3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Suc de telina – Beneficii, mod de administrare si contraindicatii

Telina este folosita ca remediu naturist inca din secolul IX, fiind considerata o leguma cu efecte vindecatoare. De la telina se poate folosi intreaga planta (radacina, tulpina si seminte), este saraca in calorii, are un continut ridicat de fibre, antioxidanti (falcarinol, falcarindiol sau metil falcarindiol), vitamina C, K si minerale (potasiu, calciu, fier si fosfor), dar si in apa, fiind considerata o sursa buna de hidratare.

Sucul preparat din telina este cunoscut ca avand un efect tonic puternic pentru sanatate. De asemenea, exista diverse boli care pot fi tratate cu ajutorul acestui suc de telina, ca de exemplu: anumite boli autoimune, acnee, eczeme, psoriazis, migrene, reflux de acid, anxietate, depresie, oboseala, probleme cu greutatea, balonare, constipatie.

Pe langa substantele mai sus mentionata, sucul de telina are in compozitia sa un procent foarte mare de sodiu organic (240ml de suc de telina contine ~215mg sodiu), iar una dintre proprietatile chimice ale sodiului este sa mentina calciul in solutie. Datorita sodiului, acest suc este benefic celor care au consumat de-a lungul vietii o cantitate mare de zahar si amidon concentrat.

Suc de telina – Beneficii pentru sanatate

-Sodiul din comopozitia telinei joaca un rol important in procesele fiziologice ale corpului, iar cel mai important este mentinerea fluiditatii sangelui si limfei si prevenirea ingrosarii acestora.

-Sucul de telina este un foarte bun hidratant al organismului. O hidratare corecta poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, temperaturii corpului, functionarii creierului, absorbtia de nutrienti si sanatatea rinichlor. In perioadele caniculare si uscate, este recomandat sa se bea un pahar de suc de telina proaspat stors dimineata si altul dupa-amiaza, intre mese. Acesta normalizeaza temperatura corpului, permitandu-ne sa ne simtim perfect confortabil.

-Sodiul organic este important in procesul de eliminare a dioxidului de carbon. Deficitul de sodiu duce la afectiuni ale bronhiilor si plamanilor, care pot fi agravate de prezenta altor substante toxice din plamani, cum ar fi fumul de tigara.

-Sucul de telina are efect antiinflamator. Acesta contine fitonutrienti care au rolul de a reduce inflamatiil din organism.

-Sucul de telina asigura un tonus bun, stimuleaza pofta de mancare, actioneaza ca diuretic si ca remediu impotriva obezitatii. Este mai bine sa-l consume femeile obeze, cu tulburari ale schimburilor de elemente si care obosesc repede. Pentru profilaxie sunt suficiente, de regula, 1-2 lingurite de suc, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese, cu totul 100 ml in 24 de ore. Sint cunoscute si astfel de combinatii: morcovi, sfecla, telina (8:3:5); morcovi, varza, telina (1:4:5); morcovi, telina, ridiche (8:5:3).

Vezi si: Infuzia din frunze de telina. Ce se intampla daca bei in fiecare zi cate 2-3 cani din acest leac

Combinatia de telina cu alte sucuri este in general benefica, si exista formule pentru diferite afectiuni.

Iata cateva beneficii ale sucului de telina combinat cu suc de morcovi:

  • In cazul afectiunilor nervoase, consumul sucului de morcovi amestecat cu cel de telina ajuta la restaurarea nervilor si vindecarea partiala sau totala a afectiunilor.
  • Telina este foarte bogata in magneziu si in fier, combinatie nepretuita pentru hranirea celulelor sangelui. Daca dieta alimentara este deficitara in sulf, fier si calciu organic, omul se poate imbolnavi de astm, reumatism, hemoroizi si alte afectiuni. Un raport dezechilibrat intre fosforul si sulful din alimente poate da nastere iritabilitatii mentale, neurasteniei si chiar nebuniei. Combinatia de suc de morcovi si suc de telina furnizeaza un raport echilibrat intre aceste doua elemente in forma lor organica, fiind excelenta pentru combaterea tendintelor de a face aceste boli si pentru restaurarea starii de echilibru a organismului in cazul in care dezechilibrele s-au produs deja, iar boala se afla intr-un stadiu mai mult sau mai putin avansat.

Vezi si: Telina, radacina puternic mirositoare ce trateaza diverse boli

Suc de telina – Reteta si administrare

  • Suc din frunze: ai nevoie de frunze proaspete de telina, tocate marunt. Acestea se pun intr-un blender, se adauga 200 ml de apa rece peste si se mixeaza pentru 2 minute. Se lasa in repaus timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se bea. Sucul de telina se bea dimineata, pe stomacul gol, intre 450 ml si 1 litru si dupa 15 minute se poate lua micul dejun.
  • Suc din radacina: radacina se taie felii subtiri, se pune in mixer impreuna cu un pahar cu apa si se amesteca pentru 3-5 minute. Sucul obtinut se bea pe parcursul zilei.

Din pacate, sucul de telina nu are un gust extraordinar, dar ce mai conteaza daca iti umple corpul de atatea beneficii.

Vezi si: Sucul din frunze de napi, o sursa bogata in calciu si potasiu

Sfat!

Ai rabdare! In cazul reconstructiei sau regenerarii organismului, prin mijloace naturale, este foarte important sa retii ca alimentele pe care le consumi, sub forma de sucuri, pot sa inceapa un proces de curatire a intregului organism. Aceasta perioada poate sa fie uneori insotita de dureri in regiunea corpului in care se realizeaza curatirea, dar nu trebuie sa te gandesti ca sucurile sunt cele care iti fac rau. Din contra, trebuie sa te gandesti ca procesul de vindecare a inceput. Nu trebuie sa te astepti ca acumularea de toxine, care a durat o viata, sa fie eliminata in mod miraculos peste noapte. Este nevoie de timp.

Contraindicatii:

Sucul de telina are nenumarate beneficii, insa sunt persoane care nu il pot tolera, iar printre efectele adverse exista: reactii alergice, hipotensiune, cresterea riscului de sangerare pentru persoanele cu hemofilie si inflamatia rinichilor. Totodata, cura cu suc de telina nu este recomandata femeilor gravide sau care alapteaza (din cauza continutului de hormoni naturali) si nici celor care urmeaza sa se opereze.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole