4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Otetul bun si otetul „rau”. Care e cel mai bun pentru sanatatea ta

De foarte multi ani, diferite culturi din intreaga lume au folosit otetul ca ingredient pentru gatit, ca remediu curativ si cosmetic sau ca un produs pentru curatenie. Totusi, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de otet (alb, de mere, de malt, de cocos, de trestie etc.), dace cele mai folosite sun otetul alb distilat, otetul de vin si otetul din cidru de mere.

Ce trebuie sa stii despre otetul alb distilat si otetul din cidru de mere

Otetului alb distilat

Otetului alb distilat, contine acid acetic – un element distructiv, nociv pentru organismul omului. Acesta distruge rapid globulele rosii din sange (provocand anemie) si afecteaza procesele digestive, intaziindu-le si impiedicand asimilarea adecvata a factorilor nutritivi. Acest gen de otet (C2H40) este produsul de fermentatie acida a lichidelor alcoolice, cum ar fi vinul fermentat si alcoolurile din malt.

Otetul obtinut prin procesul de fermentatie a vinului contine in medie intre 3 si 9% acid acetic si de obicei, in afara acestuia, si acid tatric. Acidul acetic din otetul este cunoscut de multa vreme ca fiind un factor contributiv care provoaca intarirea ficatului (ciroza hepatica), ulcere duodenale si alte ulcere intestinale.

Otetul din cidru de mere

Otetul obtinut din mere este cunoscut sub numele de otet din cidru de mere. Contine acid malic (C4H6O5), care este un constituent natural organic al merelor si este un factor nutritiv implicat in procesele digestive. S-a dovedit a fi de o valoare uimitoare pentru oameni si animale, atunci cand este utilizat corespunzator.

Otetul de cidru de mere care a castigat popularitate in ultima vreme datorita versatilitatii sale si beneficiilor pentru sanatate. Trebuie sa stii despre acest otet ca are o cantitatea de aminoacizi de trei ori mai mare decat intr-un mar proaspat. Totodata, acesta contine substante fenolice, zahar, enzime, vitaminele A, B, C, E, beta-caroten, fier, potasiu, calciu, siliciu, magneziu, cupru, sodiu, fosfor si sulf.

Iata ce beneficii are pentru sanatate:

  • normalizeaza digestia
  • ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange
  • ajuta la coagularea sangelui
  • stabileste un flux menstrual normal
  • contribuie la mentinerea starii de sanatate a venelor si arterelor, precum si la geneza globulelor rosii
  • eficient la ingrijirea parului si a pielii (pete pigmentare)

Vezi si: Otetul de mere – cel mai bun remediu pentru un par sanatos

Una dintre marile virtuti ale otetului din cidru de mere este continutul sau foarte mare de potasiu, un element chimic necesar pentru formarea si stocarea rezervelor organismului si pentru a-l ajuta pe acesta sa ajunga la armonie si la calm. Acest potasiu se asociaza foarte usor cu unele dintre cele mai importante elemente chimice din organismul omului, cum ar fi calciu, sodiu, fier, magneziu, clor si siliciu.

SFAT! Este important, la alegerea otetului din cidru de mere sa tii seama de provenienta lui, pentru a avea siguranta ca este obtinut din mere integrale si nu cel gen ieftin obtinut din miez si coaja.

Iata ce spun specialistii despre calitatile uimitoare ale otetului din cidru de mere:

Folosit corespunzator, otetul din cidru de mere este un ingredient indispensabil, iar calitatile sale antiseptice sunt incredibile. De exemplu, multe persoane care se confruntau cu peter cutanate, chiar si de tip contagios, au fost ajutate de aplicarea otetului din cidru de mere direct pe piele. In Scotia, de exemplu, se obisnuia sa se vindece venele varicoase si „umflate” prin aplicarea de otet din cidru de mere pe toata lungimea vasului sangvin, dimineata si seara, timp de aproximativ 1 luna de zile si consumandu-se concomitent 2-3 pahare de apa cu 3 lingurite de otet din cidru de mere la pahar. Si functiona!, declara Norman W. Walker – doctor in stiinte.

Se pare ca nicio clasa de alimente nu s-a dovedit a fi la fel de eficienta in intretinerea echilibrului la nivelul organismului uman, ca otetul din cidru de mere.

Hemoragiile menstruale abundente, hemoragiile la nivelul hemoroizilor, hemoragiile nazale, la nivelul leziunilor cutanate etc. au fost ajutate intr-un mod minunat de consumul a 2 lingurite de otet din cidru de mere intr-un pahar cu apa, zilnic, chiar si de 2-3 ori pe zi, daca este necesar.

Cand organismul nu reuseste sa digere proteinele, este un rezultat al deficitului de acid clorhidric. De aici este posibil sa apara hipertensiunea arteriala. In consecinta, 2-3 lingurite de otet, la mijlocul mesei, ajuta eficient la reducerea tensiunii arteriale.

Vezi si: 12 modalitati de a folosi otetul in gradina!

Sursa: Sucuri din legume si fructe, Norman W. Walker – doctor in stiinte

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole