Datorita posibilitatilor mai usoare de transport, am castigat atat de mult din numeroasele traditii alimentare din intreaga lume la care nici nu ne gandeam. In acelasi timp, riscam sa ne pierdem conexiunile profunde cu dietele stramosilor nostri. Aceste alimente au oferit hrana si au mentinut acei oameni sanatosi mii de ani. Culturile locale si traditiile alimentare dispar, intrucat corporatiile multinationale alimentare furnizeaza din ce in ce mai multe alimente fara sa se gandeasca prea mult la alimentele regionale din lume.
Multe regiuni ale lumii se bazeaza mai putin pe alimentele procesate si convenabile si, in schimb, au alimente si obiceiuri regionale uimitoare care mentin oamenii sanatosi. Iata cateva exemple.
Africa
Acest continent mare si divers gazduieste legume radacinoase, legume cu frunze, fasole si carne si peste salbatic. Okra si pepenele sunt originare din Africa. Principalele boabe gasite in Africa sunt cuscusul, sorgul, meiul si orezul. Cercetatorii au descoperit ca nord-africanii ar fi putut face iaurt in urma cu aproximativ 7.000 de ani. Cioburi de ceramica au fost descoperite cu urme de grasime dintr-un produs lactat fermentat, iar oamenii de stiinta cred ca aceasta metoda l-a facut mai digerabil.
Mancarea traditionala din Africa Centrala si de Vest se bazeaza adesea pe supe si tocanite de legume consistente si aromate servite peste tuberculi sau boabe. Fufu este un fel de mancare realizat din alimente cu amidon, cum ar fi manioca sau ignamul, de obicei servit cu carne la gratar. Africa de Est serveste mai multe cereale integrale si legume, in special nap, varza si porumb (faina de porumb). Etiopia si Somalia prezinta paine plata, cum ar fi injera (facuta din teff sau sorg) si fasole picanta, cum ar fi linte, fasole si naut.
Australia / Noua Zeelanda
In mod traditional, dietele din aceste natiuni insulare isi luau radacinile din dieta engleza, cu carne tocata, budinci si placinte. Cina se compunea de obicei din miel, carne de vita sau pui cu cartofi sau legume radacinoase. Fructele de mare sunt cu siguranta abundente in zonele de coasta. Aborigenii indigeni din Australia se bucurau de carne de cangur, crocodili si broaste testoase, alaturi de crustacee si fructe autohtone, cum ar fi piersica salbatica sau ribber (asemanatoare cu afine). Maori din Noua Zeelanda au profitat de numeroasele plante si radacini salbatice, cum ar fi kumara (cartof dulce) si taro. Lumea cunoaste aceste zone pentru Marmite si Vegemite, paste alimentare facute din extract de drojdie si utilizate ca paine prajita sau in sendvisuri. Cu o aroma intensa, aceste tartine sunt surse bogate de vitamine B, niacina si acid folic.
Caraibe
Multe fructe si legume locale ofera tone de nutrienti si energie stilului de viata din Caraibe. Guava este un fruct mic, de forma ovala, cu o coaja aspra, dar cu un gust dulce si acru in interior, bogat in fibre, potasiu si vitamina C. Fructele pot fi fierte sau facute piure, la fel ca un cartof, si este o sursa excelenta de fibre si potasiu. Fasolea este un alt element esential in dieta caraibiana, inclusiv linte, naut, fasole, mazare neagra si mazare despicata. Callaloo, felul de mancare national din Trinidad si Tobago, consta dintr-o tocanita facuta cu legume cu frunze verzi, de obicei un fel de soi de spanac.
India
India este renumita pentru bucataria sa aromata. Tara are unele dintre cele mai scazute rate ale bolii Alzheimer din lume, in parte datorita unora dintre condimentele sale sanatoase. Curcumina, responsabila de culoarea galbena a condimentului curry, continua sa fie studiata pentru beneficiile sale pentru sanatate, care includ prevenirea cancerului si proprietati antiinflamatorii care ajuta la prevenirea aparitiei bolii Alzheimer. Alte condimente, cum ar fi ghimbirul, ardeii iuti si cardamomul, sunt, de asemenea, minunate. Dalul indian este facut cu linte si legume, este plin de magneziu si poate chiar ajuta la stabilizarea zaharului din sange. Sondajele indiene arata ca aproximativ 40% din populatie este vegetariana, dar cererea de carne pare sa creasca in ultimii ani
Regiunea nordica
Cetatenii Suediei, Danemarcei si Norvegiei se lauda cu unele dintre cele mai scazute rate de obezitate din Europa, poate pentru ca dieta lor este plina de legume cu climat rece, cum ar fi varza, napi si conopida. Painea lor este facuta cu bob de secara, care este mai usor de digerat decat graul si are fibre mai solubile, contribuind la scaderea colesterolului si a incarcaturii glicemice. Un mic studiu randomizat din 2010 a testat sanatatea dietei nordice folosind alimente locale, cum ar fi hering, ulei de rapita si fructe de padure, la persoanele cu sindrom metabolic (un precursor al diabetului). Cercetatorii au descoperit ca cei care mananca alimente nordice sanatoase au avut imbunatatiri semnificative in raportul colesterolului rau / colesterolului bun si, de asemenea, intr-un marker pentru inflamatie, ceea ce ar putea duce la o scadere de la 20% la 40% a probabilitatii de a dezvolta diabet de tip 2. S-au simtit increzatori ca dieta are beneficii pentru sanatate, de asemenea, au recunoscut ca ar putea fi greu sa replicati dieta in afara tarilor nordice. Este doar un alt testament al puterii alimentelor locale, intregi.
Orientul Mijlociu
O alta regiune a lumii cunoscuta pentru condimentele si mancarurile sanatoase este Orientul Mijlociu, inclusiv tari precum Turcia, Israel, Iran, Irak, Liban, Palestina, Iordania si multe altele. Unele dintre cele mai frecvente ingrediente aici sunt uleiul de masline, nautul, semintele de susan, curmalele si ierburile, cum ar fi menta si patrunjelul. Aceasta regiune este cunoscuta pentru hummus si alte mancaruri sanatoase servite cu o multime de legume.
Sumacul, un condiment rosu inchis, facut din boabe de sumac salbatic, ofera o aroma deosebita folosita la carne si kebab, precum si in marinate si tocanite. In mod traditional, condimentul avea si scopuri medicinale, contribuind la o digestie buna, ameliorand durerile de stomac si chiar reducand febra. Boabele de sumac contin antioxidanti si proprietati antimicrobiene. Condimentul este folosit intr-un amestec de condimente numit za’atar, care include si oregano salbatic, cimbru, seminte de susan prajite si sare. Acest aliment sanatos dateaza din secolul al XII-lea, cand se spune ca filosoful evreu spaniol Maimonide l-a folosit la pacientii sai pentru a trata multe afectiuni.
Filipine
Dieta filipineza include orez la aproape fiecare masa, impreuna cu o multime de fructe de mare proaspete si legume locale, cum ar fi spanac de apa, vinete si pepene amar. Oamenii tind sa manance trei mese pe zi, impreuna cu o gustare de dimineata si dupa-amiaza. Preparatul alimentar este de obicei destul de simplu – la gratar, aburit sau crud. Pestele si legumele sunt de obicei marinate in otet sau suc de lamaie. Mai recent, fast-foodurile in stil american, cum ar fi hamburgerii si pizza, au devenit mai populare, creand o crestere similara a persoanelor supraponderale si obeze, ca in SUA.
Japonia
Japonia este un alt loc in care ratele obezitatii sunt scazute, iar persoanele care traiesc in regiunea zonei albastre din Okinawa traiesc pana la 100 de ani sau mai mult. Preparatele alimentare se fac din abururi, rapid cu legume proaspete si peste. Desigur, sushi este, de asemenea, usor de digerat si poate avea un continut ridicat de ulei de peste sanatos pentru inima. Unele dintre alimentele de baza care contribuie la aceasta sanatate sunt verdeturile bogate in calciu, cum ar fi varza chinezeasca, ciupercile shiitake, legumele de mare si ceaiul verde bogat in antioxidanti. Miso, tempeh, natto si alte produse din soia fermentate sunt usor de digerat si ofera nutritie sporita ca surse bogate de fier, magneziu si zinc.
America de Sud
Un alt continent divers, America de Sud foloseste legume proaspete, fasole si fructe. O samanta bogata in proteine care se gateste ca un bob, quinoa, este un superaliment care creste abundent aici. Unele zone precum Brazilia si Argentina sunt cunoscute pentru fripturi si carne, dar au si feluri de mancare mai sanatoase, cum ar fi ceviche – un amestec de fructe de mare crude, suc de citrice si rosii. Iar cea mai simpla masa sud-americana de orez si fasole cu coriandru proaspat si ardei iute este un alt fel de mancare sanatoasa.
Asia de Sud-Est
Ierburile proaspete, legumele si pestele predomina in aceasta zona. Arome precum coriandru, menta, ghimbir, tamarind si ardei iute sunt toate excelente pentru digestie si ajuta la combaterea inflamatiilor din organism. In Vietnam, gasiti pho, o supa de taitei aromata plina de condimente bogate in antioxidanti. Cercetatorii de la Universitatea Kasetsart din Thailanda au studiat calitatile de stimulare a imunitatii Tom Yum Goong, o supa facuta cu creveti, ciuperci, coriandru, lamaie, ghimbir si alte ierburi si condimente. Incidenta cancerelor tractului digestiv este mai mica in Thailanda decat in orice alta parte a lumii
Spania
Spania este sinonima cu tapas – farfurii mici cu legume, peste sau carne. Restul lumii ar putea beneficia cu siguranta de acest ritual de a manca portii mai mici in timpul unei mese lungi si pe indelete. Mancarea spaniola contine fructe de mare proaspete, legume si ulei de masline, un preferat al dietei mediteraneene. Mancarurile deosebit de sanatoase, cum ar fi gazpacho, sunt pline de antioxidanti, cum ar fi licopenul, cunoscut pentru proprietatile sale de combatere a cancerului. Paella este o alta masa excelenta cu fructe de mare, orez, legume si condimente.
Oriunde v-ati afla in lume, este important sa priviti imaginea intreaga si sa gasiti echilibru atat cu alimentele primare, cat si cu cele secundare. Ingredientele sanatoase sunt excelente, dar multi oameni care mananca relativ sanatos inca nu au energia si pofta de viata a oamenilor care se simt cu adevarat impliniti in viata lor. Nu doar mancarea, ci si stilul de viata contribuie la sanatatea familiilor, a mediului si, in cele din urma, a planetei.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Cele mai sanatoase bucatarii din lume. 11 regiuni unde oamenii mananca cel mai corect […]