Greutatea corporala este una dintre caracteristicile care joaca un rol de nepretuit in lumea contemporana. Intr-adevar, atunci cand consultati un medic si urmeaza o terapie, greutatea este masurata pentru a determina modul in care ar trebui sa va tratati. Greutatea influenteaza si viata sociala. Din pacate, societatea tinde sa batjocoreasca persoanele supraponderale, ceea ce se dovedeste a dauna bunastarii lor mintale.
Excesul de greutate este, de asemenea, daunator pentru sanatate. Fiind supraponderal, puteti suferi de afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala si diabet de tip 2.
Care este greutatea corporala ideala?
Sarcina principala a calculatorului ideal pentru greutatea corporala este de a evalua greutatea in care va veti simti confortabil. Greutatea corporala ideala este un concept relativ, care nu poate fi generalizat. Intr-adevar, greutatea este determinata de stilul tau de viata, varsta, sex si alte caracteristici importante.
De fapt, exista cativa indici si formule pe care le puteti folosi pentru a calcula greutatea ideala. In timp ce unele metode iau in considerare doar greutatea si inaltimea, altele iau in considerare dimensiunea taliei. Un alt factor important care va poate ajuta sa concluzionati daca greutatea este ideala, este grasimea corporala.
OMS sustine ca greutatea perfecta atat pentru femei, cat si pentru barbati se incadreaza in intervalul cuprins intre 18,5 si 25 kg / m² (IMC). Pe aceasta baza, puteti calcula in continuare greutatea corporala ideala. Medicii prefera sa utilizeze IMC pentru a identifica potentialele probleme de sanatate ale pacientilor lor. De fapt, cu cat IMC este mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea de a suferi o anumita problema de sanatate.
Cand oamenii intentioneaza sa isi calculeze greutatea corporala ideala, ar trebui sa fie foarte atenti, asigurandu-se ca toate masurile pe care le iau sunt exacte. Trebuie sa-si masoare corect greutatea, inaltimea, soldurile, talia si pielea. In caz contrar, formulele care indica greutatea ideala s-ar putea sa nu reuseasca si sa distorsioneze astfel intelegerea greutatii sanatoase.
Pentru a minimiza riscul de a avea o greutate excesiva, ar trebui sa luati in considerare urmatorii factori:
Genele. Obezitatea este adesea o problema ereditara. Daca membrii familiei sunt supraponderali, este posibil sa va ingrasati pe masura ce cresteti. Gena „obezitatii” determina, de asemenea, cantitatea maxima de exces de grasime care poate fi depozitata in corp.
Sex. Este un fapt stiintific ca femeile si barbatii tind sa se ingrase diferit. De asemenea, femeile si barbatii au nevoie de cantitati diferite de grasime pentru ca organismele lor sa functioneze corect. Reprezentantii ambelor sexe depoziteaza grasime in diferite zone ale corpului lor. In consecinta, femeile depoziteaza excesul de grasime in fese sau solduri, in timp ce barbatii depoziteaza grasime in burta. Prea multa grasime stocata in organism creste susceptibilitatea unei persoane la bolile cardiovasculare. In SUA, barbatii au tendinta de a cantari mai mult decat femeile, chiar daca femeile au un procent mai mare de grasime corporala.
Rasa si etnie. Rasa sau etnia determina adesea tendinta de obezitate. De exemplu, americanii asiatici sunt cei mai putin susceptibili de a fi supraponderali. Pe de alta parte, afro-americanii au cele mai mari sanse de a fi supraponderali.
Stilul de viata si obiceiurile alimentare. Corpul reflecta ceea ce mancam si cat de des ne angajam in activitati fizice. In consecinta, este crucial sa luati in considerare acesti factori atunci cand va determinati greutatea ideala. Consumul de alimente procesate, conservate si nedorite creste riscul de crestere in greutate. De asemenea, daca stilul de viata este in primul rand sedentar si daca fie ignorati exercitiile fizice, fie va antrenati rar, este posibil sa va ingrasiti rapid.
Somn insuficient. Somnul putin influenteaza in mod direct obiceiurile alimentare si controlul greutatii. Daca dormiti insuficient, ati putea incepe sa observati cum creste aportul de calorii pe masura ce doriti sa mancati mai mult. In astfel de circumstante, este dificil sa reduceti pofta de mancare si sa controlati cantitatea de alimente pe care le consumati, ceea ce poate duce la obezitate.
Cultura si obiceiurile familiale. Familia joaca un rol esential in formarea obiceiurilor alimentare. Modul in care parintii trateaza mancarea si traditiile culturale pe care le practica poate avea un impact asupra modului in care alegeti mancarea si va planificati mesele. In consecinta, aceste obiceiuri pot contribui la abilitatile de mentinere a greutatii.
O familie care inoculeaza dragostea pentru activitatea fizica intr-o persoana si are obiceiul de a face sport in mod regulat reduce riscul de a deveni supraponderal. Practicand ei insisi sportul, membrii familiei demonstreaza importanta unui stil de viata sanatos pentru ca copiii sa il adopte in viitor. Practicile culturale si religioase in care se angajeaza o anumita familie au un impact asupra a ceea ce o persoana alege sa manance. In unele culturi, oamenii prefera sa prajeasca mesele, ceea ce se dovedeste a dauna greutatii unei persoane, deoarece alimentele prajite sunt bogate in calorii.
Mediu inconjurator. A trai si a lucra intr-un loc care asigura accesul usor la alimente daunatoare care va pot submina bunastarea poate creste probabilitatea de a deveni supraponderal. Ca rezultat, sunt sanse sa va rasfatati cu gustari frecvente si sa beti bauturi indulcite care va pot adauga greutatea.
Varsta. Pe masura ce oamenii cresc, masa lor musculara tinde sa scada, in timp ce cantitatea de grasime corporala creste. Desi acest proces biologic este inevitabil, puteti incetini procesul ramanand activ, consumand alimente sanatoase si dormind suficient.
Inaltime. Inaltimea este unul dintre aspectele principale care determina greutatea corporala reala si ideala. Cu cat sunteti mai inalti, cu atat aveti mai multa grasime corporala si masa musculara, ceea ce, in mod corespunzator, va influenteaza greutatea. La fel, o persoana cu anatomie osoasa mai mare va cantari mai mult decat cea cu o densitate osoasa mai mica, chiar si cu conditia ca ambele sa aiba inaltimi similare.
Ce zic formulele din trecut despre greutatea ideala?
Exista numeroase modalitati de a determina greutatea corporala ideala. Printre acestea se numara formulele concepute pentru a calcula doza pentru medicamente. Printre acestea se numara:
Formula din 1964 a lui G. J. Hamwi. Conform acestei formule, barbatii inalti de 1,52 metri ar trebui sa cantareasca aproximativ 48 de kg. Pentru fiecare alt centimetru, greutatea ar trebui sa creasca cu 2,7 kg. In ceea ce priveste femeile de 1,52 de metri inaltime, acestea ar trebui sa cantareasca aproximativ 45 de kg, iar greutatea ar trebui sa creasca cu circa 2,2 kg pentru fiecare centimetru.
Formula din 1974 a lui J. J. Devine. Aparitia acestuia a fost indemnata de necesitatea de a determina dozele de medicamente pe baza inaltimii si greutatii pacientului. Greutatea corporala ideala pentru un barbat inalt de 1,52 de metri este de 50 kg, plus 2,3 kg pentru fiecare alt centimetru. Se zice ca majoritatea femeilor inalte de 1,52 metri sa cantareasca 45,5 kg plus 2,3 kg pentru fiecare centimetru in plus.
Formula lui J. D. Robinson. Aceasta formula din 1983 sugereaza ca un barbat inalt de 1,52 metri ar trebui sa cantareasca 52 kg, plus 1,9 kg pentru fiecare centimetru peste inaltime. In comparatie, femeile de aceeasi inaltime sunt de asteptat sa cantareasca 49 kg plus 1,7 kg pentru fiecare alt centimetru.
Formula lui D. R. Miller. Creata in 1983, formula sugereaza ca greutatea ideala pentru un barbat inalt de 1,52 metri este de 56,2 kg plus 1,41 kg pentru fiecare centimetru peste. In acelasi timp, femeile de aceeasi inaltime ar trebui sa cantareasca 53,1 kg plus 1,36 kg pentru fiecare centimetru suplimentar.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: