4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Macrisul, indicat in multe afectiuni daca este consumat cu moderatie

Macrisul (Rumex acetosa) este o planta erbacee, perena, spontana si
cultivata. Planta are radacina pivotanta, cu tulpina florifera, inalta pana la 1 m. Frunzele macrisului sunt in rozeta, petiolate, lanceolate, florile sunt mici, dispuse in verticile pendule ce apar in lunile mai-iunie, iar fructele sunt negricioase.

Macrisul are in compozitia sa mult fier, clorofila, saruri minerale diverse, vitamine (A, B, C, PP), acid oxalic, tartric, crisofonic, antraglicozizi, glicozizi flavonici, acizi organici. Datorita acestor substante, macrisul are actiune de aperitiv, laxativ, alcalinizant, diuretic, depurativ, antiscorbutic. Tototada, macrisul ajuta la restabilirea poftei de mancare, regularizeaza scaunul ajutand in cazurile de constipatie.

Frunzele plantei se pot consuma ca atare sau in diferite preparate culinare. Acestea au un gust acrisor si inviorator, fiind ideale dupa sezonul rece. De asemenea, se pot folosi contra asteniei, aducand un plus de energie organismului.

De retinut!

-Mancat in cantitati prea mari, macrisul reduce timpul de coagulare a sangelui, provoaca leziuni renale si hipocalcemie.

-Consumat in cantitati moderate, acesta vindeca foarte multe afectiuni. Iata care sunt acestea:

Macris – Indicatii terapeutice

  • Abces: pentru a grabi coacerea, se pun cataplasme calde cu frunze de macris oparite si zdrobite usor. Se repeta de mai multe ori pe zi.
  • Acnee: decoct din 40 g radacina de macris la 1 litru de apa. Se fierbe timp de 4 minute, apoi se lasa la infuzat 5 minute. Se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi.
  • Afectiuni digestive: se prepara o infuzie din 30 g de macris la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara.
  • Afectiuni ale nervilor periferici: se prepara un decoct din 200 g frunze de macris la 2 litri de apa. Se fierbe 10 minute. Se strecoara si se adauga in apa de baie. Se face zilnic.
  • Simptomele Parkinsonului: cateva studii de specialitate, au aratat ca aceasta planta poate reduce din intensitatea simptomelor Parkinsonului. Se prepara un suc din frunze proaspete. Din sucul obtinut se pun 3 picaturi intr-o cana cu decoct de coada soricelului. De asemenea, se poate folosi si infuzia simpla din macris, din care se pot consuma 2-3 cani pe zi.
  • Afrodisiac: se consuma 50-100 g de frunze proaspete.
  • De asemenea, planta mai este folosita si in: afectiuni ale nervilor periferici, alergii, anorexie, astenie, bila lenesa, boli de ficat, ulcer, cancer, cancer hepatic, constipatie, dezechilibre interne, diaree, eczeme alergice, furuncule, gastrita, hepatita, imunitate scazuta, indigestie, intoxicatiile alimentare, intoxicatii ale organismului, migrena, pecingine, pete pe piele din cauze interne, plagi varicoase, rani, scorbut, ulceratii in gura, voma.

Vezi si: Stevia este excelenta pentru diabetici, scade colesterolul si ajuta la scaderea in greutate

Precautii si contraindicatii ale macrisului:

Trebuie sa stiti ca nu se recomanda fierberea plantei in vase de arama.

Macrisul este contraindicat celor cu afectiuni pulmonare, astm, artritism, guta, reumatism, colici nefrotice, calculi cu urati.

Principiile toxice sunt oxalatii.

Vezi si: Stupitul-cucului, un bun condiment in bucatarie, cat si „medicament” pentru diverse afectiuni

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole