Branza Mozzarella este o branza traditionala din sudul Italiei, fabricata din lapte de bivolita italiana, folosind metoda pastei filata. Cand este proaspata, Mozzarella este alba, dar poate fi usor galbena, depinzand de dieta animalului. Are un continut ridicat de umiditate, asa ca se serveste a doua zi dupa ce a fost facuta. Poate fi pastrata in saramura timp de o saptamana sau mai mult, atunci cand este vanduta in ambalaje sigilate in vid.
Mozzarella cu umiditate scazuta ar putea fi refrigerata timp de o luna, desi mozzarella maruntita cu umiditate scazuta este vanduta cu o durata de valabilitate de pana la sase luni. Mozzarella este folosita pentru diverse feluri de mancare pentru pizza si paste sau se serveste cu busuioc si rosii feliate in salata Caprese.
Mozzarella autentica se face din lapte de bivolita
Branza Mozzarella este o varietate de branza moale din familia Pasta-filata, originara din regiunea Battipaglia din Italia. In mod traditional, se facea din laptele de bivolita. In SUA si in alte tari europene, este fabricata din lapte de vaca si, in consecinta, procesul necesita unele modificari. Branza finita este moale si alba, cu suprafata stralucitoare si se poate intinde. Isi datoreaza caracteristicile datorita actiunii acidului lactic asupra para-cazeinatului discalcic. Cerinta de baza a branzei Mozzarella este de culoare alba pura, datorita careia laptele de bivolita este preferat in locul laptelui de vaca.
Factorii care afecteaza calitatea branzei mozzarella sunt compozitia branzei, echipamentul pentru fabricarea branzei Mozzarella, ingredientele cu valoare adaugata ca aditiv, evolutiile recente in fabricarea branzei Mozzarella si aroma branzei. Este clasificata ca branza filata pentru paste. Are o textura cremoasa care isi pastreaza forma atunci cand este cruda.
Contine biotina
Branza Mozzarella este o sursa excelenta de biotina, cunoscuta si sub numele de Vitamina B7. Acest nutrient fiind solubil in apa, corpul nu il va putea stoca. Consumul acestei branzeturi ajuta la satisfacerea nevoii nutritionale imediate. Femeile gravide pot manca branza pentru a face fata posibilitatii deficitului de biotina. Studiile au aratat ca biotina ajuta si la reducerea nivelului de glucoza din sange la persoanele cu diabet zaharat.
Sursa excelenta de riboflavina
Branza Mozzarella este incarcata cu riboflavina sau vitamina B2. Fiind o parte a familiei complexului de vitamina B, este esential sa fie luat in mod regulat, deoarece ajuta organismul sa contracareze diferite afectiuni si conditii de sanatate, cum ar fi anemie si atacuri de migrena. De asemenea, poseda proprietati antioxidante. Vezi si: 5 beneficii importante ale consumului de branza
Sursa de niacina
Acest produs lactat detine, de asemenea, niacina sau vitamina B3, care joaca un rol esential in transformarea grasimilor in energie adecvata in corpul uman. Pe langa controlul colesterolului, previne sansele aparitiei unor afectiuni de sanatate, cum ar fi artrita si diabetul.
Vitamine liposolubile
Branza Mozzarella are vitamine liposolubile importante, cum ar fi E, D si A. Aceste vitamine sunt esentiale pentru absorbtia calciului, protectia membranei celulare si sanatatea oaselor.
Oase mai puternice
Branza este bogata in calciu, care este un mineral cheie, esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. O uncie de branza Mozzarella ofera 183 miligrame de calciu, care este vital pentru a proteja smaltul dintilor si pentru a mentine structura osoasa. Pe langa aceasta, protejeaza si muschii inimii si scade sansele de cancer de colon. De asemenea, ajuta la pierderea in greutate.
Contine fosfor
Branza Mozzarella contine o cantitate buna de fosfor care ajuta corpul uman sa absoarba calciul din alimente. De asemenea, este esential pentru digestie si buna functionare a rinichilor. Acest mineral ajuta la contracararea oboselii musculare si, de asemenea, faciliteaza functionarea creierului.
Contine zinc
Branza Mozzarella contine zinc, care este un mineral vital pentru contracararea problemelor pielii si favorizeaza numarul de celule albe din sange. De asemenea, asista functiile glandei prostatei si sprijina pierderea excesului in greutate.
Mare sursa de proteine
Branza Mozzarella este o sursa excelenta de proteine. Consumul acestei branze ofera energie si, de asemenea, promoveaza forta musculara.
Contine potasiu
Potasiul este un mineral vital care se gaseste in aceasta branza. Potasiul ajuta la contracararea efectelor adverse cauzate de consumul de sodiu la om. Potasiul ajuta la reducerea tensiunii arteriale si, de asemenea, rectifica ritmurile cardiace abisale.
Tratament pentru migrena
Branza Mozzarella contine cantitati ample de vitamina B2 sau riboflavina care sprijina organismul pentru a contracara boli precum anemia si migrenele.
Cum se mananca
- Branza Mozzarella este folosita pentru diferite tipuri de mancaruri de pizza si paste sau se serveste cu busuioc si rosii feliate in salata Caprese.
- Se foloseste si pentru prepararea unor feluri de mancare precum lasagna.
- Poate fi gasita si afumata.
- De obicei se consuma proaspata.
- De asemenea, este folosita ca inlocuitor al branzei parmezane pe paste.
- Este aromata in felurile de mancare topite, cum ar fi retetele de sos si supa.
- Poate fi folosita in piure de cartofi, macaroane, placinte, etc.
- Adaugati-o cu incredere la sufleuri, omlete, etc.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Beneficiile mozzarellei, cea mai buna branza pentru pizza si paste […]