2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Hrisca, cea mai buna dintre cereale. Iata de ce

Hrisca are un continut ridicat de cupru, zinc si mangan in comparatie cu celelalte cereale. Biodisponibilitatea cuprului, zincului si potasiului din hrisca este foarte mare. Potasiul ajuta la mentinerea echilibrului de acid si apa din sange, precum si celulele tisulare. Zincul ajuta la intarirea sistemului imunitar. Deficitul de cupru duce la diferite boli si tulburari neurodegenerative. Hrisca are un continut ridicat de lizina. Este un substitut perfect pentru orz, secara, grau si ovaz. Este potrivit si pentru persoanele alergice la grau, precum si pentru pacientii cu boala celiaca. Are un continut ridicat de proteine ​​si fibre, cu cantitati ample de magneziu si fier. Acesta poseda toti cei opt aminoacizi esentiali si este incarcat cu fitonutrienti care ajuta la contracararea bolilor.

Hrisca previne cancerul si bolile de inima si ajuta in gestionarea diabetului

Studiile arata ca fibrele dietetice contin efecte anti-cancerigene in metastaze si dezvoltarea celulelor canceroase la san la femeile aflate in postmenopauza. Femeile care au consumat cantitatea recomandata de fibre dietetice zilnice au avut o reducere cu 50% a frecventei cancerului mamar. Liganii vegetali gasiti in hrisca sunt transformati in lignani de origine animala in stomac. Lignanii de origine animala sunt vitali pentru apararea impotriva cancerului de san si a altor tipuri de cancer hormonal. Fibrele ajuta la scaderea sanselor de cancer de colon, deoarece fibrele mentin tractul intestinal curat si elimina radicalii liberi. O ceasca de hrisca ofera 20% mai multe fibre zilnice recomandate si nu are calorii. Vezi si: Quinoa, una dintre cele mai sanatoase seminte. Iata ce beneficii aduce consumul pseudo-cerealei

Hrisca are un continut ridicat de fitonutrienti, in principal flavonoizi. Acesti compusi vitali imbunatatesc functia vitaminei C si functioneaza ca antioxidanti in corp, ceea ce ajuta la cautarea si, de asemenea, la eliminarea radicalilor liberi daunatori, care sunt cauza bolilor precum bolile de inima si cancerul. Hrisca are rutina care ajuta la scaderea sanselor de colesterol LDL in sange si la prevenirea coagularii trombocitelor care ar putea duce la infarct, ateroscleroza si accident vascular cerebral.

Rutina promoveaza nivelul de colesterol bun care scade sansele de aparitie a problemelor cardiovasculare. Rutina este extrasa din frunzele de hrisca si se adauga la medicamentele pentru tensiunea arteriala, deoarece actioneaza ca vasodilatator care favorizeaza fluxul de sange si scade sansele de boli de inima sau accident vascular cerebral, deoarece sangele nu se coaguleaza in arterele si vasele de sange deschise si care curg liber.

Hrisca are un continut ridicat de fibre dietetice, care ajuta pacientii diabetici, deoarece scade cantitatea de zahar din sange in mod semnificativ. Acest efect se arata datorita prezentei compusului cunoscut sub numele de chiro-inozitol care se gaseste in hrisca. Este un mesager secundar esential pentru transductia semnalului de insulina. Chiro-inozitolul are un aspect similar, precum si functionalitatea chimica a insulinei, ceea ce le face mai sensibile la prezenta insulinei. Este benefic pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1.

Mai mult, hrisca cu alte tipuri de cereale integrale reprezinta o sursa excelenta de magneziu, care este o parte vitala a 300 de enzime din organism, inclusiv efectul utilizarii glucozei si formarii de catre organism, precum si a eliberarii de insulina. Continutul ridicat de magneziu este legat de scaderea sanselor de diabet de tip 2.

Intareste si creste imunitatea si previne anemia

Hrisca are antioxidanti care ajuta la eliminarea radicalilor liberi, cum ar fi acidul fenolic, tocoferolii, flavonoizii si seleniul. Semintele de hrisca extrag niveluri ridicate ale acestor compusi, care sunt mult mai mari decat in ​​comparatie cu alte seminte si alte boabe. Imbunatateste activitatile antioxidantilor precum vitamina C si protejeaza sistemele de organe de radicalii liberi, cum ar fi eliminarea colesterolului LDL.

Hrisca este un aliment bogat in proteine, avand toti cei opt aminoacizi esentiali, cum ar fi lizina. Proteinele sunt vitale pentru diferite functii care trebuie indeplinite in organism. Alimentele proteice complete inlocuiesc nevoia de a consuma carne rosie. De asemenea, ajuta la pierderea in greutate cu satisfactia poftei de mancare si inlocuirea esentiala pentru carbohidratii goi. Ofera energie suplimentara si studiile au aratat ca ajuta la promovarea capacitatii cognitive. De asemenea, ajuta la incetinirea scaderii naturale a fortei si a masei musculare cunoscuta sub numele de sarcopenie. Studiile arata ca proteinele complete contribuie la incetinirea pierderii oaselor si a masei musculare, confera rezistenta, durabilitate, precum si rezistenta in timpul activitatii fizice.

Hrisca are un continut ridicat de fibre insolubile, ceea ce inseamna ca scade sansele de dezvoltare a calculilor biliari. Scade esentialul pentru excesul de secretie de acizi biliari. Cresterea excesiva a acidului biliar creste sansele de dezvoltare a calculilor biliari. Aportul constant de fibre insolubile in dieta protejeaza sanatatea vezicii biliare. Majoritatea cercetarilor sunt efectuate pe animale, dar cercetarile timpurii efectuate au aratat o corelatie pozitiva.

Hrisca are un continut ridicat de zinc si seleniu, care sunt urme de minerale esentiale in organism, necesare pentru formarea osului puternic si pentru regenerarea oaselor deteriorate si degradate pe masura ce o persoana imbatraneste. Seleniul este util pentru a intari si dintii si unghiile.

Hrisca are un continut ridicat de fier, care este un element vital pentru formarea celulelor rosii din sange. Deficitul de fier are ca rezultat anemie, care este o stare de sanatate complicata, prezentata de oboseala, dureri de cap, lentoare cognitiva si alte efecte secundare. Adaugati hrisca la dieta, ceea ce elimina sansele de a dezvolta anemie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole