3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Soia – De ce este considerata planta minune?

Soia este o planta originara din Asia, iar interesul alimentar a facut sa i se spuna uneori „planta miraculoasa”. De asemenea, in limba chineza, „soia” inseamna “cele mai bune seminte” (“tau-tau”).

Principalii constituenti cunoscuti din soia sunt: protide (cea. 40% fata de 15-20% in carne); lipide (12-25% fata de 1-4% in carne); glucide (10-15%); saruri minerale-calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf; taminele A, B1, B2, D, E, F; diastaze; lecitina; ceara; rasina; celuloza.

Ca si proprietati, soia este un aliment complet, foarte digestibil, constructor de primul ordin (muschi, oase), energetic si un bun echilibrant celular.

Adesea, preparatele din carne sunt imbogatite cu soia, deoarece se scade pretul de cost, diminueaza efectul aterogen al preparatelor din carne, este imbogatit in glucide, creste­ nivelului proteic si pe cel de minerale si vitamine, ­ creste digerabilitatea preparatelor din carne.

Iata o paralelă intre compozitia nutritionala a carnii de curcan (cea mai buna carne in proteine) si soia:

CARNEA DE CURCAN SOIA

  • Proteine: max.27% (acida) 38-40% (bazica)
  • Glucide: nu contine                                  10-15%
  • Lipide: acizi grasi saturati                     acizi grasi nesaturati
  • Colesterol: + +                                              –
  • Fibre: nu contine                        contine fibrati
  • Vitamine: putine B1, B2, B12                       aproape toate
  • Minerale: foarte putine                               aproape toate

Prin urmare, trebuie sa stiti ca proteina din soia este o proteina completa (avand toti AA si-ntr-o proportie optima pentru absorbtie).

Indicatii terapeutice si beneficii:

-Completare a alimentatiei mai ales la copii, la surmenati, la demineralizati, la nervosi.

Dupa cum spuneam si mai sus, soia este foarte digerabila, nu are efect diuretic (ca si proteina animala pentru Ca, Cu, Zn, Mn, Mg, ci favorizeaza chiar absorbtia acestora), nu suprasolicita rinichiul, este anti-alergizanta.

Consumul de soia amplifica eliminarea colesterolului sanguin pe cale biliara si absorbtia intestinala a colesterolului si a acizilor biliari. Tot proteina din soia determina colesterolului sanguin si a LDL-C (principalul responsabil de ateroscleroza).

Soia contine hormon fito-estrogen (nu estrogen!). Sursele majore de fito-estrogeni in ordinea cantitatii/100 g produs sunt urmatoarele: spirulina, soia, frunzele de papadie, salata, frunzele de patrunjel, semintele de marar, grapefruit-ul rosu, polenul granule.

Evitati produsele din “soia modificata genetic”, deoarece prezinta risc major cancerigen!

Fito-estrogenul din soia ne-modificata genetic protejeaza de cancerul de san, ovar, uter si prostata si din acest motiv, multe persoane cu experienta in tratamentul pe cale naturala a cancerului includ soia ne-modificata genetic in dieta lor anti-cancer.

Soia contine si niste substante de natura proteica (care se numesc „Soia sapogenol A, B, C si D”), care au capacitatea de a produce daune tiroidei, mai ales la copii. Totusi, aceste substante se distrug imediat daca se fierbe soia.

Soia contine lecitina, un complex fosfolipidic ce stimuleaza metabolismul neuronal. Se stie ca lecitina­ mareste performantele intelectuale, este un detoxifiant hepatic, ajuta la descompunerea si arderea grasimilor, scade colesterolul plasmatic si previne formarea placii de aterom, reprezinta un tonic miocardic, contribuie la mentinerea culorii normale a tegumentelor si mucoaselor, previne/combate caderea parului, prezinta proprietati antiinflamatorii, reduce durata si intensitatea durerilor reumatice meteorosensibile, previne balonarea si formarea calculilor biliari.

SFAT! NU utilizati exclusiv soia in alimentatie, ci cuvantul de ordine trebuie să fie ”varietate”!, declara dr. Calin Marginean.

Soia – Mod de folosire :

  • Boabe ori faina: se preteaza la preparatele cele mai variate. Folosirea ei ar trebui generalizata.
  • Laptele de soia” este ferit de germeni patogeni. Se pregateste inmuind boabele in apa timp de 36 de ore (150 g pentru 1 litru). Se separa lichidul de partea miloasa care se reia pentru o noua pulverizare si care se amesteca din nou cu lichidul. Se pritoceste si se filtreaza. Laptele acesta trebuie consumat in 24 de ore.
  • Uleiul de soia. Boaba de soia furnizeaza circa 12-25% ulei. Bogatia uleiului de soia in acizi grasi polinesaturati si prezenta acidului arahidonic ii asigura puternice proprietati hipocolesterolemiante. Unii bolnavi constata reducerea colesterolului dupa 3 saptamani de tratament.

Ce trebuie sa stiti:

1) Faina de soia este de 4 ori mai bogata in azot decat faina de grau si de 20 de ori mai bogata in materii grase. Este de 3 pana la 5 ori mai putin bogata in hidrati de carbon, ceea ce face din ea un produs mai bine echilibrat.

2) Cu soia putem pregati o masa completa.

3) Valoarea proteinelor depinde in mare masura de acizii aminati esentiali care le alcatuiesc (esential inseamna ca organismul nu poate sintetiza aceste corpuri indispensabile, pe care trebuie, deci, sa i le furnizam), declara Jean Vlanet in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole