilis= bila, iar ruber= rosu.
Dupa cum am spus si mai sus, bilirubina, impreuna cu bila, se excreta prin intestine, motiv pentru care fecalele unei persoane sanatoase au o nuanta bruna. In schimb, daca fecalele devin dintr-o data incolore, poate indica o disfunctie a ficatului. De asemenea, daca toate aceste procese de excretie a bilirubinei esueaza, poate aparea o acumulare de bilirubina in sange (hiperbilirubinemie) si tesuturi, inducand asa-numitul icter, care face ca pielea galbuie.
Cauze care duc la cresterea bilirubinei in organism:
- Deteriorarea ficatului (hepatita A, B sau C, boli infectioase, ciroza, hepatoza).
- Cand boala biliara si inflamatia pancreasului perturba fluxul de bila in intestin.
- Otravire intestinala severa, cu salmoneloza sau otravire chimica cu medicamente.
- „Zheltushka” de la nou-nascut este asa-numita bilirubina crescuta din sangele copiilor mici imediat dupa nastere.
Alimente permise si contraindicate
Ficatul este un organ care se regenereaza. Astfel, majoritatea bolilor hepatice nu sunt tratate cu medicamente, ci cu ajutorul unei diete stricte. Dieta presupune reducerea maxima a sarcinii pe acest organ important.
Pentru a nu supraincarca ficatul, este recomandat sa se manance cantitati mici si dese; trebuie evitate alimentele grase, prajite, afumate, condimentate; băuturile alcoolice si carbogazoase; muraturile; conservele; maioneza; ketchup. De asemenea, sarea si cafeaua maresc cantitatea de bilirubina produsa, astfel incat consumul lor trebuie redus la minim.
Dintre alimentele permise sunt: carne fiarta (de vita macra, pasare, peste), ceaiuri, cat mai multa apa, lactate (exceptie smantana), oua, fructe, legume, cereale. De asemenea, se recomanda ca painea sa nu fie proaspata, ci uscata/prajita.
Vezi si: Alimentul „minune” care repara ficatul bolnav
Remedii naturiste care ajuta la scaderea bilirubinei
–Apa cu lamaie: se bea in fiecare dimineata cate o cana de apa calduta amestecata cu suc de la o jumatate de lamaie si cu o lingurita de ulei de masline. Acest remediu ajuta la detoxifierea organismului si la curatarea vezicii biliare.
–Suc de sfecla: se dilueaza sucul de sfecla cu apa si se bea o treime de pahar inainte de fiecare masa. Acest remediu imbunatateste activitatea ficatului.
-Suc de legume: se recomanda sa se consume zilnic cate 250 ml de suc facut din sfecla rosie, radacina de patrunjel, morcovi, ridiche neagra, mere si telina. Acest suc ajuta foarte mult la detoxifiere si protejeaza ficatul de agentii externi intarind si sistemul imunitar.
-Ceaiul de macese: acesta ajuta la scaderea bilirubinei din organism si intareste imunitatea.
-Brusture (radacina): acesasta este una dintre cele mai eficiente pentru detoxifierea ficatului. Ajuta digestia si totodata stimuleaza functiile ficatului si functiile pancreasului, amelioreaza cu usurinta gazele intestinale si are un efect laxativ ajutand la curatarea sangelui.
-Armurariu: aceasta planta are un bun efect detoxifiant pentru ficat, datorita continutului foarte mare de flavonoizi antioxidanti, care vor ajuta la absorbtia toxinelor, dar si la regenerarea ficatului. Tratamentele cu armurariu s-au dovedit bune pentru hepatite, ciroze, ficat gras sau colesterol marit.
–Anghinarea: este planta care protejeaza celulele din ficat si le ajuta la regenerare imbunatatind totodata functiile ficatului. Anghinarea este cunoscuta si pentru facilitarea digestiei cu ajutorul secretiei biliare favorizand eliminarea sucului biliar in duoden.
-Cicoarea: are proprietatea de a purifica ficatul, rinichii si sangele. Radacina de cicoare este folosita pentru a trata icterul si ficatul marit.
-Papadia: frunzele acestei plante ajuta foarte mult in eliminarea toxinelor si determina ficatul sa metabolizeze mult mai rapid grasimile.
Vezi si: Kutki, planta care curata ficatul si reda energia organismului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: