6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

7 motive sa consumi faina de soia

Faina de soia. Planta de soia (Glycine max) este leguminoasa cea mai cultivata si cu cel mai mare succes economic din lume. Majoritatea boabelor de soia cultivate sunt utilizate ca materii prime pentru macinarea uleiului, iar reziduurile sunt utilizate in principal ca furaje pentru animalele domestice. Desi o varietate de alimente din soia au fost consumate in Asia de Est de multi ani, doar cantitati limitate de soia sunt consumate direct in Statele Unite si Europa. Soia este o buna sursa dietetica de proteine ​​si ulei. Soia necesita mult mai mult timp de gatit decat alte leguminoase pentru a avea o textura placuta, care poate fi o parte din motivul utilizarii soiei ca alimente procesate in tarile din Asia de Est. Insotind intelegerea stiintifica ca soia este un aliment sanatos, au fost intreprinse mai multe abordari pentru a obtine mai multa soia in dieta. In prezent, utilizarea proteinelor din soia este probabil o abordare adecvata pentru cresterea consumului de soia. Pe langa faptul ca proteinele si uleiul sunt substante nutritive majore, soia contine componente valoroase si este un produs alimentar exceptional, ale carui componente constitutive sunt aproape complet dezvaluite chimic.

Soia uscata contine 35% proteine, 19% ulei, 28% carbohidrati (17% fibre dietetice), 5% minerale si mai multe vitamine.

Faina de soia este o sursa excelenta de proteine ​​din soia, componente bioactive, cum ar fi izoflavone si fibre dietetice. Acest ingredient este o sursa excelenta de fier, potasiu si vitamine B. Are o componenta bioactiva care asigura ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, previn cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul colorectal si mentin oasele sanatoase. Profilul si continutul componentelor bioactive difera de la produs la produs, care depinde de modul in care este procesata proteina din soia si de cantitatea de proteine ​​din soia care se gaseste in alimente. Este sursa sanatoasa de proteine ​​datorita calitatii ridicate a proteinelor care contin toti aminoacizii esentiali pentru crestere.

7 motive sa consumati faina de soia

Sanatatea cardiovasculara

O asociere epidemiologica intre aportul de soia si riscul redus de boli cardiovasculare este bine sustinuta de o serie de publicatii. Intr-un studiu prospectiv recent asupra femeilor chineze, a existat o reducere cu peste 50% a evenimentelor coronariene, trecand de la cea mai mica (<4.50 g/d) la cea mai mare (≥ 11,19 g / zi) quartila a aportului zilnic de soia. Aportul de soia in populatia generala este in mod clar legat de colesterolemia redusa.

Studiile timpurii au aratat ca vegetarienii stricti aveau o depresie de 60% a nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scazuta (LDL-C) si niveluri oarecum mai ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate ridicata (HDL-C) comparativ cu non-vegetarienii de o varsta similara. Rezultate similare au fost observate mai recent intr-o comparatie intre femeile in varsta vegetariene si non-vegetariene.

Vezi si: Cum sa faci faina de migdale si ce beneficii are

Efecte antiaterosclerotice

Ipoteza conform careia consumul de proteine ​​din soia are efecte antiaterosclerotice este sustinuta de asocierea epidemiologica dintre aportul de proteine ​​din soia si riscul redus de boli cardiovasculare. O serie de rapoarte dintr-o varietate de modele animale indica faptul ca aportul de proteine ​​din soia poate reduce dezvoltarea si dimensiunea finala a aterosclerozei induse experimental. Aceste studii au atribuit efectul antiaterosclerotic unei game de componente ale preparatelor proteice din soia, inclusiv proteinele si izoflavonele.

Boala de rinichi

Un domeniu pentru posibila aplicare clinica a proteinelor din soia este cel al hiperlipidemiilor secundare bolilor renale, in special sindromului nefrotic. In aceasta conditie, trecerea de la dieta animala la o dieta vegetariana cu soia reduce semnificativ colesterolul seric si, de asemenea, reduce excretia de proteine ​​urinare.

Un studiu recent realizat de Teixeira si colaboratorii a concluzionat ca o dieta pe baza de izolat proteic din soia, comparativ cu una bazata pe cazeina, poate imbunatati atat lipidele serice, cat si biomarkerii nefropatici la pacientii diabetici de tip II cu nefropatie. Din studiile in curs de desfasurare pe termen lung, se pare, de asemenea, ca schimbarea unei diete cu soia poate influenta favorabil progresia bolii renale.

Faina de soia – Prevenirea cancerului de san

In plus fata de efectele sale antiestrogenice, cum ar fi suprimarea nivelului de estrogen si prelungirea ciclurilor menstruale, izoflavona poate contribui la reducerea riscului de cancer mamar prin efectul sau asupra inhibarii cresterii celulelor canceroase. Acestea sunt fie efecte antiestrogenice, fie nonormale, deoarece izoflavona inhiba cresterea celulelor cancerului de san pozitive si ER negative. Deoarece majoritatea efectelor sunt observate in concentratiile suprafiziologice, sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida efectul in medii mai fiziologice in studii in vitro, in vivo si la om.

Coexistenta estrogenului si a altor substante si a concentratiilor ridicate obtinute prin aportul greu de izoflavona pot interactiona pentru a reduce riscul de cancer.

Activitatea anticancerigena

Soia este cunoscuta ca un aliment cu risc scazut pentru cancer si o corelatie intre aportul de alimente din soia si morbiditatea cancerului, in special a cancerelor de colon si de prostata, a fost raportata intr-un sondaj epidemiologic. Carcinogeneza chimica este un proces cu mai multe etape care include initierea, promovarea si progresia, iar multe plante alimentare prezinta efecte inhibitoare puternice impotriva promovarii cancerigene.

Maeda si colaboratorii au constatat ca efectul inhibitor al promovarii plantelor alimentare, in special frunze de morcov, rapita oleaginoasa si fasole (soia, soia neagra, fasole azuki rosie), s-a corelat strans cu efectul de eliminare a radicalilor de peroxid de alchil.

Efectele anticancerigene ale soiei pot implica reciproc saponine, inhibitori de proteaza, izoflavone si inozitol-6-fosfat, desi exista putine rapoarte cu privire la efectele anticancer individuale ale acestor substante. Konoshima si colab. a investigat activitatea antigenului viral Epstein-Barr al saponinelor triterpenoide din familia fasole si a raportat efectul facilitator al activitatii antigenice a soiasaponinei Be (functia cetonica la C-22), una dintre saponinele din soia si un efect protector asupra celulelor Raji.

Activitatea antivirala

Virusii sunt particule infectioase in care ADN-ul sau ARN-ul (genomul viral) sunt infasurate intr-o capsida proteica. Odata ce virusurile ADN invadeaza celulele nepermisive, acestea sunt incorporate in genomul celulelor gazda si reproduse sau devin o plasmida care este reprodusa. Acest lucru cauzeaza adesea modificari genetice in celulele permise. Virusii ARN infecteaza celulele permisive, provocand modificari genetice ale celulelor. Recent s-a dezvaluit ca sinteza continua a proteinelor virale dupa aceste modificari genetice determina transformarea celulara (transformare neoplazica) care duce la cancerizare, astfel incat efectele antivirale ale alimentelor atrag acum interesul cercetarii.

Virusul imunodeficientei umane (HIV), un retrovirus, invadeaza celulele T ajutatoare (celulele Th) prin legarea la proteina lor de membrana (CD4). Acest lucru inseamna ca pot exista doua modalitati de a proteja impotriva infectiei cu HIV: inhibarea transcriptazei inverse sau legarea de celulele Th. Cand se compara efectele inhibitoare ale saponinelor din grupa A (bis-desmoside), grupului B (saponine monodesmosidice, grupului hidroxil la C-22) si grupului E (saponine monodesmosidice, functiei cetonice la C-22) asupra infectiei cu HIV, Saponinele B prezinta un efect inhibitor care este de cateva ori mai mare decat cel al altor saponine.

In special, soiasaponina Bb prezinta cel mai mare efect, oferind o inhibare aproape completa a degenerarii celulare si a expresiei antigenului viral cauzata de HIV. Intrucat saponinele din soia in sine nu actioneaza direct asupra HIV, efectul inhibitor al soiasaponinei Bb asupra infectiei cu HIV nu asigura inhibarea directa a activitatii transcriptionale inversa a HIV, dar poate proteja celulele T4 de contactul cu HIV.

Caracteristicile generale ale saponinelor din soia includ formabilitatea cu bule sau efectul de surfactant. Saponinele din grupul B au un efect inhibitor mai mare asupra infectiei cu HIV decat saponinele din grupul A (care au o formabilitate mai mare a bulei), sugerand ca acest efect inhibitor nu este derivat din caracteristicile fizice ale saponinelor.

Faina de soia – Efecte inhibitorii asupra tulburarilor hepatice

Ficatul este un organ important care are roluri in depozitarea substantelor nutritive, producerea bilei, reglarea fluxului sanguin si descompunerea alcoolului si a produselor farmaceutice. Aportul excesiv de alcool si droguri si infectiile virale pot provoca tulburari hepatice (hepatita), ducand la boli hepatice grave, cum ar fi ciroza si cancerul hepatic. Fractiunile de saponina din soia au un efect inhibitor asupra acestor tulburari.

Ohminami si colab. au raportat ca saponinele din grupa A sau saponinele bis-desmosidice au acest efect si Miyao si colab. a raportat efectul daunator al ficatului al saponinelor din grupul B sau ale saponinelor monodesmosidice. Cinci saponine din grupul B au fost izolate din soia. Soyasaponin Bb, saponina predominanta, inhiba in mod eficient tulburarile hepatice induse de tetraclorura de carbon, sugerand utilitatea aportului de soia.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole