Sfecla rosie este al doilea element vegetal apreciat pentru bogatia lui in potasiu, dupa drojdia de bere. Beneficiile acestei legume sunt cunoscute inca din Antichitate. De exemplu, Aristotel scria despre sfecla rosie ca este o sursa excelenta de vitamine si minerale, care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si lupta cu succes impotriva mai multor afectiuni.
Principalii constituenti ai acestei legume sunt: vitaminele A, B, C, PP; zahar uri din belsug; potasiu; magneziu; fosfor; rubidiu; siliciu; var; fier;cupru; brom; zinc; mangan; acizi aminati-asparagina, betaina, glutamina.
Sfecla rosie – Proprietati si indicatii:
–Sfecla rosie este foarte nutritiva, energetica, aperitiva, racoritoare si usor digerabila.
-Se recomanda in:
- Anemie (este o sursa excelenta de fier)
- Demineralizari
- Nervi, deopotriva contra nevritelor (contine betaina si triptofan, compusi care pot imbunatati sanatatea mintala. Betaina vindeca depresia, in timp ce triptofanul calmeaza mintea)
- Tuberculoza
- Cancer (distruge tumorile si celulele canceroase)
- Epidemii de gripa
- Imbunatateste fluxul sanguin
- Reduce tensiunea arteriala
- Detoxifierea ficatului
- Previne malformatiile congenitale (contine din plin acid folic si cantitati mari de folat)
- Elimina inflamatia (are proprietati antioxidante puternice si poate pastra sanatatea sistemului imunitar si elimina inflamatia)
De regula, sfecla rosie se consuma coapta, dar este preferabil s-o adaugam cruda, trecuta pe o razatoare fina, in salatele de cruditati. Se recomanda zilnic un pahar de suc de sfecla, pur sau intr-un amestec, timp de 1 luna. Vezi si: Sucul de sfecla rosie, cel mai bun remediu care lupta impotriva cancerului
Sfecla rosie in otet – Reteta
Ingrediente:
- 1 kg sfecla rosie
- o ceasca otet
- 3 cesti apa
Mod de preparare:
Se spala sfecla si se fierbe. Separat, se fierbe apa cu otetul si putina sare. Se curata sfecla, se taie rondele, se pune intr-un borcan peste care se toarna otetul cald.
!!! Sfecla rosie este contraindicata diabeticilor.
Vezi si: Cand este interzis consumul de sfecla rosie
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de potasiu in raport cu sodiul. Aceasta a dus la restrangerea varietatii de legume si de sucuri a sfecla rosie, telina, salata verde, spanac si sfecla mangold. Au mai intrat in categoria permisa si rodiile, […]