Crizantema este o floare originara din Asia si este declarata ca fiind „simbolul longevitatii si al bucuriei”, iar in tari precum Japonia, S.U.A. sau Australia, simbolizeaza „sarbatoarea mamelor”. Aceasta este o planta erbacee, perena, cu aspect de tufa, iar inaltimea ei poate ajunge pana la 30 cm. Florile au o textura bogata cu forma sferica si culori diversificate ce infloresc pe la sfarsitul verii, toamna sau chiar si iarna. Daca si tu iubesti aceasta floare si vrei sa o ai in gradina ta, citeste aceste sfaturi despre plantarea ei:
Crizantema – Sfaturi utile pentru plantarea in gradina
Dupa cum spuneam si mai sus, plantarea crizantemelor este una foarte simpla, ceea ce ii permit unui gradinar fara prea mare experienta sa obtina rezultate satisfacatoare.
Vezi si: Carciumarese. Sfaturi utile pentru plantarea lor in gradina
Crizantemele se pot cultiva astfel:
- in gradina, putand fi mutate in jurul datei de 15 septembrie intr-o sera rece pentru a controla inflorirea;
- intr-un loc neacoperit, urmand ca in jurul datei de 15 septembrie sa se acopere locul cu o folie;
- in sera acoperita cu folie;
- in sera pregatita pentru cultivare dirijata.
Crizantemele se pot planteaza oricand, incepand cu primavara, dupa ce a trecut pericolul inghetului (noaptea sa aiba in jur de 10 grade C) si pana toamna tarziu, pana la venirea inghetului. Totusi, multi specialisti recomanda plantarea crizantemelor toamna, prin luna noiembrie.
SFAT: Fiti atenti la tipul de crizantema cumparat. Exista specii de crizanteme cu crestere inalta, care au nevoie de spatiu si lumina. Cele pitice si rotunde trebuie ciupite la fiecare 2-3 saptamani, astfel incat sa se dea forma specifica, sa se faciliteze ramificarea si inflorirea. Nu se fac ciupiri dupa luna iunie, pentru ca puteti risca sa ramaneti fara flori.
Iata cateva aspecte de care trebuie sa mai tineti cont:
-Inainte de plantare, pamantul trebuie sa fie fertilizat, drenat si sa aiba in compozitie un ametec de turba cu nisip.
-Dupa plantare, rasadurile au nevoie de udare abundenta si fertilizare. Daca umiditatea solului este prea mica, tufele vor fi mai scunde si mai lemnoase.
-Lumina este importanta pentru crizantema. Acestea trebuie plantate intr-un loc luminos pentru a favoriza cresterea.
-Cand plantele formeaza boboci, trebuie sa le asigurati o buna protejare chimica impotriva daunatorilor.
-In cazul taierilor, trebuie sa luati in considerare termenul de inflorire naturala ca sa nu deranjati dezvoltarea plantei.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Crizantema. Sfaturi utile pentru plantarea in gradina […]